Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Kvalifikace 1980 Gottwaldov - Dubnica nad Váhom / Ústí nad Labem

 

KVALIFIKACE 1980 Ústí nad Labem Gottwaldov Dubnica nad Váhom
VÝHRY 32 34 32
REMÍZY 2 4 4
PROHRY 10 9 9
SKORE 223:109 232:116 206:102
BODY 66 72 68
BODOVÝ ROZDÍL 7 bodů 12 bodů 9 bodů
NEJLEPŠÍ STŘELEC ? Jabcon (37 gólů) ?

157.jpg

Tohle byla poslední, v pořadí pátá vítězná kvalifikace. Tentokrát proti slovenské Dubnici nad Váhom. Psal se 29. březen 1980, když se po výhře 7:3 vraceli ze slovenské části republiky jako vítězové. „Byla to moje pátá kvalifikace o I. ligu a asi nejtěžší. Nerad bych zažil kvalifikační utkání ještě jednou,“ ulevil si Jiří Vodák, autor dvou gólů z posledních dvou bitev.

To se mu splnilo. Ševci od té doby patří k tradičním účastníkům nejvyšší československé a následně české soutěže.

„Jsme rádi, že už máme všechno za sebou a postupujeme,“ oddechl si i tehdejší trenér Bohumil Kožela, který se už tenkrát s předstihem dohodl, že svůj záskok na střídačce neprodlouží.

Přitom do série vstoupil jeho tým porážkou 2:3, na jméno nemohli přijít především kvůli rozhodčímu Jursovi. „Podařilo se nám udržet nervy, i když nás poškodil. To patřilo k nejdůležitějším momentům kvalifikace,“ vrátil se kapitán týmu Petr Leška k emotivní bitvě, která dokonce hrozila předčasným ukončením.

Žlutomodří následně ve druhém zápase uspěli v Dubnici 3:1, následně žlutomodré deset tisíc diváků dohnalo k výhře 4:2 a z města s polohou jen necelých 65 kilometrů od Baťova města se vraceli s postupem v kapse. „Úvodní střetnutí s Dubnicí navíc někteří hráči podcenili. V závěru kvalifikace však kolektiv zabojoval s maximálním nasazením a všechny tři pětky obstály na výtečnou,“ hodnotil Kožela.

„Kvalifikace se hrála daleko zodpovědněji, než národní liga,“ všímal si rozdílu v přístupu svých spoluhráčů brankář Ivan Podešva. „Kluci padali do ran, dřeli a snažili se mi pomáhat,“ děkovala brankářská jednička celé sezony.

„Ukázalo se, že jsme dobrý kolektiv, který dokáže táhnout za jeden provaz. Kus práce udělali trenéři družstva, protože nás dovedli připravit právě na vrchol sezony, kdy všichni hráči odevzdají maximum,“ pochvaloval si Gilbert Karolák, který zazářil dvěma góly ve druhém zápase v české části kvalifikaci proti Ústí nad Labem.

Právě vůbec poprvé v historii se odehrály dvě kvalifikace o postup. „Ten systém není spravedlivý. První dva zápasy s Ústím nad Labem nás hodně vyčerpaly,“ tvrdil Kožela, jehož tým Severočechy porazil 2:0 a 7:3. „Právě první utkání s Ústím nad Labem byla cítit obrovská psychická zátěž. Případný neúspěch by se dal už těžko napravit. Jsem rád, že nám to vyšlo, a že už jsem zase v I. lize,“ oddechl si Vodák.

Od té doby už napořád.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívů (Naše Pravda). 

Finále o titul přeborníka ČSR

1. zápas: 9. března 1980 Ústí n/L - Gottwaldov 0:2

2. zápas: 12. března 1980 Gottwaldov - Ústí n/L 7:3

Kvalifikace o 1. ligu

1. zápas: 20. března 1980 Gottwaldov - Dubnica n/V. 2:3

2. zápas: 23. března 1980 Dubnica n/V. - Gottwaldov 1:3

3. zápas: 26. března 1980 Gottwaldov - Dubnica n/V. 4:2

4. zápas: 29. března 1980 Dubnica n/V. - Gottwaldov 3:7

160.jpg

DALŠÍ OHLASY A DOJMY (co se nevlezly do článku)

Bohumil Kožela (hlavní trenér, bývalý obránce)

„Velkým přínosem pro mužstvo byl příchod Michalovského, který byl klíčovým hráčem ve druhé pětce. Oceňuji i sportovní postoj Zavrtálka, který pochopil, že v kvalifikaci dostávají přednost zkušenější hráči a dokázal se s touto skutečností vyrovnat, přestože v lize podával dobré výkony.

Já osobně v trenérské funkci končím, tak jak bylo dříve dohodnuto. Jsem rád, že odcházím po splnění cíle. Pomohu však i nadále v trenérské radě, hokejového oddílu TJG.“

Gilbert Karolák (obránce)

„Hrál jsem ve dvojici s Albrechtem, myslím, že i on jako junior podal velmi dobrý výkon a že během sezony zaznamenal potřebný růst.“

Petr Leška (kapitán mužstva)151.jpg

„Škoda, že naší pětku pronásledovala zranění a nemohli jsme nastoupit v optimální pohodě. Gilda Karolák a já jdeme v nejbližších dnech na operaci zraněných menisků, Jirka Vodák měl problémy s rukou a zraněn byl i Štefan Jabcon. Ten ale v letošní sezoně podával výborné výkony a odevzdal opravdu hodně.“

Ivan Podešva (brankář)

„Jsem spokojen nejen s postupem, ale i s tím, že si v Gottwaldově zachytal po celou sezonu víc než v Ostravě. To může brankáři jedině prospět a věřím, že i v příštím roce kluky podržím. Udělám všechno proto, abychom se už zbavili té nešťastné prvoligové „houpačky“.

Miroslav Michalovský (obránce)

„Snažil jsem se o to, abych nedělal chyby a nic nepokazil. Přišel jsem do družstva ve chvíli, kdy se mu nedařilo, ale pokud bych měl srovnávat současnou výkonnost, jsme na tom lépe, než Zetor Brno. Závěr sezony byl už dobrý, srovnatelný s I. ligou.“

Ladislav Maršík (asistent trenéra, bývalý útočník)

„Bylo to těžké. Vůbec poprvé se hrály dvě kvalifikační soutěže a to bylo pro nás hodně nespravedlivé. Mužstvo však prokázalo vysoké kvality, především nasazení, obětavost a bojovnost. V závěru se nám podařilo vyrovnat všechny tři pětky a to bylo velmi důležité. Špičková slovenská družstva totiž nelze podceňovat. Prvních pět celků slovenské NHL hraje dobrý hokej a pro všechny jsou nebezpeční. Mám-li mluvit o rozhodčích, až na Jursu byli stoprocentní. A to je dobře. Není totiž jednoduch udržovat kolektiv po celou sezonu v odpovídající formě a potom rozhoduje každý moment. Teď buou mít hráči dovolenou a poslední dubnový týden začneme přípravu na novou sezonu. Prvoligovou.“

STŘELCI KVALIFIKACE

4 – Jabcon, Leška, Pecivál

3 – Stuchlík

2 – Karolák, Michalovský, Vodák, Veselý

1 – Albrecht, Smetana

Text: Naše Pravda