Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1979/1980 Dubnica - TJ Gottwaldov 3:7

Hokejový sen se naplnil. Po roční přestávce bude mít Gottwaldov opět I. ligu. „Už je to hotovo,“ skandovali příznivci žlutomodrých barev TJG před koncem sobotního čtvrtého kvalifikačního zápasu o postup do I. ligy. Byla to dubnická óda na radost, galapředstavení hokejistů TJG.

Před začátkem zápasu se v Dubnici hustě rozpršelo. Gottwaldovští hokejisté o tom neměli ani ponětí. Seděli v kabině, oblékali na sebe rybana i další výstroj. Povzbuzovali jeden druhého a soustředili se na co nejlepší výkon.

Podařilo se jim to na sto procent. Déšť, který bubnoval na střechu zimního stadionu, jim tentokrát přinesl štěstí. Zasloužené, vydřené, prvoligové.

Nebylo jednoduché nejvyšší soutěž vybojovat. Stála obrovskou spoustu sil hráče, trenéry nebo funkcionáře. Předcházelo ji čtyřiačtyřicet těžkých zápasů v 1. NHL, náročná kvalifikace s Ústím nad Labem. O všem se rozhodovali v sobotu večer v Dubnici.

Gottwaldovští tam nastupovali do vroucího kotle proti soupeři vybičovanému tisíci hrdel do nejvyšších obrátek. V koutku stadionu, na vrcholku rohové tribuny stála stovka nejvěrnějších fanoušků TJG. S prapory, nadšením a vírou ve šťastný výsledek. Bylo je slyšet a dočkali se. Tentokrát bojovali o první ligu také oni.

Začátek utkání přinesl drtivý nápor domácích. Ti vstřelili také první gól, ale Gottwaldovští se nenechali zastrašit. V 16. minutě ujel ve vlastním oslabení Vodák a umístěnou střelou nejen vyrovnal, ale zároveň povzbudil všechny spoluhráče, Leškův gól do „šatny“ před koncem první třetiny pouze korunoval úsilí a bojovnost hostů, které nezlomila ani vyrovnávací branka Hlinky na začátku druhé části hry.

Ve 28. minutě měl Gottwaldov výhodu dvouminutové přesilovky pěti proti třem a už po necelé minutě využil opět Leška. Jeden z hráčů Dubnice vyskočil na led, vzápětí však domácí zranili vysokou holí Veselého (tři stehy v obličeji) a následoval zákonitý trest - pětiminutová přesilovka TJG.

Opakovala se situace z posledního utkání v Gottwaldově. Na rozdíl od minulého zápasu ji ovšem hosté využili. Pecival dal první gól ze svého hattricku a stadion se rozbouřil tak, že utkání bylo v polovině hracího času přerušeno na 30 minut. Hlasatel i kapitán Dubnických Borek uklidňoval publikum, rolba musela uklidit ledovou plochu a pokračovalo se teprve po uvedení stadionu do pořádku.

Zbytek přesilovky už zůstal nevyužit, ve 36. minutě však unikl Jabcon a po jeho perfektní přihrávce upravil Pecivál na 3:2. V závěru utkání hráli domácí na dvě pětky. Gottwaldov ale už jasně kontroloval hru a kraloval na ledě i ve chvílích oslabení. Přihrávky šly z hole na hůl, Pecivál proměnil sólo v další gól, a i když Dubničtí ještě snížili, poslední slovo patřilo TJG.

Dvě minuty před koncem skóroval v pádu Jabcon (3:2) a důstojně se tak rozloučil s dresem Gottwaldova. Bojoval jako lev a kromě branky nahrál ještě na dva důležité góly. Výborně však hráli i ostatní. V celém družstvu nebyl jediný slabý článek a všichni odvedli maximum.

Podešva, Michalovský, Hanačík, Stuchlík, skvěle střílející Pecivál, Leška či Pavlík, jenž nahradil zraněného Čecha. A měli bychom jmenovat i ostatní.

Osm minut před koncem si tribuna s gottwaldovskými fanoušky s chutí zazpívala „Už je to dokonáno, už je to hotovo“ a po skončení zápasu se nadšeně zdravila s hokejisty. V kabině vládla obrovská radost, se sportovní gratulací přišel i trenér domácích Maceček a cestou domů se v hokejovém autobuse zpívalo. Bohumil Kožela i Ladislav Maršík byli nesmírně šťastní a zaslouží si stejné uznání jako ti, kteří pro Gottwaldov vybojovali první ligu.

Od té doby už Zlín nesestoupil.

29. března 1980 Dubnica - TJ Gottwaldov 3:7 (1:2, 1:3, 1:2)

Branky: Doktor, Hlinka, Gregor - Pecivál 3, Leška 2, Vodák, Jabcon. Vyloučení: 5:5, navíc Doktor na 5 minut. Rozhodčí: Šubrt - Cahan, Kriška. Diváků: 4000.

Dubnica: Mališko - Paštionský, Borik, Korienek, A. Matuška, Miškovič, Hampl - Růžička, Šmejkal, Doktor - Fabuš, Hanták, J. Matuška - Zlínka, Hejčík, Cisár - Kováčík a Holovič. Trenéři: Macoszek, Tánoszký.

Gottwaldov: Podešva - Karolák, Albrecht, Hanačík, Michalovský, Sedlák, Venera - Vodák, Leška, Jabcon - Veselý, Stuchlík, Pavlík - Jiskra, Vlach, Pecivál. Trenéři: Kožela a Maršík.

Viktor Knap, s úpravou Daniela Ostrčilíka

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář