Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Zlínští Berani mají své příznivce i mezi populárními osobnostmi

19. 11. 2008
Stanislav Hložek
ZLÍN Zlínský hokej má své příznivce i mezi veřejně významnými tvářemi. Přestože z časových důvodů se nemohou zúčastnit každého zápasu, v rámci možností si udělají čas na nějaké výjimečné utkání, či přijmou pozvání vedení, usednou do klubových boxů a sledují zápas. Jedním z nejvytrvalejších známých „moravských srdcařů“ je i zpěvák Stanislav Hložek, rodák z městečka Hulín na Kroměřížsku. Přestože trvale žije v Praze, stále je moravským patriotem a v rámci možností se na hokejová klání „svých“ Beranů snaží dorazit. Dalšími jsou například herec Bolek Polívka, či politik Libor Lukáš.  
 
Hokej dokonce v dětství aktivně hrával v kategorii mladších a starších hráčů. Poté ho však pohltila hudba. Avšak i přesto se mu naskytla jedinečná možnost. „Kdysi dávno jsem pár týdnů trénoval za zlínský dorost. Bylo to v době, kdy jsem v tehdejším Gottwaldově začínal studovat na stavební průmyslové škole,“ vyprávěl.
 
V době, kdy ve Zlíně bydlel, snažil se být na hokeji přítomen. „Pokud jsem byl doma a čas mi to dovolil, rád jsem přišel kluky podpořit. Vzpomínám si, že v dobách „Holek ze školky“ jsem byl několikrát i přímo v kabině. Chovali se ke mně vždycky bezvadně. To se nezapomíná,“ líčil své zážitky z mladých let. Když v roce 1984 v Praze přebíral na slavnostním vyhlášení zlatou desku za milion prodaných desek s tehdejším hitem „Holky z naší školky“, přišel za ním jeden novinář s dotazem, zda-li ví, že dnes hraje Gottwaldov na Spartě. „Za pár minut jsem se nenápadně vytratil a jeli jsme na hokej. Fandil jsem, co to šlo. Známí, co tam tenkrát se mnou byli, asi vícekrát na hokej, pokud bude hrát Gottwaldov, nepůjdou,“ vzpomínal v dobovém tisku v jednom z rozhovorů Stanislav Hložek.
 
Několik let již trvale bydlí v Praze. Jak sám přiznává, dnes již nemá na hokej tolik volného času. Když ho přece jen najde, míří se podívat na svého čtrnáctiletého syna Matyáše, jenž hraje v 6. třídě za kolínské Kozly. Jestliže však zlínští Berani mají hrát s jedním z pražských celků, zbystří pozornost. „Když tady Zlín hraje, vždycky to
Bolek Polívka na laně při valašském finále v roce 1995
registruji. Několikrát jsem přijal pozvání domácích, i přesto jsem však fandil žlutomodrým. Samozřejmě, mé okolí to logicky poznalo, ale berou to s úsměvem. Kamarádi v Praze ví, že jsem stejně duší na Moravě,“
uzavířel sympatický zpěvák Hložek 
 
 
Další známou tváří z televizní obrazovky, která se čas od času objeví v ochozech zlínského stadionu, je bavič, herec a klaun Boleslav Polívka. Na Valašsku se mu neřekne jinak, než „valašský král“.„Když je čas, hokej sleduju. Jako valašský král musím být nadklubový, nemůžu nikomu stranit,“ řekl Polívka v rozhovoru pro (před)silvestrovské vydání deníku Sport
 
 
Před úvodním zápasem prvního valašského finále v roce 1994 měl ve Zlíně slavnostní projev. Spustili ho na laně dolů a do mikrofonu promlouval k lidu i hráčům. „V tomto zápase se utkáváme my. Kdokoliv vyhraje, vyhrajeme my, kdokoliv prohraje, prohrajeme my, Valaši.“ pronesl tehdy.
 
 
Bolek Polívka
Před památným finále s pražskou Slávií v roce 2004, kdy později Zlín oslavoval historický titul, podpořil tým prostřednictvím vzkazu zveřejněného v deníku MF Dnes „Radost zaplavila mé srdce. Ať na stadionu vynoří se vítězství. Těším se na finálové boje a následný hodokvas,“ předznamenal následující bouřlivé oslavy.
 
 
Ani před závěrečnými boji ve vyřazovací části v roce 2005 nezapomněl vyjádřit podporu obhájci mistrovského titulu. „Gratuluji k vítězství v základní skupině. V play off plejte offenzivně a intenzivně! Věříme Vám,“ napsal Boleslav Bolívka,, jehož vzkaz otiskla také redakce MF Dnes.
 
 
V lóži zlínského zimního stadionu se občas usadí i politické osobnosti. Bývalý primátorLibor Lukáš města Zlína, dnes poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tomáš Úlehla, nebo bývalý hejtman zlínského kraje, dnes jeho náměstek Libor Lukáš, který hokej řadí mezi své oblíbené sporty. „Je to velmi zajímavý, rychlý a dynamický sport. S ohledem na mé pracovní vytížení nemohu sledovat všechny zápasy zlínských hokejistů pravidelně, ovšem občas se mi to podaří,“ pochvaloval si Libor Lukáš.
 
Fanouškům se možná může zdát, že politici se na sportovní klání ukazují především v předvolebním období, aby na sebe, případně na politické strany upozornili. Mnozí to berou jako součást předvolební kampaně, tedy řekněme jako politickou povinnost. U pana Lukáše to tak ovšem, jak sám tvrdí, není. „Je to pro mě především možnost oddechu, relaxace a zábavy. Ale samozřejmě se pracovním, či chcete-li politickým debatám ani na hokejovém zápase nevyhnu,“ konstatoval zlínský politik, jenž zastupuje občanskou demokratickou stranu.(ODS)
 
Tak jako každý muž má k hokeji, potažmo sportu jako takovému, velmi blízko. Právě z důvodu, že je považována za nejrychlejší kolektivní hru na světě a přitahuje mnoho pozornosti. „Samozřejmě, stejně, jako každého fanouška mě nejvíc pohltí závěr ligy a play off, mistrovství světa, či Olympijské hry,“ uzavřel povídání Libor Lukáš.
 

www.daan.estranky.cz  Dáán

foto: www.hlozek.cz,  www.ods.cz, archív

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář