Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Túra do Beskyd? Pochodoval už Kožela a spol.

19. 10. 2020

Ilustrační foto: Beskydy - zdroj: Wikipedia.cz

 

Deník: Dobrodružná mise. Berani nevědí, kam pojedou

Když staronový kouč Antonín Stavjaňa na jaře 2019 přišel s nápadem horské túry v rámci letní přípravy, ve zlínské kabině nastalo pozdvižení. Mnozí fanoušci i odborníci se nad jeho metodami ušklíbli. Jenže nebylo to poprvé, co ševci vyrazili v rámci tréninku na výlet...

Chodeckou třídenní túrou v Beskydech s přespáním pod stany si zpestřili už prvoligoví hokejisté tehdejšího Gottwaldova letní přípravu na sezonu 1964/1965, tehdy pod vedením trenéra Slavomíra Bartoně.

„Vybavuju si to. Bylo to posilování turistikou. Pamatuji si, jak jsme se zastavili na vrcholech, kde bylo pěkně vidět do okolí a Slávek (Bartoň) říkal: Přátelé, za tyhle pohledy se na západě platí a my je máme zadarmo,“ pousmál se Bohumil Kožela, tehdejší obránce a člen výpravy.

Jednadvacet mužů s plnou turistickou zátěží na zádech opustilo město ještě před rozbřeskem. Cíl? Beskydy! Na tři dny se stali z hráčů trampové s denní dávkou třiceti a více kilometrů a s překonáním nadmořské výšky 600 metrů. Jména? Bartoň, Matějů, Přecechtěl, Vyoral, B. Kožela, Landa, Heller, St. Kozel, Zdeněk Poláček, Maršík, Klíma, Trtílek, Heim, Stuchlík, J. Kožela, Schwach, Jiří Poláček, Vaďura, Černý, Bavor, Číž.

Deník: Bez jídla a telefonů. Dobrodružství zkrátilo Beranům počasí

„Byla to příjemná změna. Nikdo neměl potíže s nohama, navíc při procházce jsme pokecali a probrali spoustu věcí. Bylo to zajímavé, nám se to docela líbilo. Bylo to přátelské, nenásilné utužování kolektivu. Bylo to něco nového, pozitivního,“ vybavoval si Kožela, že tehdy přijali hráči za svůj.

Po vzoru hráčů ZKL Brno také ševci sestavoval i fotbalový celek, který ještě před zahájením sezony sehrával několik utkání s okolními družstvy. Kromě toho také vyráželi na kolech.

Deník: Túra? V půli cesty jsem boty vyhodil, říká Kubiš

Po příchodu zasloužilého mistra sportu Bartoně, který jako předseda trenérské rady spolupracoval s trenéry Matějů, Kotkem, Dlabajou a Nováčkem, se vůbec nejen intenzita, ale i pestrost suché přípravy všech družstev zvýšila. Změnu tréninkového prostředí hráči přijali, protože lépe snášeli intenzivnější tréninkové dávky. A také posilovací cviky a cviky obratnosti v tělocvičně střídaly atletické disciplíny, plavání, nohejbal, instruovaný fotbal, odbíjenou, košíkovou a „fartlek“, zvláštní švédský způsob atletického tréninku přímo v přírodě.

„Na túře jsme už ale v dalších letech nikde nebyli, maximálně na několika soustředěních na Jelenovské, nebo si zalyžovat. Ale už to nebylo pojaté turisticky, jako se Slávkem Bartoněm,“ dodal Kožela.

Deník: Herman: Medvědy jsme nepotkali. Nevěděli jsme, kde budeme spát