Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


7. zápas kvalifikace 1975-1976 Gottwaldov - Zvolen 4:2

Hokejové město pohltila euforie. Gottwaldov je zpátky mezi elitou. „Ať žije první liga," skandovali fanoušci žlutomodrých barev před zimním stadionem. O svém návratu ševci rozhodli v kvalifikaci proti Zvolenu v sedmém rozhodujícím zápase hraném v pražském Edenu. Gottwaldov tak slaví po výhře 4:2 už svůj pátý postup za posledních šestnáct let (1960-1976) od chvíle, kdy poprvé v roce 1960 vybojovali pro město obuvi nejvyšší soutěž.

Už po návratu ze Zvolena byl ošetřován brankář Králík, jenž nastupoval k zápasu s bolestivým zraněním kolena, Čech bojoval se zlomenou čelistí, a v Praze k nim přibyli i Maršík a Hečko, kteří sice dohráli, ovšem s velkým sebezapřením. Vždyť nejzkušenější hráč měl v zápase přeražený nos a Herčko má za sebou otřes mozku.

Tolik úvodem a na vysvětlenou k tomu, co stála radost hráčů po zápase. Nebyli však sami. Do Prahy jelo deset autobusů s gottwaldovskými fanoušky, na řadu dalších se nedostalo a desítky skalních čekaly na výsledek u rozhlasových příjimačů. Ze Zvolena přijel do Prahy dokonce zvláštní vlak a devatenáct autokarů, jež vypravila místní Bučina.

Stadion Slavie byl beznadějně vyprodaný, při nástupu týmu vřel. Gottwaldov začal lépe a celou první třetinu měl daleko více ze hry. Brankář Herczeg se nestačil otáčet a bez jeho pomoci byl slovenský celek neudržel bezbrankový výsledek. To se ovšem čekalo a důležitější bylo to, kdy se dokáže Gottwaldov konečně prosadit.

Reportáž: Eden potřetí vyprodán, pokřik bijte je a láhev na ledě

Přišlo to ve druhé části, kdy zkušený Přikryl ve 34. minutě poprvé přehodil bezmocného brankáře Zvolena. V době, kdy se Gottwaldovští radovali z dosaženého úspěchu, napadl Slavík gottwaldovského Čecha, ten se ohnal a oba hráče odměnil sudí Jursa pěti minutami. Na ledě se objevily první láhve jako výraz nespokojenosti...

Ledová plocha se musela uklidit a utkání bylo poprvé přerušeno. Stejná situace se však ještě několikrát opakovala, proto zasahovala i Veřejná bezpečnost. Výtržníci, kteří se sníží k podobným přestupkům, nemají na našich stadionech co dělat a my tento čin odsuzujeme o to více, že podobného případu jsme nebyli svědky již několik let.

Rozhodnutí přinesla až poslední třetina. Nejdříve nejlepší hráč Zvolenu Šindelář vyrovnal z mlýnice na 1:1, dvanáct vteřin poté však Sedlák dělovkou z dálky získal pro Gottwaldov znovu vedení. Zvolen neunesl tíhu okamžiku a začal zbytečně sólovat. To byla voda na mlýn soupeře a výsledek se musel dostavit.

V 57. minutě střetnutí si Luděk Pelc položil celou zvolenskou obranu včetně brankáře, kterého s klidem přehodil – 3:1. O minutu později ujel Balun a blafákem udělat razítko za postupem do nejvyšší soutěže. V závěru zápasu se Zvolen dostal do dvojnásobné přesilovky, Zvolen odvolal brankáře a dvě vteřiny před koncem ještě snížil Letko.

To však už zvolenští příznivci kvapem opouštěli stadion a na pět set gottwaldovských fanoušků děkovalo svému týmu. Cíl splněn. Před výtečně chytajícím Králíkem se z obrany nejvíce líbil Jenáček, z útočníků vynikli Maršík, Vašek, Přikryl a celá Pelcova řada.

Vítejte zpět mezi elitou.

Horst Valášek (asistent trenéra Gottwaldova): Jsme nesmírně spokojení, v posledním utkání jsme přesvědčili i nevěřící. Bojovnost našeho mužstva na pražském ledě byla nejlepším argumentem v tom, že jsme pro postup do ligy udělali opravdu vše a chlapci měli po zápase obrovskou radost. Při větším štěstí nám to mohlo vyjít i dřív, než v sedmém utkání. Ve druhém a třetím zápase ve Zvolenu jsme mohli totiž vyhrát my i soupeř. Doplatili jsme ale na střelbu, která je naší chronickou slabinou. Osobně vysoce oceňuji výkon Přikryla, který měl po dvouměsíční přestávce hrát jen ve dvou střetnutích, bojoval však celou kvalifikaci a to vynikajícím způsobem. Tím nechci snížit výkon ostatních, kteří odvedli rovněž maximum. Na závěr bych chtěl jménem hráčů poděkovat všem fanouškům, kteří s námi jezdili na zápasy a byli pro nás obrovskou oporou.

Ladislav Gargulák, hokejový divák: „Byl jsem při tom a mohu potvrdit, že Gottwaldov bojoval s obrovským nasazením. Pro dosažení I. ligy udělalo skutečně vše. Domnívám e, že rozhodla nejen bojovnost, ale i správn taktika a důsledné plnění pokynů trenérů. Vítězství TJG je naprosto zasloužené. Zejména v závěru zápasu jsme viděli opravdu hezké akce korunované nádhernými brankami.

Kritika, která se snesla na fanoušky, není oprávněná. Nebyli jsme mezi těmi, kteří házeli láhve na led, a odsuzovali jsme tento čin stejně jako pražští pořadatelé. Snažili jsme se povzbuzovat po celé utkání sportovně, objektivně a rád bych našim hokejistům poblahopřál jménem fanoušků k tomuto velkému úspěchu.“

Josef Prchlík: pořadatelský odbor TJG: „Mám velkou radost z toho, že se nám podařilo postoupit znovu do I. ligy. Naše fanoušky mohu ujistit o tom, že jsme nasadili všechny síly pro zajištění maximální podpory na cizích stadionech. Za organizační závady ve Zvolenu neneseme vinu my, ale domácí pořadatel a při zájezdu do Prahy se při nejlepší vůli nedalo zajistit víc, než se podařilo (tj. 10 autobusů.). Snažili jsme se o vypravení zvláštního vlaku, to ale nebylo ze strany ČD možné. Nikdo si neumí představit, co to stálo námahy, než se podařilo sehnat alespoň deset autobusů. To, že se do Prahy nedostalo dvě desítky přihlášených zájemců, není rovněž naší vinou. Některé podniky poslaly menší vozy, než přislíbily. Navíc zčásti obsazené podnikovými zaměstnanci, což bylo zřejmě bez vědomí vedoucích pracovníků. Tuto věc prošetříme a požádáme o dodatečnou úhradu a vysvětlení. Nekázeň lidí, jsme nemohli, bohužel, ovlivnit, poškozeným fanouškům se omlouváme a ve středu jim všem budeme v předprodeji PKO nedaleko Čedoku vracet vstupné.“

Ladislav Tomáš, hokejový fanoušek: Našim chlapcům jsem věřil a držel palce. Z postupu mám velkou radost a nesdílím názor, že je to jen na jeden rok. Máme silnou hokejovou základnu, dobré a schopné trenéry i funkcionáře a jde tedy jen o to dát příležitost vlastním mladým perspektivním hráčům. Je jich u nás dost. Musíme jim ale věřit a pomáhat stejně jako všem, kteří o gottwaldovského hokeje dělají v nejrůznějších funkcích. Přál bych si, abychom to jednou dělali tak jako tomu je dnes na Kladně, nebo v Pardubicích. Hokejistům Gottwaldova srdečně blahopřeji a těším se na shledanou v I. lize.“

7. kvalifikace 1. dubna 1976 TJ Gottwaldov - lokomotiva Bučina Zvolen 4:2 (0:0, 1:0, 3:2) Praha - Eden

Branky: 34. Přikryl, 44. Sedlák, 57. Pelc, 58. Balun, – 44. Šindelář, 60. Letko. Rozhodčí: Jursa – Duba, Les. Vyloučení: 7:5, navíc Čech a Slavík na 5 minut. Využití: 0:1.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím textu Viktora Knapa