Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Protože páteř není ze železa a s poškozením míchy si medicína neví moc rady, píše život čas od času hodně smutné příběhy. Jsou si podobné tím, že ve vteřině a bez varování se lidem zcela mění životy. A to ne pouze těm, kteří se ocitnou na lůžku a později na invalidním vozíku, ale i jejich nejbližším.

Pori 11. února 1996, utkání Ässät Pori-JyP Jyväskylä v I. hokejové lize Finska: Jaroslav Otevřel (27), útočník Pori, zůstal bezvládně ležet na ledě po nárazu na mantinel, jemuž předcházel souboj s hráčem hostí - Rusem Vitalijem Karamnovem. Vychýlené obratle poškodily míchu, operace nic nemohla změnit.

Příběh zlínského rodáka Jaroslava Otevřela plní na jaře 1996 stránky novin. U nemocničního lůžka v Pori ho navštěvují rodiče, jeho přítelkyně, přátelé, hokejisté i činovníci. Pražská agentura BPA, v níž má hlavní slovo podnikatel Antonín Charouz, pro něj zakládá nadaci. V květnu je na jejím kontě půl miliónu korun, v srpnu přibývá čtvrt miliónu. Od hokejových fanoušků z domova i ze světa (v sezóně 1992-93 hrál NHL za San Jose) dostává stovky pohlednic a dopisů. Na podzim hrála ve Finsku česká reprezentace, několik hráčů ho navštívilo. "Vypadá dobře, lékaři mu dávají stále větší naději. Ptal se, co je nového v hokeji a ve Zlíně. O jeho zdravotním stavu jsme ale nemluvili," řekl tehdy hokejista Vladimír Vůjtek. Do Zlína se Otevřel vrátil v dubnu 1997. Byl od krku dolů ochrnutý a odmítal setkání s novináři. Invalidní vozík mohl ovládat pouze ústy. Na jaře 1998 mu zlínská radnice poskytla na třicet let bezplatný pronájem koupaliště v Loukách. Hodně vzruchu přineslo v červenci exhibiční utkání Zlína s českými hráči, kteří působí v NHL. Jeho výnos, zaostávající za předpoklady, dostal Otevřel opožděně. Je otázka, jestli by mu organizátoři dali vůbec něco, kdyby se do věci nevložil rozzlobený Dominik Hašek. Agentura BPA předala v létě zraněnému hokejistovi upravený automobil Ford Transit, do nějž mohl vjet s invalidním vozíkem.

Od exhibičního utkání na zlínském ledě v létě 1998 nepadla o Jaroslavu Otevřelovi v médiích prakticky ani zmínka. Nepřál si to. "Pan Otevřel i jeho ošetřovatelka vzkazují, že nestojí o publicitu," řekla o rok později paní v recepci zlínského penziónu důchodců, kde měl hokejista optimální podmínky k pobytu a léčbě. "Takový je Jardův postoj, ale psychicky je na tom dobře. Denně cvičí, často jezdí za rehabilitací do Olomouce, sleduje dění ve světě i ve sportu prostřednictvím televize a věří, že se jeho stav zlepší. Ve Zlíně se stejně jako ve Finsku o něho stará jeho přítelkyně a kamarád," dodal tehdy hokejistův otec, pan Jaroslav Otevřel starší. Byl vedoucím koupaliště v Loukách, jež syn dostal do pronájmu, a podílel se tu na stavbě domku, v němž měl už syn brzy bydlet. Otec oceňoval pomoc všech lidí z Jaroslavova okolí, ale zároveň si neodpustil zmínku o reakcích závistivců, kteří si mysleli, že syn úrazem zbohatl. Ty dokonce zajímalo, jestli zaplatil daně z nadačních darů ...

Jaroslav Otevřel žije zhruba dva roky v domku na zlínském koupališti. Získat o něm bližší informace je velmi obtížné. "Nezlobte se, nic vám nemohu říct, Jarda si nepřeje, aby se o něm psalo v novinách," prohlásil Bohumil Kožela, manažer zlínského klubu. Jeden z těch, kteří ho pravidelně navštěvují. Otevřelův zdravotní stav se zřejmě výrazně nezlepšil. Z Finska dostal speciální stroj, jehož prostřednictvím cvičí a tak zabraňuje atrofii svalů. Na informace je skoupá i agentura BPA. Podle Luboše Pázlera, bývalého hokejisty Sparty, byla činnost Otevřelovy nadace ukončena a upravený vůz hráči zůstal. "Nic víc k této záležitosti nebude agentura dodávat," říká chladně.

text: Reflex - Pavel Kovář

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pro Jardu

(Jarka, 25. 10. 2012 20:32)

Járo,často vzpomínám na školní léta 1980-1983 na 1.ZDŠ..Byl jsi třídní komik,některé soudružky učitelky jaksi nechápaly tvůj humor,ale my spolužáci jsme se vždycky báječně bavili,bez tebe to prostě na školních akcích a výletech nešlo :) drž se chlape a přeju ti jen to nejlepší.Spolužačka Jarka M.

jdu hodně náhodou kolem, ale ...

(Martin Ledvina, 6. 10. 2012 3:45)

přišla vzpomínka na silnýho hokejistu vsazenýho do nerovnýho zápasu, a zároveň sonda do pomerů "česství" .. mnoho se myslím bohužel nezměnilo. J. Otevřelovi přeji i nadále hodně sil!