Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


ZLÍN - Klidně mohl ještě válet v extralize. Vždyť v září oslavil teprve osmatřicáté narozeniny. Hokejista Jaroslav Otevřel už ale nikdy brusle neobuje. Jedenáctého února to bude deset let, co si v zápase finské ligy po střetu s Rusem Karamnovem poranil páteř. Je ochrnutý od krku až po paty. Bývalý výborný střední útočník dnes žije na okraji Zlína a má v bezplatném pronájmu koupaliště.

V medicínský zázrak už asi nikdo nevěří. Nepomohly lékařské kapacity ani vyhlášení léčitelé. Otevřelův zdravotní stav se od úrazu skoro nezměnil. Pokroky byly od začátku minimální. Bývalý reprezentant dodnes hýbe jen hlavou. Další zlepšení hybnosti je podle expertů nepravděpodobné. Osudným se mu stal zdánlivě nevinný souboj ve středu hřiště s ruským útočníkem Vitalijem Karamnovem v utkání Ässatu Pori s JyP Jyväskylä. Tehdy osmadvacetiletý centr, hvězda domácího Ässatu, zůstal po nárazu do protihráče bezvládně ležet na ledě.

Ochrnutý od krku dolů

Následné vyšetření odhalilo krutou pravdu. Vychýlené obratle poškodily míchu, hokejista zůstal od krku dolů ochrnutý. Šlo o zákeřný faul? Názory se rozcházely. Podle všeho se jednalo o mimořádně nešťastnou souhru okolností. Karamnov disciplinárnímu trestu unikl. "Co jsem slyšel, tak Jarda šel do souboje trošku skrčený. Nebyl zapřený," líčí Stanislav Přikryl, útočníkův bývalý trenér.

Otevřel dnes žije v rodném Zlíně, kde se o něj starají manželka Martina a kamarád Jiří Laciga. Svůj krásný dům s antukovým tenisovým kurtem na okraji poklidné čtvrti Louky téměř neopouští. A novinářům své srdce neotevírá. Od úrazu si své soukromí přísně chrání. Nechce ani, aby o něm vyprávěli jeho blízcí. Oficiálně se ví jen to, že mu zlínská radnice svěřila do bezplatného pronájmu na třicet let koupaliště, které přímo sousedí s jeho domem.

Je zatrpklý? "Rozhovory nedělám. Není mi to příjemné. Jsem fakt rád, že je to tak, jak to je. Vyhovuje mi, že žiju v ústraní," odmítá po telefonu slušně, ale rozhodně žádost deníku Sport o rozhovor. "Nezlobte se, chci mít klid," dodává. Hovoří klidným, vyrovnaným hlasem. Občas se pousměje. Přizná například, že Sport čte každý den. Ani tento článek mu tedy neunikne. Na dálku vás vůbec nenapadne, že mluvíte s vážně postiženým člověkem.

Sluníčkem je Terezka

Osmatřicetiletý muž už je smířený s tím, že bude do konce života odkázaný na pomoc druhých. Sluncem Otevřelova bytí je hlavně čtyřletá dcerka Terezka. Sen o rodině se nakonec někdejšímu reprezentantovi splnil.

"Narození dcery mu určitě hodně pomohlo , " míní Stanislav Přikryl, nynější sportovní manažer HC Hamé. "Když za ním přijdeme, normálně děláme vtípky a Jarda se směje.

Jako dřív."

Svého bývalého svěřence navštívil od úrazu asi pětkrát. A všiml si, že se Otevřel postupem času psychicky zocelil. Přijal realitu.

"Fyzicky se jeho stav nezměnil, ale duševně mi dnes přijde silnější," soudí Přikryl, jenž v září osobně přál ochrnutému hokejistovi k narozeninám. Do Louk se vydal společně s generálním manažerem HC Hamé Petrem Husičkou.

Otevřela obdarovali dárkovým košem, jeho manželce přinesli kytici. "Vždy mě potěší, když se lidé z klubu zastaví," přiznává Otevřel. Jinak ale není rád středem pozornosti. Takový býval už v dobách své aktivní kariéry. "Nesedělo mu, když se kolem něj něco točilo. Byl spíše introvertní," potvrzuje Přikryl, který byl před sedmnácti lety přímo u toho, když se při zápase v Košicích smrtelně zranil obránce Luděk Čajka. A před několika lety zemřel při autonehodě útočník Roman Vodák, jeho další svěřenec. A do toho Otevřelův úraz... "Když si na kluky vzpomenu, je mi jich líto," líčí Přikryl.

Otevřela už několikrát zval, ať se přijede podívat na některý zápas zlínských hokejistů. Zatím marně. Ochrnutý hráč se na veřejnosti nechce moc ukazovat. "Ale vím, že už jednou na stadionu byl. Navštívil utkání svých kamarádů v Hobby hokeji," vzpomíná Přikryl.

Osamělost? To ne

O své blízké Otevřel nepřišel. Z dlouholeté přítelkyně Martiny se stala manželka, která byla v nejtěžších chvílích hokejistovou oporou. Otevřel se nemusí cítit osamělý. Zvlášť po narození dcerky Terezy. Má rodinu a také spoustu známých. "Jo, kluci mě navštěvují. Přijdou a pokecáme," oceňuje. Okna jeho upraveného domu jsou v těchto dnech vánočně vyzdobena, světýlka jsou vidět z dálky.

Mezi největší kamarády řadí Otevřel někdejší zlínské spoluhráče Jiřího Suhradu, Jaroslava Huba či Petra Pavlase. Častým hostem v domě je rovněž současná hvězda HC Hamé Petr Leška. Na sousedním koupališti před lety vypomáhal v bufetu trojnásobný mistr světa Petr Čajánek, další Otevřelův dobrý známý.

Jednou za rok jej poctí návštěvou vedení zlínského klubu. "Většinou se staví popřát mi k narozeninám," líčí Otevřel. Pro generálního manažera Petra Husičku byla letošní návštěva zážitkem, na který dlouho nezapomene. "Přiznám se, že to pro mě bylo deprimující," nezapírá. "Je to velké neštěstí. Jarda zůstává zlínským hráčem, takže je slušnost se na něj zajít podívat. Jeho dcerka mu asi dává sílu bojovat," míní generální manažer.

Co dělá Otevřel s hromadou volného času? Především pravidelně cvičí na speciálním stroji, aby nedošlo k úplné atrofii svalů. Také sleduje televizi, na notebooku má nainstalovaný internet. "Pozor, přehled o světě má skvělý. Hlavu má úplně v pořádku," zdůrazňuje kamarád Pavel Brímus, který je na koupališti v Loukách častým hostem. "Je to tady takové domácké," pochvaluje si.

Většina návštěvníků koupaliště ani netuší, komu sousední honosný dům patří. Těm mladším už jméno Jaroslav Otevřel asi nic neříká. Ale zasvěcení dobře vědí: hokejista to byl opravdu výborný. A mohl toho dokázat daleko víc...

text: Deník Sport - Michal Koštuřík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář