Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Narozen: 27. 3. 1973 v Uherském Hradišti. Výška: 186 cm. Váha: 91 kg. tomas-nemcicky.jpgPost: útočník. Hůl: pravá.

Největší úspěchy: mistr Slovenska se Slovanem Bratislava (2005), vícemistr ČR se Zlínem (1995), bronz na MS 20 ve Švédsku (2993), účast na utkání hvězd v Havířově (2002).

Tomáš Němčický končil kariéru ve francouzském celku Caen a následně v krajské soutěži v Brumově. předtím však bývalý juniorský československý reprezentant okusil nejvyšší soutěž na Slovensku (Slovan Bratislava) i v Norsku (Lillehammer). V sezóně 1999/2000 byl Němčický jedním z početné české kolonie v německém Essenu, kde reprezentoval tamní Moskitos.

 Rodák z Uherského Ostrohu s hokejem začínal ve Zlíně. V juniorech však byl poslán do Olomouce. „Dostat se do prvního týmu bylo ve Zlíně vždy docela složité. Když mi bylo sedmnáct, osmnáct let, byla v mančaftu silná konkurence, takže jsem raději zamířil do Olomouce. Debutoval jsem tam v lize, hodně mě to prospělo. Víte, já nerad sedím na lavičce, chci hrát, protože jinak člověk jistotu a sebevědomí nezíská,“ věděl Nemčický, který v dresu Olomouce strávil tři sezony 1990 až 1993. Následně pak na pět a půl sezon zamířil do Zlína, kde byl součástí týmu extraligového vicemistra 1995, který až ve valašském finále podlehl Vsetínu. 

tomas-nemcicky.jpg„Vsetín měl už ten rok, kdy poprvé vyhrál titul, skvělé mužstvo, což pak prokázal i v následujících letech, kdy v extralize kraloval. Myslím, že si titul zasloužil. Pro mě osobně to byl začátek, kdy jsem získal stabilní místo ve zlínské sestavě a začal hrát vedle Čajdy (Čajánka), který tehdy mezi muže čerstvě naskočil. Pro mě osobně to bylo jedno z nejpříjemnějších hokejových období,“ vybavil si v rozhovoru pro Zlínský deník Němčický, který byl v jinak pro Zlín nevydařené sezoně 1997-98 druhým nejproduktivnějším hráčem.

„Možná se budete divit, ale zatím jsem nepocítil potřebu odejít. Jsem tady spokojený, ke klubu mám osobní vztah. Nevím, co by se muselo stát, abych se stěhoval jinam,“ tvrdil v září 1997 časopisu Gól Němčický

Sezona 1998/99 mu již tolik nevyšla a na vlastní žádost byl po 18 zápasech (vstřelil tři branky) vyměněn do Vítkovic. „Po nevydařené sezoně přišli k mužstvu noví trenéři, kteří začali budovat nový tým podle svých představ. V rozehrané sezoně mně zavolal pan trenér Vůjtek, jestli nechci jít hrát k nim do Vítkovic. Znali jsme se už z juniorské reprezentace i jeho předešlého působení ve Zlíně. Když tedy přišla nabídka z Vítkovic, tak jsem ji uvítal. Zlom nastal, když jsem si vážně zranil koleno, podstoupil jsem dvě operace a sedm měsíců jsem se dával dohromady,“ vybavil si Němčický, který v české nejvyšší soutěži odehrál celkem 510 zápasů, vstřelil 103 branek a přidal 111 asistencí.

Ze Zlína, kde nastoupil celkem k 221 utkáním a vstřelil 58 branek, si odskočil i do 1. ligy, když oblékl dres Komety Brno s číslem 67 na zádech. „Panu Vůjtkovi jsem se nevešel do sestavy, bral jsem tedy první ligu jako prostředek ke zdokonalení. V mladém věku musí mít člověk trpělivost,“ vysvětluje muž s číslem 87.

Na konci sezóny 98/99 si pravé křídlo zahrálo krátce i ve Vítkovicích, odkud jej vítr zavál až do Německa. V celku Moskitors Essen, jehož barvy hájilo hned několik českých hráčů a v průběhu kariéry například i Roman Meluzín, strávil Němčický pouhou jednu sezónu. Následovalo kočování po Evropě, když v České republice ještě oblékl dresy Třince anebo Karlových Varů. Za hranicemi si zahrál Němčický na Slovensku, v Norsku a naposledy tedy ve Francii v dresu celku z Caen.

V roce 2002 se Němčický účastnil i utkání hvězd, které se konalo v Havířově. A byl to právě on,Obrazek kdo v prodloužení zápasu překonal Hudáčka a rozhodl o výhře Západu nad Východem v poměru 12:11. Jak sám tehdy Němčický přiznal, na utkání se pečlivě připravoval - a to na proslulé Stodolní ulici v Ostravě. Krom tohoto slavného gólu se prosadil pravý křídelní útočník i v dresu české reprezentace, za kterou odehrál hned sedm utkání a v nich vstřelil jedinou branku. Naposledy reprezentoval českou zemi Němčický před téměř jedenácti lety posledního srpna roku 1997. Dalším úspěchem - tentokrát ne již individuálním - je titul mistra Slovenska, který získala nová šumperská posila v roce 2005 pod vedení Miloše Říhy v dresu Slovanu Bratislava. Vítězný gól celé finálové série tehdy vstřelil Miroslav Šatan.

Pokud opustíme pohled na seniorské úspěchy Němčického, nesmíme pak opomenout účast na MS juniorů v roce 1993, kdy tehdy ještě československý výběr získal bronzové medaile. Turnaj se konal ve Švédsku a naši juniorku vedli do boje trenéři Štěrbák a Vůjtek. Tomáš Němčický vstřelil na šampionátu hned tři góly a když se v posledním utkání podařilo pozdějšího mistra světa z Kanady porazit 7:4, mohl si na krk zavěsit i bronzovou medaili. V týmu se kromě nové šumperské posily prezentovalo spousta nyní světoznámých hráčů jako František Kaberle, Pavol Demitra či David Výborný.

HATTRICKY TOMÁŠE NĚMČICKÉHO V EXTRALIZE V DRESU ZLÍNA

31. kolo: 5. 1. 1996 Slavia Praha – Zlín 1:5

4. kolo: 12.9.1997 Zlín – České Budějovice 5:1

Někdejší hokejový útočník Tomáš Němčický hraje již jen na amatérské úrovni

text: www.hokejsumperk2003.cz s přispěním Daniela Ostrčilíka a archívů

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář