Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Žili jsme si nad poměry, prozradil fanouškům generální manažer Michalovský

19. 12. 2007

 

 

ObrazekV letošní sezoně již druhá schůzka zlínského fanclubu s vedením proběhla v útrobách zimního stadionu Luďka Čajky. V místnosti pro VIP členy, hosty a sponzory se sešla početná skupinka fanoušků, kteří byli zvědaví nejen na odpovědi generálního manažera MIROSLAVA MICHALOVSKÉHO k posledním událostem v klubu RI OKNA ZLÍN, ale i na sky boxy, kam se jindy obyčejní fandové jen ztěží dostanou. Krátce po 17 hodině odpolední se u stolů s občerstvením začali pozvaní fanoušci ptát na poslední ožehavá témata i na obyčejné technické a provozní věci v klubu.

 

Předsezonní období bylo pro celý klub těžké a nejistota, co bude, byla cítit na každém kroku. Po odchodu velkého mecenáše, který do klubu po čtyři roky pumpoval nemálé peníze se zlínský klub ocitl na vlně nejisté budoucnosti. Jednoduše řečeno, Hamé vyžadovalo, velkou mediální, mnohdy až zbytečnou prezentaci, kterou však firma jakou je Hamé potřebuje. „Byli jsme nuceni se po odchodu Hamé trochu uskromnit, protože do té doby jsme za jejich působení žili nad poměry. Aby klub nezkrachoval, museli jsme snížit náklady na hráče, stabilizovat klub. Pustili jsme takové hráče, kteří sice byli vysoce hodnocení, ale nepodávali odpovídající výkony a bez kterých se obejdeme,“ vysvětluje fanouškům důvody předsezónních kroků vedení, které propustilo hned několik hráčů, kteří zatěžovali rozpočet. „Tyto rozhodnutí byly nutností, aby ten klub přežil. Já su první, který by chtěl, abychom vyhrávali, ale nejde to dělat za každou cenu,“ žádá o trpělivost fanoušků. Jedním z letních transferů byl i odchod Marka Melenovského do Karlových Varů. Drobný útočník se podle manažera ve Zlíně moc neprosadil. „On měl vždycky dobrý začátek sezony. Vstřelil několik gólů, ale postupem času se vytrácel. Nakonec to koresponduje i s jeho nynějším působištěm, v Karlových Varech, kde taky není žádným tahounem a pamalu mu dochází dech,“ hodnotí z dálky karlovarské angažmá bývalého podřízeného, který v jednom z posledních zápasů strávil i na lavičce náhradníků. Klub se nachází v přechodném období, kterým si projde každý sportovní klub.

Příchodem nového sponzora RI OKNA se klub stabilizoval. Dosvědčují to i příchody Andrašovského a Kloučka, které si manažer pochvaluje. „Oba příchody se podařily. Především obránce typu Kloučka nám v minulosti chyběl,“ chválí příchozí posily. Navíc v podobě střídavého startu mohou zlínští trenéři využít i zkušeného brankáře Biegla, který pomáhá prvoligovému Prostějovu a do Zlína na zápasy dojíždí. „V případě zranění Ičo Murína potřebujeme zkušeného gólmana, protože Kuba Čech nás v kritických a závěrečných minutách moc nepodržel,“ kritizuje mladého brankáře, který má průměr 4,07 obdržených branek na zápas. V posledních dnech, v průběhu reprezentační přestávky, zaznamenali fanoušci Ševců určité změny, které mají dodat mančaftu další impuls ke zlepšení dosavadních výkonů. Do konce roku musí hráči uhrát minimálně 10 bodů, z 15 možných. Zápasy s Českými Budějovicemi, Třincem, Litvínovem, Karlovými Vary a Slávií jistě nebudou žádnou procházkou růžovou zahradou, ale pokud se nepodaří hráčům a trénérům získat relativně dostatečný počet bodů, přijdou další změny. Vyloučena není ani změna hlavního trenéra. Zároveň však Michalovský odmítá, že by to bylo ultimátum, jak se objevilo v některých médiích. „To už je radikální výraz. Byl to úkol, který nedostal tým, ale trenér Bokroš. Teoreticky se může stát, že získáme třeba osm, nebo devět bodů. Ale když výkony půjdou společně s předváděnou hrou nahoru, tak počet zbývajících bodů nebude rozhodující. V žádném případě to nebylo postavené jako ultimátum,“ vrací na pravou míru některé „překlepy“ novinářů.

K tomu všemu ještě dostal tým pokutu 120 tisíc korun. Došlo i k personálním změnám. Dosavadního asistenta trenéra Jaroslava Stuchlíka nahradil sportovní manažer Stanislav Přikryl. „Hledaly se možnosti a cesty jak dát mužstvu další impuls. Bylo to rozhodnutí nejvyššího orgánu, co máme a to je prezidium. Chtěli jsme přivést někoho, kdo by přišel s jiným názorem a myšlenkou. Ernest Bokroš je velká osobnost, má autoritu a shodli jsme se na tom, že výměna hlavního trenéra ještě nenazrála, tak jsme se tuto formou snažili přinést do šatny něco nového,“ zdůvodňuje obměnu na pozici asitenta trenéra. Zároveň s ním u týmu skončil i obránce Pavel Zubíček, jenž patřil mezi poslední mohykány v týmu, kteří pamatují mistrovský titul. Do Zlína přišel z Českých Budějovic a ve městě obuvi působil od sezony 2001/02. Ve žlutomodrém dresu nastřílel 16 branek. „Pohodový kluk, se kterým nikdy nebyly problémy,“ charakterizuje dnes již bývalého beka zlínských Beranů. „Ale, věk se zastavit nedá, bude mu čtyřiatřicet let, o nějaké perspektivě se mluvit nedá. Pavel neměl nejlepší sezonu, v bodování +/- byl jedním z nejhorších (-10 pozn.aut.) Navíc jsme jeho odchod zpeněžili, což by v případě jeho odchodu k 31.4.2008 nešlo. Na výkonu Pavla Zubíčka naše výkonost nastála, ani nepadala,“ vyjadřuje se k odchodu obětavého obránce, jenž zamířil domů do brněnské Komety. . S jeho uvolněním však trenér Bokroš nesouhlasil. „Vžijme se do situace trénéra. Já, kdybych byl na jeho místě, taky bych byl proti jeho odchodu. Ať je to jak chce, trenér Bokroš tady jednou skončí. My se musíme starat o to, aby klub dlouhodobě fungoval. V jeho roli je nesouhlas logický. On chce vyhrávat, být uspěšný, mít co nejkvalitnější tým, což samozřejmě chceme i my, ale ne za každou cenu. Musíme myslet i na budoucnost,“ říká zlínský patriot, jenž v klubu v různých funkcích pracuje pětačtyřicet let. Už tak těžce zkoušenou defenzívu Beranů opouští další zkušený bek, který může v rozhodujících momentech chybět. „S Pavlem jsme se rozešli naprosto korektně. Nepřímo ta iniciativa změnit prostředí vzešla z jeho strany,“ dodává na téma Zubíček.

Jako možná alternativa by se mohl zdát návrat z hostování Andreje Novotného, který hostuje v Ústí nad Labem a je se sedmi body nejproduktivnějším obráncem Severočechů. To však vyloučil. „Andrej Novotný se nevrátí. V Ústí jsou s ním sice spokojení, ale když byl tady, tak se příliš neprosadil. Když si vezmete v úvahu jeho hodnocení a statistiky, takl patřil u nás k těm horším bekům,“ řekl možná trochu překvapivě Michalovský. Více šancí a možností se ukázat dostanou Lučka s Ďurákem. Na měsíční zkoužce uspěl i navrátilec Barinka, jenže nakonec je všechno jinak a již v prvním zápase po reprezentační přestávce bude hájit barvy Ocelářů z Třince. Zlín se nedokázal dohodnout s vedením druholigového Kolína na odstupném, kde byl „Bary“ pod smlouvou a ve zlínských barvách hrál jen na střídavý start. Ze začátku taky splnil to co jsme od něj očekávali, ale taky se postupně z ledu vytrácel. Jelikož poté vstoupil do hry Třinec, který má podporu takového kolosu, jakým jsou Třinecké železárny. S těmi se bohužel finančně nemůžeme měřit. Odchodem Barinky nejsme nijak oslabení. Své si tady splnil, ale i ta jaho výkonnost měla klesající tendenci,“ objasňuje situaci kolem slovenského útočníka.

Šanci tak dostanou nejspíš mladí hráči, kteří čekají na větší příležitost ukázat své kvality. Ondráček, Roman Vlach, Bořuta i další, kteří se v loňské sezoně postarali o úspěchy mládežnického hokeje v kategorii dorostu a juniorů. Právě Jiří Ondráček už zkusil v několika zápasech extraligu dospělých a jeho um potvrzuje i fakt, že je v širší nominaci o světový šampionát do dvaceti let v Pardubicích a Liberci. „Právě Ondráček se mi líbí velice. Pro ně je to však momentálně složitá situace. Mají být nasazovaní v situacích, kdy se zrovna nedaří. Pereme se o každý bod a mladí kluci to nemusí psychicky ustát. Když s Ernestem mluvím snažím se na něho trošku tlačit, aby třeba mladého Vlacha nasazoval více do hry. On má jiný názor, ale to mu nelze nařídit,“ je si vědom svých do jisté míry omezených pravomocí.

Na oficiálních webových stránkách zlínského klubu se po zveřejnění odchodů Zubíčka a Stuchlíka se podle generálního manažera Michalovského strhla panika a hysterie, což podle jeho názoru nebylo adekvátní především vůči prezidentu klubu a prvnímu náměstku primátorky města Zlína Martinu Janečkovi. „V tomto případě bych se rád zastal pana Janečky, protože si nemyslím, že by on měl na to nějaký zásadní vliv. Protože odchod Zubíčka byl v mé kompetenci, bylo to mé rozhodnutí a za tím si stojím. V situaci kolem pana Stuchlíka rozhodovalo prezidium, které má sedm členů. Na druhou stranu bych chtěl, aby jste věděli, že se výrazně zasadil o to, že při schvalování rozpočtu na příští rok dostaneme od města 15 milionů ročně pro naši organizaci. Nebýt jeho, tak jsem přesvědčený, že bychom takový příspěvek nedostali," tvrdí a v zápětí dodává. „Zmiňuji to zde proto, jelikož se tam objevovaly podobné názory typu, že se zasadil o pohřeb zlínské házené, teď pohřbí hokej,“ vyvrací podobné spekulace fanoušků.

Vrátil se i ke konfliktu fanoušků s hráči Sparty, kteří po skončení utkání vyprovokovali část diváků k nepříčetnosti, kteří zaházeli led odpadky. Zlínský klub dostal od ředitele APK Stanislava Šulce dopis, který požadoval po vedení adekvátní vysvětlení a vyjádření k celému případu. „Odpověď byla v tom smyslu, že ten konec si zavinili Sparťané sami. Protože diváky provokovali. Navíc, když tam jeden z hostujících hráčů vhodil zpět tu plastovou láhev, tak to je to nejhorší, co mohli udělat. Ten samý útok je, když to divák vhodí na led, nebo hráč do hlediště,“ říká Michalovský. „Nemyslím si, že by to bylo u nás nějaké divoké, myslím, že v tomto směru máme jeden z lepších stadionů,“ dodává.

Hodinovou debatu okořenily i dotazy ohledně fandění, i dalších témat, které několikrát celý sál rozesmály. Vládla uvolněná nálada a úplně nakonec se všichni šli prohlédnout prostory sky boxů, které nabízí sponzorům klubu veškerý servis a komfort.

 

www.daan.estranky.cz Dáán

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář