Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Protekce? Naprostý nesmysl!

7. 9. 2007

Obrazek

Trenér Bokroš je mnoha odborníky, fanoušky i novináři považován za velmi kontroverzního trenéra a člověka. Ne každý s ním vyjde v dobrém, na což doplatili i někteří hráči, kteří si s ním lidsky nerozuměli. Nikdo mu však nevezme, že svou práci dělá více než dobře. Jsou za ním výsledky i úspěchy, které přitahuje jako magnet. Temperamentní, energický a impulsivní kouč si ve Zlíně získal respekt. Jeho devízou je taktika a do detailu propracovaný defenzivní systém, který ve Zlíně praktikuje od svého příchodu. Tento článek však není o profilu jeho osobnosti, ale spíše má poukázat na Bokroše jako otce i jeho syna Tomáše, případně Lukáše a můj osobní názor na příchod mladšího z jeho synů do Zlína.

 Jeho příchod byl však komplikovanější, než se na první pohled může zdát. Proti byl totiž bývalý generální manažer Petr Husička: „Nevím, proč bychom měli brát do týmu průměrného obránce z Trenčína, když máme vlastní odchovance,“ rozčiloval se pro deník Sport, ještě v době, kdy byl ve funkci. Dle mého názoru to jsou hodně silná slova. Jiní mluví dokonce i o protekčním Bokrošově dítěti."Protekce je u mě tehdy, pokud bych Tomáše za každou cenu držel v áčku. Třeba na úkor lepších hráčů. To já neudělám!" zdůrazňuje pro MF Dnes, že nehodlá zvýhodňovat svého syna. "Já ani nechci, aby mě táta zvýhodňoval," odmítá, byť teoretickou pomoc Tomáš.  

 Proč mohou ostatní hráči přestupovat z jiných slovenských klubů a osmnáctiletý kluk z Trenčína, který má zájem bojovat o místo a chce se prosadit musí číst a poslouchat takové nepřející názory? Přitížit mu může jméno, které nosí na zádech a taky právě ty spekulace a tlaky, které na něj bezdůvodně vytváříme. Proč bychom mu nemohli dát šanci se ukázat? Vždyť trenér Bokroš by si takovou malou odměnu zasloužil. Navíc nikdo neřekl, že bude okamžitě zařazen do prvního týmu. Předpokládá se, že sezonu odehraje v obranných řadách zlínské juniorky, v případě, že se bude dařit, má vyřízené střídavé starty za Prostějov. "V áčku už pomalu končím, protože začíná příprava juniorky," je si vědom Tomáš, že zaskakoval pouze za zraněné hráče. Táta ho bude mít více pod dohledem a jak sám potvrdil, je připraven se o něj náležitě starat. „Buď bude hrát dobře a bude o něj zájem, nebo taky ne. On má osmnáct let a vidím jako otec – trenér, že má určité nedostatky. Proto jsem zvolil možnost ho mít při sobě, abych mu dokázal poradit a společně se ty nedostatky pokusili odstranit,“ říká hlava rodiny Bokrošů, který dává svému potomkovi dvě sezony na to, aby se ukázal a předvedl, co v něm je, jinak odejde a nikdo nebude moct říct půl slova. Na osmnáctiletého obránce jsou proporce 188 centimetrů a 79 kilogramů velmi slibné a pokud ještě nabere svalovou hmotu a zesílí mohl by to být jeden z předpokladů jak se prosadit, což potvrzují i slova otce Ernesta: "Díky tomu má dobré předpoklady k agresivnímu a nebojácnému stylu. Pokud bude dobře bruslit a zvládat technické záležitosti jako je střelba, přihrávka a rozehrávka, mohl by se uplatnit. Na tom ale musí nejprve zapracovat, to přiznávám," prozradil dále pro MF Dnes, na co je se potřeba při tréninku zaměřit.   Mě osobně se v přípravných zápasech, které jsem měl možnost vidět jevil velmi slibně, což naznačují i statistiky. Ze 13 zápasů 3 body (1+2) a 0 v hodnocení na ledě při vstřelených a obdržených brankách. Opravdovou kvalitu však ukáže až dlouhodobá soutěž, ale není možné, aby ho hned někdo zavrhoval, aniž by cokoliv ukázal.

Navíc vyvíjený tlak na jeho osobu mu může jen a jen uškodit. Mladý, ještě nezocelený hráč, který teprve rozjíždí svou kariéru nemusí takový enormní tlak psychicky ustát. Něco jiného je tatínek Ernest, který je na podobné tlaky zvyklý a nenechá se rozhodit. Už jednou podobnou chybu udělal. V případě staršího syna Lukáše. A nemíní ji zopakovat:  "Bohužel, přiznávám si to. Když jsem mu mohl pomoct, neudělal jsem to. Řekl jsem, ať se prosadí sám," lituje dnes Bokroš senior v povídání pro MF Dnes a pokračuje: "Kvůli svému povolání jsem neměl čas. Kluk se protloukal a nikdo mu nedal šanci. A roky utekly. Jak hokejista nenastartuje kariéru do dvaceti, má velký problém," upozorňuje. Navíc podle mých dostupných informací přišel Tomáš Bokroš do Zlína na přestup. Pikantní na tom je to, že HC RI Okna Zlín nestál ani korunu. S Trenčínem se finančně vyrovnal  otec, trenér Bokroš. 

Chtěli bychom mít přece nejkvalitnější a nejlepší tým v tuzemsku? Tak se ale nedívejme, co mají hráči napsáno zezadu na dresech, ale spíše si všímejme, jaký kdo podává výkon. O to by přece mělo jít v první řadě, nemyslíte? To co udělal trenér Bokroš, by udělal každý otec, on to však provedl způsobem jako trenér - profesionál. Nebo se mýlím tatínkové? 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář