Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Narozen: 26.1. 1979Obrazek

Věk: 28

Znamení: Vodnář

Výška: 175 cm

Váha: 75 kg

Pozice: Brankář

držení hole: L

Stav: Ženatý

Přezdívka: Tukan, Tak

Premiéra v nejvyšší soutěži: (41. kolo: sezona 1998/99, 5.2.1999 v utkání Litvínov – Zlín 0:0 zároveň první vychytané čisté konto) 

 

 

ObrazekNadějný extraligový junior, který o sobě dal vědět v roce 1997, byl označován jako "naděje zlínského hokeje". Ve městě obuvi nastupoval v dresu tehdejšího HC ZPS Barum Zlín jako jednička v juniorském extraligovém týmu a zlínští trenéři ho neváhali vytáhnout na zkušenou i mezi seniory. Premiéra mezi muži vyšla Petrovi náramně. V utkání proti Litvínovu zahájil svou dospělou kariéru vychytanou nulou. Do roku 1999 však hájil převážně juniorské barvy.

Konkurence ve zlínském brankovišti byla veliká, a tak se v následující sezóně objevil Petr Tuček v dresu Prostějova. Tam mu ovšem nevyšel úvod sezóny, ta se příliš nedařila ani našim hanáckým sousedům, na místo jedničky byl v roli spasitele místo Tučka povolán Ivan Vasilev, ten si však díky svým častým alkoholovým dýchánkům a sázkařským aférám řekl brzy o vyhazov. V té době ale už Petr Tuček vypomáhal v baráži druholigovému Ytongu Brno, objevoval se nadále i v barvách zlínské juniorky.

Ročník 2000/2001 přinesl Petrovi první zahraniční zkušenost, 42 zápasů za německýObrazek bundesligový Geretschried znamenalo vůbec první sezónu, odchytanou mezi muži v pozici jedničky.

V následujícím roce se Petr dostal do branky dvaadvacetkrát, vrátil se zpět do Zlína, za tehdejší HC Continental nastoupil k dvacítce zápasů, zbývající dvě utkání připadají na výpomoc opavskému Slezanu.

Extraligových soubojů si užil nejvíce v sezóně 2002/2003, barvy zlínského klubu pod novým názvem HC Hamé hájil celkem 37 krát, s velmi slušným průměrem 2,88 obdržené branky na zápas. V příštím roce ale konkurence mezi gólmany Medvědů narostla, proti Murínovi a Altrichterovi se Petr Tuček prosazoval jen stěží. A tak strávil rok putováním po prvoligových kluzištích. Nastoupil za Havířovské Pantery, v šesti zápasech se objevil v dresu KLH Chomutov a pestrou sezónu zakončil jedenácti vystoupeními v barvách brněnské Komety.

ObrazekV ročníku 2004/2005 se stal Petrovým chlebodárcem slovenský klub HK 36 Skalica, 49 odchytaných zápasů vrátilo Petra Tučka na pozici jedničky a tak se rozhodl prodloužit svůj pobyt ve slovenské nejvyšší soutěži ještě o jeden rok. I zde byl úspěšný. Se Skalicí došel až do čtvrtfinále play-off, v nervydrásajících soubojích s Nitrou vyčníval zejména třetí duel, který skončil samostatnými nájezdy. V nich Petr exceloval, čtyři nitranské střelce dokázal rozesmutnit. V dalším utkání zazářil opět, slovenský Denník Šport ho označil za hvězdu zápasu a o Petrovi napsal:"Najvyťaženejší hokejista zápasu, bol v neustálom ohni, s prehľadom si však poradil i takpovediac s tutovkami nitrianskych hokejistov."

A přestože je z Olomouce do Skalice poměrně daleko, na hokejové mapě jsou si oba kluby mnohem blížeji. HK 36 Skalica se opět, již tradičně, představí v Olomouci v rámci přípravy, a protože v jejím dresu hrají i exolomoučtí Michal Dostál a Jozef Liška je jasné, že právě dřívější spolupráce mezi oběma kluby dala zelenou příchodu nového gólmana do olomouckého dresu. Vítáme tedy Petra Tučka na Hané a přejeme mnoho úspěšných zákroků!

Před sezonou 2006/2007 přišel ze Slovenska z HK36 Skalica. Po 11 kolech odchází z Olomouce do Znojma. Poté šel na zkoušku do polského Nowego Targu. Tam však díru do světa neudělal. Sezonu 2007/08 zahájí ve francouzkém Cean.

 

Petře jak jste se dostal k lednímu hokeji?mladý Petr Tuček

"K hokeji mne přivedl ve Zlíně v sedmi letech otec Jan. Začal jsem v přípravce. Ve čtvrté třídě jsem hrál v útoku. Měli jsme zraněného golmana, zkusil jsem v brance a od té doby jsem tam zůstal.Dříve mne to táhlo například při hokejbale a fotbale do branky a chtěl jsem to zkusit i při hokeji. Měl jsem to relativně blízko na stadion, takže jsem tam byl pořád.“

Ve Zlíně jste prošel dorosteneckými a juniorskými výběry.Na který úspěch nejvíce vzpomínáte?

"Úspěchů jsme měli poměrně dost. Největší samozřejmě mistr České republiky s panem Venerou. Pan Venera mně dal po trenérské stránce nejvíce podobně jako v loňské sezoně pan Valášek v Německu. Následně pak v sezóně 2001/02 třetí místo se Zlínem.“

ObrazekJak se odvíjela vaše další hráčská kariéra v seniorském věku?

"Po skončení v juniorech jsem přestoupil do Prostějova, i když jsem ve Zlíně trénoval a do Prostějova jsem dojížděl. Klub byl tehdy nováčkem v první lize. Poté jsem po vzájemné dohodě odešel do brněnského Ytongu. Vzápětí jsem se vrátil do Zlína a následoval odchod do Německa."

V loňské sezoně jste působil v německém Geretsriedu.Jak na zdejší angažmá vzpomínáte?

"Velmi kladně, nebotˇ jsem byl v Německu velmi spokojen. Výborné prostředí, i když hokej nedosahoval úrovně naší extraligy a první ligy. Prostředí a chování lidí kolem hokeje bylo jiné než u nás. Geretsried hraje třetí nejvyšší soutěž oberligu a obsadili jsme jedenácté místo a následně jsme uspěli v baráži. Nebyl jsem v mužstvu z Čechů sám, nebotˇ zde ještě působil Michal Tomek, Dušan Huml, Tomáš Valášek a Vlastimil Vajďák."

Jak vzpomínáte na svůj první extraligový start?

"V Litvínově jsem odehrál v sezoně 1998/99 první extraligový zápas a hned jsem odchytalObrazek čisté konto.Zkrátka jako mladý zajíc jsem do toho naběhl. Tehdejší golmanská jednička Kameš byla zraněná a Ríšu Hrazdíru trenéři nechtěli nasadit, nebotˇ jej Severočeši dobře znali. Dostal jsem šanci a během sedmi dnů jsem vychytal v Litvínově dvě nuly. Před týdnem jsem tam hrál s juniorským výběrem a rovněž jsem vychytal nulu."

Ve Zlíně působíte jako druhý golman.Jak se sžíváte s touto rolí?

"Jsem připraven kdykoliv naskočit do utkání.Jsem mladý a každý extrligový start je pro mne přínosem, mohu se ukázat a získat další extraligové zkušenosti.Rád bych chytal stabilně v extralize."

ObrazekMěl jste v mládí brankářský vzor?

"Vzor ne, spíše se podívám jak se brankáři chovají v určitých herních situacích. Ale řekněme třeba Patrick Roy, to byl v té době takový populární gólman.“

 

Co nám prozradíte ze soukromého života?

"Studijní léta jsou již za mnou. Vystudoval jsem provozního technika s maturitou. V osobním životě jsem si s přítelkyní Martinou zařídili společný byt na Podhoří. Co se týče zálib, zajdu s labradorem do přírody, dále relaxace a odpočinek."

Oblíbený fotbalový klub a hráč?

„Nemám.“

 Oblíbené jídlo a pití?Obrazek

„Svíčková na smetaně a teď pivko.“

Oblíbená barva?

„Modrá.“

 V jaké situaci ti bylo v kariéře nejhůře?

„Po sezoně 2002/03, kdy jsme skončili na 13. místě  Vyskytly se negativní ohlasy nekompetentních lidí, kteří hokeji rozumí akorát z tribuny. To bylo nejhorší.“

Oblíbený televizní pořad?

„S manželkou se díváme na ty nové seriály..“

ObrazekJakou hudbu nejraději posloucháš?

„Tři Sestry.“

Tvé záliby a koníčky mimo hokej?

„Měl jsem rybaření, ale teď už na to nemám moc času. Největší zálibou je rodina,  manželka s dcerou.“

Jakou školu jste vystudoval?

„Provozního technika s maturitou.“

Máte doma nějakého domácího mazlíčka, zvířátko?

„Máme rodinného psa labradora.“

BRANKÁŘSKÝ DOTAZNÍK

Jaký motiv jsi měl vyobrazen na své masce/helmě a proč?

„Vesměs jsem tam měl Tukana. Ve Skalici jsem měl ještě Soptíka.“

Kdo byl autorem nakresleného motivu na tvé masce?

„To jsem si všechno nechal udělat u firmy REY.“

Vzpomeneš si, jakou jsi měl svoji první masku?Obrazek

„Vzpomenu. Koupil mi ji otec a byla to maska s Beranerm. V té době měl podobnou Čavar.(Jaroslav Kameš, pozn.aut.) Čavar měl víc výrazné rohy, já zase velkou tlamu.“

Měl by jsi nějaký nápad, jak v budoucnu originálně ozdobit svoji masku?

„Samozřejmě. Těch nápadů je strašně moc. Já osobně bych si tam opět dal Tukana, jenž ke mně už tak nějak patří. A dnes je v módě si tam nechat vyobrazit vlastní rodinu.“

Jaké jsi používal typy značek masky? Pouze značku Rey?

„Po celou kariéru jsem používal značku REY. Jen poslední rok jsem měl HI-TEC.“

Co považuješ za své silné a slabé stránky?

„Slabá stránka, tak to je jasné, góly mezi nohy. To je u mě velmi slabá stránka. A ta silná? Ta mrštnost.“  

Který střelec byl pro Tebe nejnebezpečnější?

 

„Asi Žigo Pálffy. Ten semnou sice hrál, ale to byl střelec, který ví, kam to má umístit.“  

 

 

 

text: www.hc-olomouc.cz , Archív, Dáán

foto: www.hcorli.cz , www.hc-olomouc.cz , wwww.hkmnr.sk , archív, Archív Petra Tučka   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář