Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Podnikatel Petr Leška starší vyrábí dresy pro Spengler Cup, ale se synem o hokeji nemluví. Nemá to rád, vysvětluje.

OTROKOVICE - Sedí ve své nové kanceláři, pokuřuje a sálá z něj spokojenost. Vybudoval prosperující firmu, kterou jednou převezme jeho syn. Zapracovává se pozvolna. "Občas se staví na kafe a nechá si objednat pizzu," směje se Petr Leška starší, jenž sehnal Zlínu peníze na platy Bonka s Veselým a vyrábí dresy pro účastníky Spengler Cupu.

Otec druhého nejproduktivnějšího hráče extraligy odehrál v nejvyšší soutěži třináct sezon, které rozdělil mezi Litvínov a Zlín. Po skončení kariéry se vrhl na podnikání se sportovní výbavou. Založil společnost Levier, která dnes obléká kluby i rozhodčí ze švýcarské, německé a italské ligy.

A samozřejmě také mistrovský HC Hamé, kde válí mladší z hokejového rodu Lešků. "Devadesát procent věcí jde na vývoz. To je moje cesta," podotýká pětapadesátiletý podnikatel.

Zajetému podniku má v budoucnu šéfovat jeho devětadvacetiletý syn Petr. "Není sranda uřídit takovou firmu. Bude se muset hodně snažit. Já tady věčně nebudu," je připraven uvolnit své místo.

Zlínu zaplatil posily

Když se blížil konec přestupního termínu, Leška po debatě s koučem Bokrošem bouchl do stolu a začal jednat.

"Nejen já jsem cítil, že je potřeba před play off tým posílit.

Bylo s podivem, že se Zlín vzhledem ke kvalitě Sparty, Slavie či Pardubic držel na prvním místě," vypráví. Jednal z pozice fanouška a obchodníka, jemuž na úspěchu Zlína záleží.

Co Leška udělal? Oslovil své obchodní partnery, zda by nepomohli. Na tříměsíční angažmá schopných útočníků Bonka a Veselého bylo nutné sehnat dva až tři miliony korun. A to se povedlo.

"Věděl jsem, kde můžu prorazit. Když to řeknu otevřeně, tak na to stačila hodina," usmívá se. Část peněz přidal podnikatel ze svého. "Jeden z velkých sponzorů si dal podmínku, že do toho půjdu také. Člověk nemůže jen chtít po někom peníze. Musí se rovněž nějak prezentovat a ukázat, že má zájem pomoci," vysvětluje svůj postoj. Do přestupových rokování Leška nevstupoval. Věděl, kteří hráči jsou vytipovaní. Proti Bonkovi s Veselým neměl námitek. "Všichni s těmi jmény souhlasili," informuje.

Se synem Petrem, elitním centrem zlínského týmu, celou věc nekonzultoval. Jejich debaty se skoro nikdy netočí kolem hokeje. "On tohle téma absolutně nemá rád," přikyvuje.

Do managementu nechce

Zlínský hokej je pro Lešku seniora srdeční záležitostí, ačkoli se narodil v Chomutově a po vojně odešel hrát do sousedního Litvínova. Do managementu HC Hamé však podnikatelovy kroky nesměřují. "Nechtěl bych být finančně závislý na někom jiném. To už by musela být fakt kritická situace," odmítá vstup do vedení klubu, který si od příští sezony musí poradit bez finančních injekcí od Barumu Continental.

Když půjde do tuhého, Leška se svými přáteli určitě opět zasáhne. Zatím se jejich finanční výpomoc váže jen ke konci letošního ročníku.

"Čeká se, jak to všechno dopadne. Kdo bude generální manažer, zda se rozběhne NHL, jestli zůstane trenér Bokroš. Zlín loňským titulem překročil svůj stín. Mnoha lidem leží od té doby v žaludku," soudí Leška.

***

PETR LEŠKA starší

Narozen: 3. 3. 1949

Hráčská kariéra: Chomutov, Litvínov, Zlín (celkem 13 sezon v nejvyšší soutěži)

Trenérská kariéra: Hodonín, Zetor Brno, Itálie

text: MICHAL KOŠTUŘÍK deník Sport

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář