Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


MARTIN ALTRICHTERObrazek

Narozen: 16.11 1972

Výška: 181 cm

Váha: 78 kg

Číslo dresu: 93

Post: Brankář

Přezdívky: Alťák, Alkáč, Alty

Na extraligových ledech jej lze vídat prakticky od vzniku samostatné české extraligy. Je výborným gólmanem, který dovedl Zlín v sezoně 2003 / 2004 k titulu pro extraligového šampióna, navíc publikum často baví svými roztodivnými kousky, které po vyhraných zápasech s oblibou provozuje. Brankář Martin Altrichter se narodil 16. ledna 1972 v Jihlavě. Velmi brzy se dokázal prosadit na post brankářské jedničky v týmu Slavie, které pomohl v roce 1994 k postupu mezi českou elitu. Tehdy dvaadvacetiletý Altrichter dostal jedinečnou příležitost. Chytat coby první brankář tuzemskou nejvyšší soutěž. A svou úlohu zvládl na jedničku. Nejen, že se Slávisté v sezoně 1994 / 1995 vyhnuli boji o záchranu, ale dokonce se probojovali do vyřazovacích bojů, kde však ve čtvrtfinále nestačili na Kladno.

ObrazekV pražském klubu odchytal ještě jednu sezonu, než jej tehdejší generální manažer Tomáš Herstus poslal na hostování do Plzně. A bylo ještě hůře. Díky rozpadu olomouckého hokejové klubu v dubnu roku 1997 přišel do Edenu zkušený gólman Ladislav Blažek, který ihned mladíka Altrichtera připravil o pozici. Ten následujících pět let v extralize jen paběrkoval, jinak působil v nižší soutěži, vyzkoušel si dokonce i slovenskou ligu a německou Bundesligu.

Průlom pro něj znamenal příchod do Znojma před sezonou 2002 / 2003. Znovu se vytáhl mezi nejlepší extraligové gólmany, podceňované Orly dovedl do play-off, kde tým notně potrápil vysoce favorizované Pardubice. Jeho výkony následně zaujaly zlínského sportovního manažera Zdeňka Veneru, který jej zlanařil na Valašsko.

Pro Altrichtera to byly zvláštní roky. V první sezoně vychytal titul a stal se na galavečeru České televize nejlepším hráčem play-off, avšak ve druhé prakticky jen ze střídačky sledoval pouť svého chlebodárce za konečným druhým místem a v sezoně třetí jej potkala nepříjemnost v podobě výměny. Nejprve musel zajídat tvrdý chlebíček ve Vsetíně, který se v době jeho příchodu beznadějně potácel v absolutním suterénu ligové tabulky. Po dvou měsících Lapač opustil a z nařízení zlínské generality se stěhoval na úplně opačný konec republiky - do Litvínova. Na severu Čech ale v sezoně 2005 / 2006 odehrál jen sedm utkání a na play-off se vrátil do Zlína.

Po skončení ročníku jej už na Valašsku nic neudrželo. Podepsal smlouvu s Litvínovem a těšilObrazek se, jak Chemiky dovede po pěti letech mezi nejlepších osm. Nakonec marně. V pátém kole se nepříjemně zranil, jeho pozici zaujal mladík Jaroslav Hübl a ten již svou pozici nepustil. Martin Altrichter tak musel vzít zavděk hostováním v Mladé Boleslavi. Ambicióznímu prvoligovém klubu měl pomoci k historickému postupu mezi elitu. Sen mladoboleslavského hokeje ale nakonec shořel už v semifinále play-off první ligy. Tým narazil na sebevědomé Ústí nad Labem, které se také později mezi elitu protlačilo.

Návratu na extraligový výsluní se dočkal i Altrichter. V červenci jej oslovil sportovní manažer HC MOUNTFIELD Jaromír Látal, který sháněl náhradu za zraněného Jana Cháberu. Martin Altrichter na tříměsíční hostování kývl.

(platnost: červenec 2007)

První zápas v nejvyšší soutěži
Za Slavii na ledě Pardubic v 1. kole sezony 1994 / 1995 (Pardubice - Slavia 6:2).

První nula v nejvyšší soutěži
Za Plzeň na ledě Jihlavy ve 28. kole sezony 1996 / 1997 (Jihlava - Plzeň 0:0).

ObrazekCharakteristika: Nesmírně pohyblivý gólman, ideální do party. Jeho legrácky utužují kolektiv. Ve Zlíně chytil životní formu. Po finále dostal cenu pro nejlepšího hráče play off, ačkoliv odchytal jen šest zápasů. Fanoušci jej milují. Po každém vítězném zápase jim Altrichter na oplátku předvede gymnasticko - akrobatickou vložku. Otec mu vždy vštěpoval, že má hrát pro lidi. Má pověst ,,pařmena", ale rodinu staví nade vše.

Jak jej vidí trenér Bokroš: ,,Alťák je vyložený herec, srandista, Murínův pravý opak. Dokáže se prodat. Umí to s novináři i s diváky. V brance je Igor ustálenější, Martin sází na spolehlivost."

Zajímavosti: V Jihlavě otevřel restauraci Alcatruz, jejíž název symbolizuje víru v alkohol. Je náruživým rybářem, touží po vlastním rybníku. Za posledních osm let vystřídal deset klubů, chvíli působil i v zahraničí - v Trenčíně a v německém Oberhausenu. V šestnácti, jako starší dorostenec emigroval do Německa, kde měl příslib angažmá v ambiciózním Hedosu Mnichov. Záhy se kvůli rodině vrátil domů, z Dukly Jihlava jej ale vyhodili. Pražské Slávii pomáhal v postupu do extraligy. V létě se věnuje in-line hokeji, v němž patří do národního týmu.Chodil s dcerou Viktora Ujčíka, jeho švagrem je hokejový útočník Petr Sailer. Mezi jeho kamarády patří například Ondřej Vetchý, který mu při angažmá ve Slávii sehnal bydlení kousek nad Činoherním klubem. Díky znalostem v uměleckých kruzích si na počest postupu do nejvyšší soutěže zahrál v divadelní inscenaci Sex noci svatojánské. ,,Byl jsem mrtvola přikrytá pytlem," vzpomíná Martin Altrichter, jenž při oslavách titulu se vůbec nešetřil. V barech metal kozelce, spadl do rybníka a málem i ze střechy land roveru spoluhráče Okála.

 

ObrazekOtázky pro Martina Altrichtera

Jakou máte rád barvu? "Bílou tu mám nejraději, manželka mi to pořád pere."

Jaké pití máte nejoblíbenější? ,,Mochito" anealkoholické? ,,Mattonka"

Jaké jídlo máte nejraději? ,,Vepřová s bramborovým knedlíkem"

Jaké máte nejoblíbenější číslo? ,,jednadvacítku"

V jakém klubu se ti líbilo nejvíc? (usmívá se a neví co má říkat. Pomáhám mu: ,,Tak asi Zlín…" ,,No jasně Zlín, no coment"

Kde jsou nejlepší fanoušci? ,,Ve Zlíně…" (a rozdává pusinky na všechny strany)

Jaký je tvůj největší úlovek v rybaření? ,,Čtrnáct kilogramů, kapr Jižní Čechy"

Jaký styl hudby nejraději posloucháš? Skupina, zpěvák… ,,Country, rock, pop - U2, Pink Floyd, Dire Straits, Vlasta Redl…"

Jaký je tvůj největší idol? V mládí a v přítomnosti? ,,Břízka (pozn. Petr Bříza), jako člověk i Obrazekjako brankář…"

(pozn. můj první rozhovor)

DOTAZNÍK PRO... Martina Altrichtera

Jaká je vaše oblíbená hračka?

"Hokejky. Ale ne ty brankářské. A pak jedno auto. Byla to tatrovka, nadšeně jsem za ni lítal."

Čeho se nejvíc štítíte?

"Rozhodně hadů, potkanů a podobné havěti. Na hada bych nikdy nesáhl. Dokonce i s myškami mám problém."

Který film vás naposledy rozesmál?

"Nedávno jsem si koupil Pupendo, které mě zase pobavilo. A nepřekonatelné jsou hlášky Jiřího Kodeta z Pelíšků. S dětmi se dívám třeba na Kapitána nemá, to je taky docela sranda."

Kdy a kvůli čemu jste naposledy vzteky vybouchnul?

"Rozčiluju se především v autě. Naposledy to bylo cestou na trénink do Vsetína. Někteří lidé jezdí i mimo obec padesátkou a tvoří kolony, To mě dokáže naštvat."

Jaká je první věc, kterou ráno uděláte, když vstanete?

"Políbím ženu, děti a jdu se vyčůrat. Děcka se po ránu většinou nakvartýrují k nám do postele. Když se probudím, dám jim hubánka a mažu na záchod."

Jaký titulek byste si o sobě nejraději přečetl na titulní straně Sportu?

"Altrichter si po výborných výkonech v lize vysloužil nominaci do reprezentace. Anebo: Altrichter vychytal na olympiádě zlatou medaili."Obrazek

Co je pro vás hodně peněz?

"Těžko říct asi v řádech milionů. U mě se ale peníze moc nezdrží. Pořád se s nimi snažím něco dělat. Neumím nashromáždit ranec peněz."

text: www.hokejcb.cz , Kniha deník šampionů - Michal Koštuřík, nedělní Sport - Michal Koštuřík

Dáán

foto: Dáán

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář