Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Juraj Jurík

jurik_juraj.jpgAsistent Rostislava Vlacha je odchovancem slovenské Skalice, kde se také 21. července 1968 narodil. U Jurajových prvních krůčků stála jeho maminka, která ho učila bruslit na přehradě a rybnících. V necelých šesti letech ho otec přivedl do hokejového oddílu ZVL. Prošel všemi mládežnickými kategoriemi a většinou hrál ve starší kategorii.

Na jeho růstu se podílelo hodně trenérů - například Machálek, Černý a Kosík. Nejvíce mu dal ale jeho otec (sám též hrával za Skalici SNHL), který s ním chodil individuálně trénovat. A tak mohl Juraj ještě v dorostenckém věku nastoupit za seniorské mužstvo Skalice. Svou hrou na sebe upozornil i reprezentační trenéry - s družstvem ČSSR "17" získal druhé místo na turnaji Družba v Tychách a s osmnáctkou se zúčastnil turné po Kanadě, Turnaje čtyř v Minku a mistrovství Evropy v NSR, odkud si přivezl bronz a později byl v kádru i reprezentační dvacítky. 

Juraj JuríkOd žáků hrál pravé křídlo, až v reprezentační sedmnáctce byl postaven na levé křídlo (ale s ofenzivním pojetím). Teprve v Gottwaldově si zvykal na typické obranné povinnosti.

Do města obuvi se vydal v osmnácti letech se jako dorostenec a nikoho nepřekvapilo, že se ihned prosadil do prvního mužstva. Jurík byl rozený střelec, technicky velmi dobře vybavený hráč a skvělý bruslař. Za Zlín odehrál tento slovenský útočník celkem devět sezon, v nichž absolvoval 392 zápasů a vstřelil 138 branek. V české extralize nastupoval rovněž v dresech Olomouce a Opavy.

Dostal se také do Brna, kde v dresu Hvězdy bojoval ve druhé nejvyšší soutěži. Spolu se svým kolegou Richardem Hrazdírou si tímto klubem oba prošli. Nynější trenér brankářů v roce 2002/2003 a útočník Jurík o ročník později. Z druhého největšího města republiky se ale je tak „nepakoval“. Zakotvil v dalším brněnském klubu, a to v dosud fungující Technice, kde v sedmatřiceti letech ukončil kariéru. U hokeje chtěl zůstat a vydal se na trenérskou dráhu.Juraj Jurík

Nejdříve vedl přípravku ve Zlíně, poté přešel trénovat juniory do Vsetína, aby zakotvil u seniorského hokeje ve druholigových týmech Vsetína a Prostějova. Se svým novým nadřízeným hlavním koučem extraligových hokejistů Zlína Rostislavem Vlachem začínal v jedné formaci. Jejich synové jsou navíc stejný ročník. Někdejší forvard Juraj Jurík nastupoval ve finále 1995 proti Vsetínu vedle mladíčka Petra Čajánka. S tímto bývalým reprezentantem se znovu potkává, tentokrát však z pozice kouče.

A hned se dočkal úspěchů. Nejprve v sezoně 2012/13 se jako asistent po boku Rostislava Vlacha přišel pro stříbro. O rok později už slavil mistrovský titul, jehož se jako hráč nedočkal.

Zdroj: www.hokej.zlin.cz - Roman Ordelt, aktualizace Daniel Ostrčilík s využitím archívů.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář