Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Gottwaldov unesl hokejistu, psal Československý sport. Jaká byla pravda?

12. 10. 2017

Byl čtvrtek 19. srpna 1965. Hned ráno se rozezvučely telefony na sekretariátu TJ Gottwaldov. „Co je pravdy na tom, že jste unesli hokejistu Všianského z Brna?“

„Prosím vás, kdo vám to říkal?“Pavel Všianský

„Píše o tom dnešní Československý sport.“

Ten výtisk šel toho dne z ruky do ruky. Na pravé straně pod přitažlivým titulkem „Únos hokejisty“ řádky, v nichž autor pod pseudonymem (osk) podává se znalostí věci zdrcující obžalobu na Gottwaldov.

Podívejme se na věc blíže. V první části se píše, jak rodák z Černé Hory Všianský začínal a jaký je talent. A nyní pozor, citujeme:

„V ZKL s ním počítali jako s nástupcem některého hráče, nynější slavné gardy. Však si také zahrál v A mužstvu na zahraničním zájezdu… Pavel Všianský zmizel z Brna. Kam? DO Gottwaldova. Zde dobře věděli o jeho talentu a odvezli si ho. Všianský v Gottwaldově bydlí a je tam zaměstnán. Gottwaldovští si ho odvezli bez vědomí trenéra, vedoucího dorostu a bez vědomí kohokoliv ze ZKL. Únos hokejisty il faut…"

Vedení hokejového oddílu ZKL Brno je tímto postupem udiveno.

Udivení jsou však v Gottwaldově nad bujností fantazie a snůškou urážek, které dovedl autor této bubliny vměstnat do několika řádek. Nás, Gottwaldovské překvapuje jedna skutečnost. Před časem „rozmázl“ brněnský tisk senzaci o rozřezaných pneumatikách autobusu Zbrojovky.

Případ se šetřil. Autor, brněnský novinář slíbil, že celou věc napraví a také se omluví.

Nestalo se.

Nejde o rozdmýchávání sporů mezi Gottwaldovem a Brnem. Každému slušnému čtenáři z obou táborů musí být cizí podobné zneužívání tisku. Slušný člověk si udělá úsudek sám. Proto také několik faktů: V onen čtvrtek, kdy článek vyšel, byl tajemník TJG B. Fröhlich na zasedání KV ČSTV. Informoval zde o „únosu“.

Všianský je v Brně, učí se a poctivě trénuje.“

„Trochu „světla“ do případu vnesli pracovníci ZKL Brno sami. Vyjednávali totiž s Olomoucí, aby jim pustili brankáře Dvořáka. Výměnou za Všianského. Toho, o kterém „osk“ píše, že s ním počítají do A mužstva. Všianský byl před časem jako atlet na přeboru učňovského dorostu. Netajil se tím, že se mu Gottwaldov líbí. Když se proto dozvěděl, že má být „vyměněn“ do Olomouce, prohlásil: „Tam nejdu. Když odejdu z Brna, jedině do Gottwaldova!“

Co tomu říká oddíl ledního hokeje TJG, který se už podruhé dostal do situace, kdy je nařčen? „Je pravda, že nás tento článek pobouřil. Proto jsme brněnské redakci odeslali článek, ve kterém kategoricky odmítáme taková nařčení a zveme autora článku a zástupce redakce na svou schůzi 30. srpna v Gottwaldově. Oddíl žádá, aby plné znění dopisu bylo zveřejněno v Čs. sportu. Že Všianský pracuje ve Zbrojovce, nám potvrdilo osobní oddělení závodu,“ reagoval předseda klubu Rudolf Durchan.

„Výbor TJG je rozhořčen tím, jak je špiněna naše jednota. Bude žádat řádné prošetření a veřejnou omluvu. Je pravda, že vedoucí redaktor brněnské redakce Čs. sportu E. Jílek je si vědom pravého stavu a už předem požádal o naši odpověď, kterou Čs. sport zveřejní.“

Informace tisku se tedy nezakládala na pravdě. Pavel Všianský byl neustále v Brně, jen změnil bydliště a v podstatě přerušil styky se ZKL. „Článek je dílem fantazie neodpovědného a senzacechtivého dopisovatele. Tuto skutečnost jednoznačně potvrzuje také písemné prohlášení odpovědných zástupců ZJŠ Brno, kde údajně „unesený“ Všianský dodnes pracuje. Takové závažné obvinění nelze nechat bez povšimnutí. Žádáme proto, aby byly z celého případu vyvozeny takové závěry, jejichž cílem bude očištění dobrého jména oddílu ledního hokeje TJG.“

Autor: Regionální tisk Naše Pravda, úprava Daniel Ostrčilík

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář