Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1998/1999 Zlín - Litvínov 4:1

Střely letící nízko nad ledem se staly spásou hokejového Zlína ve druhém extraligovém kole. Rozhodující přízemní ránu poslal jinak výbornému Orctovi mezi betony junior Ambruz.

Zlín vedl 3:1, zklidnil se a svou útočnou hrou s maximálním nasazením bavil diváky. Zaslouženou a těžce vydřenou výhru, čtyřicátou ve vzájemných zápasech, jistil šikovnou tečí Okálovy střely Štraub, jeden z nejlepších hráčů utkání.

Vedro a nerovný led rychle vysávalo z hokejistů síly, proto se domácím vyplácelo, že hrají na čtyři útoky. „Zhubl jsem tři kila,“ hlásil po utkání útočník Tomáš Němčický.

Domácí klidně mohli rozhodnout mnohem dříve, ale sudí Homola jim dvě branky neuznal. Veselý sklepl puk do brány a vysokou holí a Hučkova rána se od tyče odrazila před brankovou čáru. „Neviděl jsem, jestli to byl gól,“ přiznal zlínský obránce, po jehož bombě se rozsvítilo červené světlo.

Úpornou bitvu začali domácí údery v přesilovkách. Přesně zacílil Zadina a tři minuty na to prostřelil Orcta z dálky Marušák. Litvínov snížil tečí Kysely, i když Zlínští reklamovali útočníkovo postavení v brankovišti. Stav 2:1 hosty motivoval k ofenzivě a Kameš musel dokazovat, že je v úvodu sezony ve formě. Během minuty chytil sólové nájezdy Hrbka a Straky. Zlí se ubránil rovněž při dvou přesilovkách soupeře pět na tři, obětavostí a přehledem v těchto klíčových momentech vynikli Štraub s Okálem. Následný třetí gól vyburcoval ke skandovanému potlesku i z počátku poněkud ospalé publikum.

Vladimír Jeřábek (Litvínov): „Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Zlín hrál na čtyři pětky, my na tři. Stálo nás to tedy více sil. Ve druhé třetině jsme si vytvořili čtyři nebo pět šancí, ale všechny nám je pochytal vynikající Kameš. Dvakrát jsme jeli sólově na bránu, zkoušeli dorážky, ale byla to marnost. Ve třetí třetině jsme chtěli domácí dostat pod tlak, ale první tři minuty jsme kvůli zbytečným faulům hráli v oslabení. Když už jsme měli možnost vyrovnat v přesilovce pět na tři, trestuhodně jsme ji promrhali. Pak přišel zákonitě trest na zvrat už nám chyběly síly.

S výkonem rozhodčího jsem spokojen. I když jsme měli hodně vyloučených hráčů, myslím si, že zákroky, za které chodili na trestnou lavici, fauly skutečně byly. Co se týká dvou neuznaných zlínských gólů, podle mého názoru skutečně nebyly. V prvním případě byla správně posouzená hra vysokou holí a ve druhém jsem ze střídačky jasně viděl, jak puk pouze trefil levou tyčku. Sudích bychom si konečně měli vážit a respektovat jejich rozhodnutí a ne se s nimi pořád hádat. Rozhodčí má být pánem na ledě, a co řekne, musí být svaté.

Zdeněk Venera (Zlín): „Jsme rádi, že nám vyšel začátek utkání. Litvínov má dobré mužstvo, a tak jsme měli určité obavy. Naše vítězství je však zcela zasloužené. Především v začátku a v závěru utkání jsme byli lepší. Hostům vyšla výborně druhá třetina, ale nás podržel Jarda Kameš. To je pro nás příjemné zjištění, že Kameš odchytal první dva zápasy ve velkém stylu a ve formě. Posledních deset až dvanáct minut jsme stáhli Valovu řadu ze hry. Ne proto, že by hrála špatně, ale hra byla rozbouraná oslabením a přesilovkami. Považovali jsme za vhodné, dát na led hráče, kteří byli v tempu a kteří zápas v pohodě dohrají.

Pokud jde o dva neuznané góly, tak zatím nemáme v extralize videorozhodčí a ze střídačky je velmi těžké posuzovat, jestli se rozhodčí mýlí nebo má pravdu. Navíc jsme tentokrát zvítězili 4:1, a tak si nemůžeme na nic stěžovat.“

2. kolo 11. září 1998 HC ZPS Barum Zlín - HC Chemopetrol Litvínov 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)

Branky: 3. Zadina (Čajánek, Hučko), 6. Marušák (Hučko, Tomek), 48. Ambruz (Okál), 56. Štraub (Okál, Marušák) - 14. Kysela (Nikolov). Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. Rozhodčí: Homola. Diváků: 5555. Nejlepší hráči: Jaroslav Kameš - Zdeněk Orct.

Zlín: Kameš - Augusta, Hamrlík, Hučko, Marušák, Žižka, Mojžíš - Zadina, Čajánek, Meluzín - Okál, Štraub, Veselý - Balaštík, Vala, Ambruz - Tomek, Leška, Němčický. Od 47. minuty nehráli Vala, Balaštík a Veselý.

Litvínov: Orct - Štěpánek, Romanov, Butko, Nikolov, Mrázek, Meňhart - Prorok, Hrbek, Trávníček - Kubinčák, Bekbulatov, Kysela - Kotrla, Straka, Branda.

Zdroj: Zlínské noviny