Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1998/1999 5. zápas semifinále Zlín - Třinec 3:2

Valašsko je na nohou! Hokejisté Zlína si po čtyřech letech zopakují extraligové finále se Vsetínem. Rozhodl o tom pátý, rozhodující zápas semifinálové série zlínských Beranů s úřadujícím vicemistrem z Třince. Nezměrná vůle podpořená více než osmi tisícovkami bouřlivých diváků ve skvělé hokejové atmosféře dovedla Zlín podruhé v historii české extraligy 2 do finále.

Úspěch se však nerodil lehce. Řádně zamotanou hlavu měli zlínští trenéři ještě před zápasem. Klíčová opora mužstva brankář Jaroslav Kameš onemocněl a noc před utkáním roku strávil v nemocničním prostředí. „Lékaři mu diagnostikovali střevní chřipku, podobné problémy měla i jeho dcerka. Bohužel indispozice postihla našeho brankáře v nejdůležitějším momentu sezony. Jeho zdravotní stav opravdu neumožňoval zapojení do hry," uvedl na předzápasovém setkání s novináři Bohumil Kožela, generální manažer klubu. Brankářskou jedničku, které nevyšly utkání na třineckém ledě, kde shodně inkasoval v každém zápase pět branek, zastoupil náhradník Richard Hrazdira. Do sestavy Zlína se vrátili marodi, Marek Zadina (po zápalu plic) a se sebezapřením nastoupil obránce Karel Rachůnek (zlomený prst). Železáři měli velkou marodku v obranných řadách, proto nasadili do utkání pouze pět beků.

Zápas začal ve svižném tempu při prohřešku třinecké hráčské lavici (nedovoleny počet hráčů na ledě) se neprosadil ve vyložené pozici kapitán Okál. Zmrazení a šok v domácích řadách přinesla v témže oslabení branka Pletky téměř od červené čáry. Jeho střelu zakryl Hamrlík a Hrazdira si za vzteklé vykopnutí hole vysloužil osobní trest. Náladu zaplněným ochozům vrátila bleskurychle využitá přesilovka. Za deset vteřin vypálil prudce od modré čáry Hamrlík, jeho střelu Biegl vyrazil a zmatku v obranném pásmu hostů využil Žižka, který dorážel přesně mezi betony třineckého gólmana. Vzruch přinesla 15. minuta, kdy se Zlínští dožadovali po skrumáži branky. Rozhodčí Rejthar po videokonzultaci nakonec rozpažil. Vzápětí však ochozy rozjásal Veselý, když po akci Leškova útoku třinečtí zadáci nepokryli odražený puk. Ve druhé dvacetiminutovce se branky diváci nedočkali, rušno však bylo na obou stranách. Ve výhodné pozici se ocitl Leška, na druhé straně zlobil po špatné Hrazdírově rozehrávce Lubina. Domácí poté vysunuli obranu a dostali Třinec pod tlak. Jeho klíčoví hráči více zahřívali trestnou lavici (L. Procházka, R. Král) než hráli. Při střele Zadiny zachraňoval Biegl až na brankové čáře. Nevychladl ani Hrazdíra a své umění dokazoval při šancích Daňa a Kuntoše. Při velké šanci Jánoše měl i štěstí, neboť třinecký útočník pálil vedle. Závěrečnou třetinu začal Zlín velkým náporem, z něhož vytěžil třetí branku. Kapitán Okál se dostal k vyraženému puku po předchozí Marušákově ráně a s přehledem zavěsil do volného prostoru. Třinec se ještě snažil vrátit se do zápasu, ale korigoval pouze Sekerášem při početní převaze. Železáři se v samotném závěru odhodlali k power play, ale neúspěšně. Zlínský karneval na oslavu postupu do finále začal v plné parádě!

Zdeněk Venera (Zlín): „Rád bych poblahopřál třineckému klubu k zisku třetího místa v extralize. V celé sérii rozhodla naše výhoda domácího prostředí při pátém zápase. V takovém prostředí a atmosféře zimního stadionu Luďka čajky ani nejde prohrát. V základní části jsme si vybojovali druhé místo, což bylo rozhodující pro postup o finále."K dotazu, zda hráči nepřeženou oslavy postupu, se Venera nestrachoval: „Věřím, že hráči jsou natolik uvědomělí, aby oslava proběhla v mezích normy. Za celou sezonu jsme neměli ani jeden problém se životosprávou. Věřím, že si to užití a po dni volna se sejdeme v plné síle. Finálový soupeř Vsetín je u nás dlouhodobá jednička, nicméně letos určitá šance existuje. Vsetínští mají výborné hráče a my zase máme výborné mužstvo. Takže bude otázkou, jestli se nám podaří udržet disciplinovaný výkon. Mužstvo táhne za jeden provaz. Zdálo se mi, že Vsetín toho měl v rozhodujícím zápase se Spartou již dost. Na druhou stranu má o den odpočinku více. Uvidíme, každopádně nás čeká kvalitní finále." Postup do extraligového finále patří k největším úspěchům Zdeňka Venery na trenérském místě. „Získal jsem pár úspěchů v mládežnických kategoriích, ale postup do seniorského finále je opravdu největší. Na seniorské střídačce působím velmi krátce. Prakticky sezonu a půl. Nejsem tak starý, abych již bilancoval." Přesto před zápasem měl Venera zamotanou hlavu. V noci se dozvěděl, že brankářskou jedničku Kameše postihly žaludeční problémy doprovázené vysokou horečkou. „Ríša Hrazdíra chytal výborně a je dost pravděpodobné, že sestavu do prvního zápasu měnit nebudeme. Určitě nastoupí všichni i za cenu modřin. Finále se nehraje každý den a nikdo si ho nechce nechat ujít."

Třinecký kouč Jaroslav Jágr nejdříve poblahopřál Zlínu k postupu do finále a uvedl: Odehráli jsme velmi vyrovnanou partii. Čtvrtý vzájemný zápas jsme zvrátili až v poslední třetině, ale dnešní duel byl otevřený do poslední chvíle. Je to sport. Mohlo to dopadnout jinak, nicméně disciplinovaný výkon rozhodl o výhře Zlína. Našim hráčům nelze upřít snahu, bodovali do posledních sil a odešli z ledu se ctí." Železáře třikrát oslabil svým vyloučením kapitán Libor Procházka a společně s Richardem Králem vyfasovali desetiminutový trest. „Neunesli zkrátka rozhodující utkání, byli příliš přemotivovaní. Těžko se to dá zvládnout, patří to k nim." Berani mají podle Jágra velkou šanci Vsetín potrápit. „Šance jsou velmi vyrovnané a Zlín má určitou šanci na titul.

Semifinále play - off, 5. zápas: 9. dubna 1999 HC ZPS - Barum Zlín - HC Železárny Třinec 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Pletka (R. Král) - 0:1, 10. Žižka (Hamrlík, Čajánek) - 1:1, 16. Veselý (Tomek, Leška) - 2:1, 44. M. Okál (Kapusta, Marušák) - 3:1, 51. Sekeráš (R. Král, Folta) - 3:2. Vyloučení 7:9, navíc Hrazdíra (ZLN), R. Král, L. Procházka (TRI) na deset minut, využití 1:1, oslabení 0:1. Rozhodčí: Rejthar - Cambal, Unzeitig, sledovalo 8 230 diváků. Nejlepší vyhodnocení hráči: Hrazdíra - R. Král.

Roman Ordelt

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář