Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1997-1998 Zlín - Sparta Praha 5:3

zl--spa-98-99-2-001.jpgHokejisté Zlína v utkání s pražskou Spartou prolomili prokletí domácího ledu, neboť po sérii šesti zápasů bez výhry se konečně radovali ze dvou bodů. Na druhou stranu přetrhli vítěznou nit Pražanů, kteří shodou okolností po šesti kolech poznali hořkost porážky.

Do domácí sestavy před zápasem promluvila hlasitě marodka, neboť trenér Venera nemohl počítat kromě dlouhodobě zraněných Kameše a Kuchyni ještě se startem Němčického (chřipka) a Kristka (koleno). Sotva se diváci stačili usadit na místa, Berani po sedmdesáti vteřinách inkasovali po střele Miroslava Hlinky. Na začátku 8. minutě se Zlínu naskytla výhoda přesilové hry, když trestnou lavici zahříval Jaroslav Hlinka. Šance Jánoše a Meluzína si však cestu za Hniličkova záda nenašla. Přišel zákonitě trest, když na vyhozený kotouč si "nabruslil" přímo z trestné lavice J. Hlinka a snadno přelstil Dragana. Zlínští ještě do první sirény vyrovnali z přesilových her, když autorem obou branek byl obránce Hamrlík.

Bojovný výkon domácího celku pokračoval i ve druhé dvacetiminutovce. Na konci 24. minuty se ocitl dvakrát v hlavní roli Janků. Nejdříve šikovně tečoval střelu od modré čáry, vzápětí dorážka z jeho hole orazítkovala levou sparťanskou tyčku. Známé pořekadlo „nedáš - dostaneš" se potvrdilo hned z protiútoku. Agilní", Zelenka potřetí překonal Dragana a ten své místo raději přenechal náhradníku Hamrlovi. Nový muž ve zlínské kleci se vyznamenal úspěšnými zásahy při vyloučení Krajíčka, když zlikvidoval dvě vyložené šance hostů. Při střele Jelínka vytlačil kotouč doslova z brankové čáry. Nebojácný a houževnatý výkon Zlína přinesl opět zvrat ve skóre. Šest vteřin před závěrem přesilovky protlačil kotouč do sítě Čajánek, aby vteřinu před druhou sirénou Jánoš poprvé v zápase strhl vedení na stranu Moravanů. Rovněž nástup do třetí třetiny Zlínu vyšel. Po učebnicové nahrávce Štrauba se rozpomněl na lepší časy někdejší extraligový kanonýr Janků. Sparta se však nevzdala a především Zelenka a M. Hlinka nebezpečně dotírali na zlínskou svatyni. Berani v dramatickém závěru své vedení uhájili a předvedli jeden z nejlepších výkonů v letošní sezoně.

37. KOLO EXTRALIGY 1997/1998, 11. ledna 1998 HC ZPS BARUM ZLÍN - HC SPARTA PRAHA 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. M. Hlinka (J. Hlinka) - 0:1, 10. J. Hlinka - 0:2, 12. M. Hamrlík - 1:2, 18. M. Hamrlik (Meluzín, Haščák) - 2:2, 26. Zelenka (Chabada) - 2:3, 38. Čajánek (Jánoš, Krajíček) - 3:3, 40. Jánoš - 4:3, 43. Janků (Štraub) - 5:3. Vyloučení 6:9, navíc Špaňhel trest do konce zápasu, M. Hamrlík (oba Zlín) pět minut a trest do konce zápasu - Vykoukal osobní trest, F. Kučera trest do konce zápasu, Burda (všichni Sparta) pět minut a trest do konce zápasu. Využití 3:0, Rozhodčí: Bolina - Fiala, Křivský. Sledovalo 6 315 diváků. Nejlepší vyhodnocení hráči: Hamrla - Zelenka.

Zlín: Dragan (26. Hamrla) - Kowalczyk, Žižka, Marušák. Krajíček, Mojžíš, M. Hamrlík - M. Okál, Čajánek, Ambruz - Špaňhel, Haščák, Jánoš - Janků, Štraub, Meluzín. Trenéři Venera, Čech.

Sparta Praha: Hnilička - Toužimský, Kučera, Kročák, Ptáček, Vykoukal, Burda - Jelínek, P. Martinec, Žemlička - M. Hlinka, Štefan, J. Hlinka - Zelenka, Hlaváč, Chabada. Trenéři Lener, Sýkora.

HLASY TRENÉRŮ

Zdeněk Čech (Zlín): „Začátek zápasu se nám nevydařil. Inkasovali jsme dva góly, nicméně poté jsme se vzchopili a dvěma brankami v přesilovkách jsme dokázali srovnat krok. Ještě na začátku druhé třetiny se Sparta dostala do vedení, ale mužstvo se dokázalo zvednout a nesmírně bojovným a houževnatým výkonem otočilo zápas ve svůj prospěch. Velmi dobrý výkon odvedl střídající gólman Robert Hamrla, který mužstvo v klíčových momentech několikrát podržel.“

Václav Sýkora (Sparta): „Vyšel nám začátek a ještě za stavu 2:1 jsme mohli svůj náskok pojistit. Bohužel soupeř trestal naše vyloučení a výborně mu zachytal brankář Hamrla, který střelu Jelínka zachránil na brankové čáře. Utkání se hrálo ve značně vypjaté atmosféře, ke které přispěl svým nepřesným výkonem i hlavní rozhodčí. Velká škoda, neboť v závěru se hra zbytečně kouskovala a přinesla řadu šarvátek. (ror)

Již dlouho nebylo ve zlínské kabině tak veselo jako po zápase s pražskou Spartou. Proti velmi kvalitnímu soupeři podali zlínští hokejisté jeden z letošních nejlepších výkonů a zvítězili. Zde jsou hlasy některých hráčů, jak jsme je zaznamenali krátce po skončení zápasu.

Robert Hamrla: „Stálo při mně hodně štěstí. Trochu zvláštní situace nastala ve chvíli, kdy jsem šel do branky. Překvapilo mne totiž, že to bylo z iniciativy Josefa Štrauba a ne trenéra. Velkou zásluhu na mém výkonu má masér Lubomír Palka, který mne připravuje před zápasem.“

Miroslav Okál: „Hodně jsme se před zápasem vyhecovali tím, že přijela pražská Sparta. Jsem proto velmi rád, že jsme podali lepší výkon a soupeře porazili. Sparta je známa nečistým způsobem hry, čehož pramenili i pěstní souboje. V herním zápalu se potom stane, že někomu ujedou nervy a nechá se vyprovokovat jako například Martin Hamrlík. To už prostě k lednímu hokeji patří. Vítězství nám hodně pomohlo.“

Pavel Janků: „Byl to velmi důležitý zápas a pro nás je velmi důležité, že jsme ho dokázali otočit, i když jsme prohrávali 0:2. Velkým přínosem k dobré atmosféře je práce trenérů. Změna na trenérském postu hráčům určitě prospěla. Projevuje se mimo jiné i v herní kázni a dodržování jejich pokynů.“ (kon)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář