Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1988/1989 Gottwaldov - Kladno 9:1

075.jpgNení o něm v novinových článcích a referátech z toho zápasu nikde ani zmínka. Že jistý Jágr tehdy v Gottwaldově opravdu nastoupil, dokládá pouze jeho příjmení uvedené v sestavě Kladna a v zápise o utkání. V kladenském týmu už přitom pár zápasů předtím odehrál. Ligovou premiéru si odbyl už v 1. kole 13. září s Plzní, první gól vstřelil o šest zápasů později symbolicky pardubickému Dominiku Haškovi. 

V zápise u jména Jágr Jaromír je v kolonce také ještě číslo patnáct. Při podrobnějším pohledu do lejstra k zápasu je patrné, že nebodoval, ale ani nebyl na ledě ani u jednoho z devíti inkasovaných gólů Kladna. Jistě, šestnáctiletý bažant s helmou s krytem toho zřejmě tolik neodehrál, ovšem pobyt na ledě se neměřil. Berme proto v potaz, že naskočil na pravém křídle třetího útoku vedle Zajíce a Slabého.

Toť vše.

Veškeré noviny rozebíraly spíš nepříznivou bilancí ševců s Kladnem a vysokou výhru Gottwaldova 9:1. Jenže právě tenkrát byl na začátku jeden úžasný životní příběh, který dodnes neskončil. A v pátek bude zřejmě pokračovat opět na stejném místě, už pojmenovaném po Luďku Čajkovi, tragicky zesnulém obránci, který nechyběl u Jágrovy premiéry na zlínském ledě v seniorské kategorii.

Bylo úterý 22. listopadu 1988. Od té doby uplynulo jednatřicet let.

Hvězdou zápasu byl zlínský Milan Maruška, který dal gól a připsal si čtyři přihrávky! V první obranné dvojici domácích naskočili Antonín Stavjaňa s Miloslavem Sedlákem. Nechyběli ani Vlach s Juríkem a všemu už velelo po odvolání trenéra Uhra trio Maršík - Kožela a Stuchlík.

A co tedy psaly noviny?

Gottwaldovští hokejisté neprohráli ani popáté za sebou. V 19. kole ligové soutěže hostili celek Poldi Kladno, se kterým mají v posledních letech nepříznivou bilanci. Tentokrát neponechali nic náhodě, svého soupeře rozdrtili rozdílem třídy a znovu dokázali, že forma definitivně přichází a s ní i zlepšená koncovka.

Obojí budou v průběhu příštích pěti dnů náramně potřebovat. Stejně jako fyzickou i psychickou odolnost. Vždyť v tomto krátkém časovém rozmezí hrají třikrát na ledě soupeře. Začínají už dnes v Litvínově, pokračují v neděli v Praze se Spartou a tuto sérii končí v úterý na druhé konci republiky v Košicích.

V úterním střetnutí podal gottwaldovský celek daleko nejlepší výkon sezony a svého soupeře doslova deklasoval. Je pravda, že chvíli trvalo, než získal dostatečný náskok pro uklidnění, že měl opět šancí na tři utkání, ale co bylo důležité, po vstřelení třetí branky začal hrát v pohodě a kladenský celek si doslova vychutnával. Branek v síti brankářů Výborného a pak Dudáčka utěšeně přibývalo. A nebýt toho, že v závěrečné třetině pod dojmem vysokého náskoku domácí polevili ve svém střeleckém úsilí, mohli vyhovět divákům a dosáhnout požadované desítky. Ale nebuďme neskromní.

Bedřich Brunclík (Poldi Kladno): „Průběh celého utkání byl pro nás jednoznačný. Náš výkon se nedá nazvat ligovým, takže domácí po zásluze vysoko zvítězili. Když se nám nedařilo v útoku, kde chyběl nejlepší Eberle a vzadu zkušený Větrovec, měli jsme to zachránit alespoň disciplinovanou obranou.“

Ladislav Maršík (TJ Gottwaldov): „Určité obavy před utkáním byly, protože od návratu Kladna do ligy jsme nad ním nevyhráli. Ukázalo se však, že černá série soupeře (sedm porážek v osmi posledních zápasech) má hlubší kořeny. Nás těší nejen výše vítězství, ale hlavně způsob, jakým jsme ho dosáhli. Je vidět, že sebedůvěra mužstva zápas od zápasu roste a dnes se to poprvé projevilo i v proměňování šancí. Při tom nesmíme zapomenout, že lví podíl na uklidnění má Blažek, který zneškodnil sólové nájezdy za stavu 0:0 a 1:0. Pochvalu zaslouží celé mužstvo, výrazně se zlepšili zejména Maruška a Čajka.“

19. kolo: 22. listopadu 1988 TJ Gottwaldov - Poldi Kladno 9:1 (2:0, 4:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 11. Tomek, 19. Jurík (Maruška), 28. Maruška (Čajka), 29. Tomek, 33. Albrecht (Dobiášek), 36. Stavjaňa (Maruška), 41. Vlach (Maruška), 47. Otevřel (Stavjaňa), 50. Jurík (Vlach, Maruška) - 52. Nový (Vojta). Rozhodčí: Gottwald - Benek, Šulla. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváků: 5313.

Gottwaldov: Blažek - Stavjaňa, Sedlák, Čajka, Kořený, Krajč, Albrecht - Tomek, Otevřel, Požárek - Maruška, Vlach, Jurík - Chalánek, Dobiášek, Václavíček. Trenéři: Maršík, Kožela a Stuchlík.

Kladno: Výborný (33. Dudáček M.) - Kadlec, Hořava, Kasík, Tatíček, Pospíšil, Bakula - J. Dudáček, Nový, Vojta - Kuthan, V. Kameš, Fiala - Jágr, Zajíc, Slabý. Navíc Lhotský, Mádl, Vosátka, Čermák a Bareš. Trenéři: Novák a Brunclík.

Autor: Daniel Ostrčilík a archiv (Naše Pravda)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář