Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1983/1984 Sparta Praha - TJ Gottwaldov 3:4

060.jpg 

„Poprvé na špici,“ hlásal palcový titulek regionálních novin v Gottwaldově z 24. září 1983. „Gottwaldov štikou ligy,“ přidal se další.

Třiadvacet let čekal gottwaldovský hokej na tento okamžik.

Dočkal se.

V pátek večer po vítězném utkání se Spartou se poprvé vyhoupl na špici prvoligové (dnes extraligové) tabulky. Stálo to za to, i když radost trvala jen jeden den. Ještě nikdy předtím totiž ševci v nejvyšší soutěži nebyli tak vysoko.

„Bez Králíka je Gottwaldov poloviční. Body zůstanou v Praze,“ řekl během reprezentační přestávky vítkovický obránce Lyčka.

Spletl se, mýlil se.

Do Prahy přijeli Gottwaldovští s dalšími změnami v sestavě. V brance se objevil Nuzík a v obranných dvojicích si vyměnili místa Peterka a Sedlák. Stále ještě chyběli zranění Pecivál, Králík a Říha. Ten však v tomto týdnu začíná s tréninkem. Zranění jsou nepříjemná, na druhou stranu je sympatické, že už v prvních čtyřech kolech ligové soutěže se v gottwaldovském mužstvu prostřídal celý širší kádr hráčů a všichni si sáhli na puk.

Na Spartě měl premiéru Nuzík a rozhodně nezklamal. Začalo se velmi tvrdě, na Richterovu řadu byl nasazen Dobiáškův útok a ten získal už v 5. minutě zásluhou Chalánka vedení hostům. Pak přišla série vyloučení, zranění Buřiče, Richter jej zákeřně píchl do obličeje) a vyrovnávací branka Sparty po jedné z jejich mnoha přesilovek. V závěru měl možnost ještě Čech, ale sólový únik neproměnil.

Ve druhé třetině vstřelil Kocián po nahrávce Mezka z přesilovky druhou bran,u TJG, vzápětí Sparta opět srovnala, ale ve 23. minutě si Kocián s Mezkem vyměnili role a bylo to rázem 3:2. Po nevyužitých šancích Venery a Vodáka domácí opět vyrovnali, o chvíli později chytil Hamal Vajčnerovi sólový nájezd, ale v polovině zápasu získal Korph Gottwaldovským opět vedení a uzavřel skóre na konečných 4:3.

V závěru se museli hosté třikrát bránit přesilovce pěti a čtyř proti třem - Pražané dosáhli dvou branek z postavení mimo hru (obě nebyly správně uznány), na druhé straně měl šance a Kocián po sólu, Čajka a vodák nastřelili tyč. Výsledek se už ale nezměnil.

Vítězství Gottwaldova bylo vydřené, ale naprosto zasloužené. Hrálo se nesmírně tvrdě, vždyť bylo celkem 24 vyloučených, z toho 15 hráčů TJG. Hosté bojovali a přivezli vůbec první body ze soupeřova ledu.

Pochvalu tentokrát zaslouží bez výjimky celý kolektiv, velmi dobře zachytal Nuzik, v obraně byli oporami Albrecht, Michalovský a Korph, uznání zaslouží i Sedlák, který hrál obětavě i se zraněním. V útoku se nejvíce líbili Vodák, Kořený, kteří navíc odvedli výbornou práci v oslabení. Dále pak Kocián a mladí Dobiášek s Chalánkem.

V průběhu střetnutí přišel tým podpořit i gottwaldovský zpěvák Stanislav Hložek a popřál mu hodně úspěchů. První přišel, další může přijít v dalším zápase proti Košicím.

Otto Mrlík (asistent trenéra TJG): „Utkání se hrálo poměrně tvrdě, my jsme bojovali celých šedesát minut a vyhráli jsme zaslouženě. Domácí stále jen dotahovali a v závěru jim viditelně docházely síly, protože hráli poslední dvacetiminutovku jen se dvěma útoky. Poprvé v historii jsme dosáhli na první místo v ligové tabulce, i když je to jen na 24 hodin. V úterním střetnutí proti Košicím by už měl nastoupit Říha a jeho účast by měla být v mužstvu patrná.“

4. kolo: 23. září 1983 Sparta - TJ Gottwaldov 3:4 (1:1, 2:3, 0:0)

Branky: Richter, Jána, Hajdůšek - Chalánek, Kocián, Mezek, Korph. Rozhodčí: Šustka - Trněný, Freund. Diváků: 3500.

Sparta: Hamal - Vejvoda, Hajdůšek, Kostka, Vlček, Látal, Reindl - Jelínek, Holý, Richter - Hrdina, Příbramský, Netík - Kosejk, Bílek, Jána - Volf, Kasík, Pěnička.

TJ Gottwaldov: Nuzík - Sedlák, Zavrtálek, Peterka, Michalovský, Čajka, Venera, Albrecht, Korph - Chalánek, Dobiášek, Buřič - Mezek, Pelc, Čech - Santarius, Kocián, Kořený - Hulva, Vajčner, Vodák.

Autor: regionální tisk Naše pravda s úpravou Daniela Ostrčilíka

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář