Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1983-1984 Slovan Bratislava – TJ Gottwaldov 2:1

Jen zázrakem nedošlo k tragédii. Někteří diváci se podruhé narodili. Na bratislavském zimním stadionu se zřítila část jedné z tribun. Nehoda si vyžádala pět zraněných fanoušků. V zápase proti Gottwaldovu nevydržela náporu příznivců dělící zídka mezi tribunami a na začátku druhé třetiny spadla. Osm tisíc příznivců i hráči na ledě se vylekali.

„Při jedné z vyložených šancí Slovanu v čase 24:03 chytil kotouč brankář Králík těsně před brankovou čárou. V přeplněné hale diváky došlo k pohybu a tlaku tribuny na stání, což mělo za následek prolomení železobetonové monierky dělící hlediště k sezení a stání,“ popisoval v zápise o utkání hlavní rozhodčí Milan Kokš.

„Tato železobetonová příčka v délce asi osmi metrů spadla na sedící diváky, přičemž pět z nich bylo zraněno. Ihned byli odvezení k ošetření,“ poznamenal sudí s tím, že utkání bylo na pět minut přerušeno, aby byla učiněna nejnutnější opatření a pomoc postiženým.

Poté co byly provedeny další opatření k bezpečnosti diváků včetně přemístění Diváci z tribuny C byli přemístěni do sektoru na sezení. „Tímto se zamezilo dalším úrazům,“ tušil kapitán Slovanu Bratislava Dušan Pašek, který dvěma góly rozhodl o vítězství svého týmu 2:1.

„Je nejvyšší čas, aby došlo k důkladným úpravám nejen v hledišti. Zranění několika diváků varuje,“ uvažoval po zápase Pašek.

Zápas musel být přerušen ještě jednou poté, co nebylo nikde k nalezení potvrzení o způsobilosti zimního stadionu.

Ševci nastoupili už s Dobiáškem a Chalánkem, který si odbyl ostrou premiéru a zároveň byl i jediným střelcem hostů. V sestavě však scházel Pecivál a také stále zraněný Říha, jehož nahradili Jiskra a Santarius.

Mužstvo TJG nasadilo od začátku vysoké tempo a nátlakovou hrou si získalo převahu. Z toho vyplynuly i střelecké příležitosti a úniky Sedláka a Jiskry a vajčnera, které však nebyly využity a jak se v průběhu střetnutí ukázalo, rozhodně chyběly. V těchto fázích působili Gottwaldovští klidně, protože měli za sebou opět v reprezentační formě chytajícího Králíka, jenž zlikvidoval Jaškovo sólo. Fantom zlínské svatyně odolal náporu domácích při přesilovce, kdy si na něm vylámal zuby Pašek.

Na druhé straně Beňo vychytal opět Vajčnera, Vodáka, vylámali si na něm zuby i Sedlák s Kociánem. Dlouho se zdálo, že tradice posledních sezon na bratislavském zimním stadionu zůstane zachována a hosté si odvezou alespoň bod. Tuto skutečnost potvrzovala i branka do šatny 19 vteřin před koncem druhé třetiny napřáhl Chalánek a tvrdou ránou se poprvé v nejvyšší soutěži zapsal mezi střelce a otevřel skóre.

Následně se však zřítila tribuna a po necelých dvou minutách třetí třetiny byl zápas přerušen. Po patnáctiminutové pauze vyšli hosté úplně z tempa a nedokázali se už zkoncentrovat. Tím spíš, když ve 44. minutě Mezek nezakončil ideálně své sólo. Naopak – unavený Slovan hrající jen se třemi pětkami využil nečekanou pauzu dokonale. Nasadil k náporu, hosté se dlouhé minuty pouze bránili a z velkého tlaku vyplynuly chyby obrany. Kapitán Slovanu Pašek dvěma góly zvrátil výsledek ve prospěch domácích. Především druhou trefou rozhodl až v závěru utkání. Gottwaldov mohl litovat, že nezískal v prvních čtyřiceti minutách vyšší náskok.

OHLASY TRENÉRŮ

Otto Mrlík (jeden z tria trenérů Gottwaldova): „První dvě třetiny jsme jasně kontrolovali hru, přestávka způsobená havárií tribuny nás úplně vyvedla z tempa. Slovan se pak dostal do tlaku a vstřelil dva góly. Škoda, že jsme z převahy v prvních dvou třetinách vytěžili jen jeden gól. Šancí jsme měli dostatek.“

2. kolo: 16. září 1983 Slovan Bratislava – TJ Gottwaldov 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky: 33. Pašek (Pavelec), 59. Pašek (Hornák) – Chalánek (Zavrtálek). Rozhodčí: Kokš – Furmánek, Lipina. Vyloučení: 2:5. Diváků: 8000. Zásahy brankářů: 28:33.

Bratislava: Beňo, Černý, Pavelec, Boháčik, Bukovinský, Pukalovič, Horváth M. - Jaško, Rusnák, Beneš – Pokovič, Pašek, Huronský – Prinič, Horňák, Horváth, Marian – Hostorovský, Ondreička, Gallovský. Trenér: Guryča.

TJ Gottwaldov: Králík – Sedlák, Michalovský, Albrecht, Korph, Čajka, Zavrtálek, Peterka, Venera – Mezek, Pelc, Čech – Kocián, Jiskra, Kořený, Santarius, Vajčner, Vodák – Chalánek, Dobiášek, Buřič. Trenér: Haber.