Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1982-1983 Gottwaldov - Vítkovice 12:4

Tohle byl bodový ohňostroj made in Petr Leška. Hned šesti kanadskými body (2+4) tehdy na lednové obloze roku 1983 zazářil ovšem starší z hokejového klanu. Čas mladšího Petra měl teprve přijít. Vždyť měl teprve sedm let.

Trochu v zákrytu skončil Pavel Mezek, autor hattricku a jedné asistence. Bylo vyprodáno, devět tisíc lidí se náramně bavilo. Vývoj skóre? Ševci vedli 2:0, 7:1, 8:3, 9:4 až na konečných 12:4. Celkem padlo šestnáct gólů, víc zatím nikdy Baťovo město v jednom zápase v rámci nejvyšší soutěže nevidělo.

Tehdy byl Zlín po 35. kolech sedmý se skóre 143:138, z pohledu produktivity byl dokonce druhý v lize a v zápasech po novém roce byl vůbec střelecky nejproduktivnější. Po zápase přibylo do bilance dalších dvanáct gólů…

Za pozornost stojí i novinové titulky, které oslavovaly střelecký koncert.

„Jak chytit favorita na hruškách,“ napsal Československý sport.

„Tucet gólů pro radost,“ hlásala Naše Pravda.

„Rekordní výhra,“ upozornila MF Dnes.

Přitom před zápasem vládla nervozita. Vždyť ostravští hokejisté byli kandodátem na titul mistra ligy a Gottwaldov byl naopak ještě v pásmu sestupem ohrožených mužstev. Měla tedy rozhodnout vůle a bojovnost, hokejové srdce a motivace splnit vyřčený cíl - tedy za každou cenu zvítězit. Tenkrát byly tyto vlastnosti v mnohem větší míře u hráčů v dresu TJG, kterým v domácím prostředí doslova narostla křídla, a vypjali se k nejlepšímu výkonu letošní sezony. Favorizovaný celek Vítkovice tentokrát smetli z ledu a už v první třetině mu vzali všechny naděje na čestný výsledek.

Skóre zápasu zahájil po hezké akci s Leškou obránce Sedlák a ve vlastním oslabení pak zvýšil Mezek na 2:0. Vzápětí sice hosté snížili, ale v avizovaném vyloučení se dopustili dalšího přestupku a přesilovky pěti proti třem Gottwaldov stoprocentně využil. Nejdříve prostřelil opět Mezek a v poslední vteřině v početní převaze upravil Buřič po ideální přihrávce Lešky na 4:1.

To už ztratila mladá obrana Vítkovic hlavu, Šindel se nechal vystřídat, ale do konce třetiny vstřelili domácí ještě dva pěkné góly zásluhou Holáně a Pecivála. Po přestávce následoval pěkný blafák Kociána, jenž zvýšil náskok na šest branek, ale poté přišlo několik zbytečných chyb gottwaldovských obránců (zdlouhavé hraní s kotoučem ve vlastní třetině) a hosté dokázali zkorigovat výsledek. Na štěstí neustál ani brankostroj domácích a do kabin se šlo už za stavu 10:4, když do střelecké listiny se zapsali ještě Čech, Kocián a Leška.

Závěr byl už jednoznačnou záležitostí vítězů, kteří uzavřeli na konečných 12:4 zásluhou Lešky (opět v poslední vteřině přesilovky) a Mezka a odcházeli z ledu za bouřlivého aplaudování nadšených diváků. Nejlepším hráčem zápasu byl se dvěma góly a čtyřmi asistencemi Petr Leška! Výborně však bojovali všichni ostatní. Rozhodující zbraní družstva byla opět absolutní vyrovnanost jeho jednotlivých formací. Hrálo se bez dosud bez zraněných Peterky, Marušky a Vodáka, které však spoluhráči stoprocentně nahradili. Zejména nenápadný Buřič, u něhož je v novém roce patrný velký výkonnostní vzestup.

Do přestávky čekají na Gottwaldov ještě tři zápasy a všechny budou velice těžké. Už dnes hrajeme v Českých Budějovicích, v pátek doma s Jihlavou a za týden na Kladně. Měli bychom nasadit všechny síly pro to, abychom obstáli. Protože nic není zdaleka rozhodnuto a v konečném účtování bude cenný každý bod. A abychom si mohli oddechnout, potřebujeme ještě dvě až tři vítězství. Zůstaňme tedy při zemi a bojujme až do posledního buly a do posledního hvizdu píšťalky…

Hlasy trenérů:

Jan Soukup (Vítkovice): „Výsledek hovoří za vše, více nemám k utkání co říci.“

Zdeněk Haber (TJ Gottwaldov): „Řada mužstev bude bojovat o záchranu. Jsem rád, že to takhle dopadlo, dobře se mi mluví, když se vyhrává. Byli jsme v pohodě a technická hra Pelce, či Lešky jistě potěšila oko každého diváka. Tím ovšem nesnižuje výkon ostatních. Celé mužstvo zahrálo dobře.“

28. ledna 1983 Gottwaldov - Vítkovice 12:4 (6:1, 4:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 7., 14. a 54. Mezek, 22. a 34. Kocián, 39. a 53. Leška, 2. Sedlák, 15. Buřič, 18. Pecivál, 20. Holáň, 32. Čech - 12. a 32. Přecechtěl, 29. a 36. Černík. Nahrávky: Leška 4, Michalovský 2, Pelc, Kocián, Šivic, Holáň, Pecivál, Mezek, Buřič, Zavrtálek - Venkrbec 2, Vlk 2. Rozhodčí: Okoličáry, Caban, Kriško. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0, V oslabení: 1:0. Sled branek: 2:0, 2:1, 7:1, 8:2, 8:3, 9:3, 9:4, 12:4. Diváků: 9 000 (vyprodáno)

Gottwaldov: Podešva - Zavrtálek, Michalovský, Sedlák, Skála, Šivic, Venera - Mezek, Pelc, Čech - Kocián, Leška, Buřič - Vojáček, Holáň, Pecivál. Trenéři: Haber, Valášek, Maršík.

Vítkovice: Šindel (15. Cagaš, 34. Šindel) - Kacíř, Vavrečka, Flasar, Majerník, Moták, Dvořák - Vlk, Svozil, Černík - Kuřidým, Říha, Neuwirth - Venkrbec, Přecechtěl, Melichařík - Prorok, Kotala, Holubář. Trenéři: Soukup, Metelka.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívů a článku z Naší pravdy

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář