Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1980-1981 Gottwaldov – Pardubice 6:1

Devět tisíc fanoušků mělo svého hrdinu. Jmenoval se Eda. Už mu bylo 34 let, ale tenhle večer v polovině listopadu 1980 řádil jako zamlada v dresu kladenské paní Poldi. Eduard Novák měl nabito na šest gólů, nakonec oslabené Pardubice srazil hattrickem a podepsal se pod triumf Gottwaldova 6:1.

V 5. minutě pláchl po pravém křídle, za modrou čárou v plné jízdě vypálil švihem bombu těsně nad ledem – 1:0.

Před první pauzou pro změnu z levého křídla těsně za kruhem pro gólmana Kečkese nečekanou dělovkou zvýšil na 3:1.

A už ve 25. minutě kompletoval hattrick, když předtím převzal příhru Michalovského a neomylně zakončil potřetí už do sítě střídajícího Radvanovského – 4:1.

„Kapitánův velký den,“ hlásal titulek Československého sportu z pera Vladimíra Vojty s odkazem na slova trenérů Horsta Valáška a Ladislava Maršíka. „Tentokrát duše mužstva,“ dodal Vojta na Novákovu adresu.

„Od začátku soutěže je oporou, své kvality prosazuje čím dál víc s přibývajícími mistrovskými zápasy. A v neděli byl opravdu vynikající,“ smekl ve svém článku další z novinářů Viktor Knap nad výkonem Nováka, pro něhož to byl zřejmě vůbec nejlepší zápas ve žlutomodrém dresu.

„Máte v něm skutečnou osobnost,“ vysekl poklonu trenér poražených Zdeněk Uher. „Umí strhnout kolektiv jako za mlada,“ glosoval přínos jeden z trenérů Ladislav Maršík.

A to ještě jednou zvonila horní tyč a dvě obrovské šance nevyužil. Výtečný zápas odehrála celá formace, Leška si připsal tři kanadské body za gól a dvě asistence.

A právě jeho trefa ze 16. minuty na průběžných 2:1 vrátila ševce do vedení, které už nepustili. Leška lišácky sebral hostující obraně kotouč a podél pardubického gólmana zasunul za brankovou čáru.

Pardubice vstřelily jen čestný gól v 8. minutě, když se kotouč po boji za Podešvovou klecí dostal k Velínskému a vyrovnal. To však bylo ze strany hostů vše. Neprosadil se ani hvězdný Martinec, kterého vygumoval z ledu jeho někdejší spoluhráč Pecivál.

Pardubice zazlobily až za stavu 1:4 v polovině utkání při dvojnásobné přesilovce, Podešva prožíval krušné chvíle, ale kryl všechny pokusy včetně Slavíkova nájezdu.

V nástupu do třetí třetiny měli domácí drtivou převahu s řadou šancí na hokejkách. Ale ani Novák, Kocián či Vlach ve svých samostatných únicích na Radvanského nevyzráli. Až v 57. minutě Kocián prudkou střelou mezi betony pardubického gólmana zvýšil na 5:1. V samém závěru vstřelil svůj druhý gól v nejvyšší soutěži mladý bek Albrecht, jehož střela příklepem skončila pod horní tyčkou. Přetížený Radovanovský byl bez šance.

Spolehlivě zahrál Karolák, který nahradil v obraně Zavrtálka. Výborná byla Vlachova formace, ale prim hrál Leškův útok.

OHLASY TRENÉRŮ

Zdeněk Uher (Pardubice): „Máme řadu zraněných hráčů, dnes odstoupil Novák a B. Šťastný, hrajeme jen na pět obránců. Tím ale nechci omluvat vysokou prohru. Doplácíme na systém soutěže, kdy se hraje třikrát v týdnu. Při vysoké absenci v mužstvu se to musí projevit.“

Horst Valášek (Gottwaldov): „Kluci chtěli odčinit porážku z Vítkovic, už tam po utkání na to mysleli. Jestliže dříve někdy nebojoval někdo naplno, dnes všichni pracovali perfektně. Velký den měl Eda Novák, ocenění zaslouží i brankář Podešva, klidně hrající Karolák, nebojácný Vlach a nenápadný Pecivál, jenž zcela eliminoval Martince.“

16. kolo: 9. listopadu 1980 Gottwaldov – Pardubice 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Novák, 16. Leška, 19. Novák, 25. Novák, 57. Kocián, 60. Albrecht – 8. Velínský. Rozhodčí: Pražák – Mikušík, J. Němec. Vyloučení: 5:6. Využítí: 2:0.

TJ Gottwaldov: Podešva – Sedlák, Venera, Karolák, Albrecht, Stavjaňa, Michalovský – Matuška, Vlach, Pecivál – E. Novák, Leška, Vodák, Kocián, Vojáček, Veselý. Trenéři: Volf, Valášek, Maršík.

Pardubice: Kečkeš (21. Radvanovský) – Machek, Bezdíček, Seidl, Levinský – Martinec, J. Novák, Bažant – Slavík, Kaďousek, Diniš – L. Šťastný, Veith, Velínský. Navíc Klement a Šejba. Trenéři: Uher a Beránek.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívu