Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1973-1974 Liptovský Mikuláš - Gottwaldov 2:8

Ve středu večer potvrdili gottwaldovští hokejisté suverénní postavení mezi našimi celky NHL a přes vzrůstající marodku (Plíhal, Herčko, Dolák, Zajíček, Sedlák, Svoboda, Maršík a Heim!) dovedli lehce porazit vítěze slovenské soutěže ŠK Liptovský Mikuláš, který si naopak brousil zuby na rozhodující zápas v Karviné.

K elánu gottwaldovských hokejistů přispěly i některé referáty z nedělního zápasu, které zkresleně hodnotily výkon obou družstev a navodily tím i atmosféru pro druhé utkání pod Tatrami. Gottwaldovské družstvo bylo před středeční odvetou v Liptovském prodchnuto vůlí a touhou zvítězit a chtělo dokázat, že výsledek z neděle je spíše dílem neobjektivního řízení zápasu rozhodčím Okoličányim, než spravedlivým ukazatelem současných možností a sil obou kolektivů.

Hosté se poučili z nešťastného začátku nedělního střetnutí a začali ve velkém stylu. Již ve 2. minutě zaznamenal Přikryl po pěkné přihrávce Kožely vedoucí branku TJG a tento moment znatelně poznamenal další průběh celého zápasu. Hosté neustále útočili, dobře forčekovali i bránili a druhou branku zaznamenali mladým Ondíkem, který znovu prokázal nesporný talent. Domácí sice zakrátko snížili na 1:2, ale „nezmar" Maršík znovu přesvědčil všechny přihlížející diváky, že v tomto zápase budou „muziku tvrdit" Gottwaldovští.

Druhá třetina tuto prognózu plně potvrdila a byli to opět hosté, kteří po pěkných brankách Doláka, Vaška a dvou úspěších Bršlici zvýšili až na výrazných 7:1. Liptovští v těchto chvílích prakticky „neexistovali" a na ledě bylo jen jediné družstvo.

Třetí třetina přinesla ze strany Gottwaldova již jen poklidnou hru a jeho družstvo se zaměřilo na udržení výsledku bez rizika zranění, neboť domácí citelně přitvrdili a zvláště v individuálních soubojích u hrazení překročila jejich tvrdost místy nejzazší mez. Poslední branku TIG vstřelil opět Vašek a konečné vítězství hostů 8:2 je pro Liptovský Mikuláš ještě velice milosrdné, neboť brankové šance tohoto zápasu ukazovaly na dvojnásobné vítězství hostujícího celku.

Z vítězného kolektivu, který ve všech směrech zahrál jako jednolitý celek, vynikli v brance Jiří Králík, jenž vrchovatě odčinil nešťastnou chybu ze závěru nedělní ho utkání, v obraně pak byla nejspolehlivější dvojice Svoboda - Hanačík, i když zbývající čtyři obránci odvedli skutečně maximum. V útočných formacích snad nejvíce překvapila řada Bršlica - Ondík - Heim, kde zvláště zařazením zkušeného Helma získali vítězové formaci, která výborně bránila i útočila. Mezi Doláka a Vodáka přišel za zraněného Plíhala Petr Vašek a tato řada odvedla i ve změněném složení vysoký standard, na nějž jsme byli zvyklí v průběhu celé sezóny. Velmi dobře si vedla také Koželova útočná trojice, v níž zejména její vedoucí zahrál ve výborné formě. Zkrátka, jedním slovem se dá říci, že ve středu bojoval pod Tatrami kolektiv s velkým „K". A tím je vlastně řečeno vše.

Poděkujme našim chlapcům za výkony, s nimiž si vybojovali účast V I. lize, poděkujme oběma trenérům, kteří připravili družstvo pro postup do nejvyšší soutěže. Vždyť výsledky Gottwaldova v prvoligové kvalifikaci byly nakonec stejně přesvědčivé, jako jeho vítězství v NHL. Doufejme, že kolektiv hráčů zůstane i nadále pohromadě a že po doplnění dalšími nadějemi bude dobře reprezentovat celé Gottwaldovsko mezi československou hokejovou elitou.

Na závěr ještě malá episoda. Nejskalnější příznivci gottwaldovského družstva přijeli povzbudit svůj kolektiv I ve středu do Liptovského Mikuláše. Věřili mu celou sezónu a dali se při povzbuzování družstva TJG náležitě slyšet. Za to jim patří poděkování všech hráčů, kteří po druhém utkání v Liptovském Mikuláši věnovali gottwaldovským fanouškům své hole, aby nikdy nezapomněli na den, který byl pro náš hokej tolik významný.

„Jsem šťastný, že už po jednoročním působení u družstva se dařilo splnit vytčený cíl. V Gottwaldově se bude hrát znovu I. liga,“ hlásal do světa nadšený první trenér Zdeněk Kepák.

A druhý trenér družstva Jaroslav Stuchlík byl neméně šťastný. Jeho slova byla ještě stručnější: „Dnes vyhrál kolektiv“.

Kvalifikace o 1. ligu: 27. března 1974 SK Liptovský Mikuláš – TJ Gottwaldov 2:8 (1:3, 0:4, 1:1)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář