Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1972/1973 Gottwaldov - Vsetín 3:2

Souboj pátého a dvanáctého celku druholigové tabulky přinesl rozháraný hokej nevalné úrovně, v němž se na konci přiklonilo štěstí k domácím a v hodině dvanácté“ přisoudilo oba body Gottwaldovu. Asi 3000 diváků v hale zimního stadionu bylo překvapeno nejen špatným výkonem domácího týmu, ale také sestavou. Nehrála totiž dosud neúspěšnější formace Gottwaldova - Plíhalův útok.

Navíc ještě v první třetině se zranil Václav Králík, který zbytečně najel do soupeře u mantinelu. Na led vyrukoval Plíhal a závěr zápasů se už hrál zase v tradičním složení.

Celou první třetinu byli lepší Gottwaldovští, vypracovali si však poměrně málo nebezpečných šancí. A pokud nějaké měli, neproměnili je. Typickou ukázkou střelecké impotence domácích útočníků byla 5. minuta hry, kdy Josef Kožela „zahodil“ sólo, při němž se ocitl nebráněný až v bezprostřední blízkosti vsetínské branky.

Teprve v 19. minutě první třetiny si stadion zajásal. Stanislav Přikryl ujel po levé straně a z těžkého střeleckého úhlu překvapil jinak výborného vsetínského brankáře Křivu. Ve druhé třetině se úroveň hry podstatně zhoršila a Vsetínští převzali iniciativu. Domácí hokejisté sice vstřelili druhý gól, ale rozhodčí jej správně neuznal pro předchozí nájezd Přikryla do brankoviště hostujícího celku.

Čím dál více se hra Gottwaldova drobila, rozpadala se v nesourodé sólování a na hřišti zavládl zmatek. V těchto chvílích byl hokej ze strany domácích zcela chaotický a zřejmě to byl jeden z nejslabších momentů letošní sezony. O nějakém taktickém pojetí nemohla být vůbec řeč a Vsetínští této situace využili k vyrovnání.

V závěru druhé třetiny byl vyloučen Vodák, po přestávce k němu přibyl Herčko a z přesilovky pět proti třem zaznamenal Bršlica dokonce vedoucí branku hostů. Za čtyři minuty sice vyrovnal Vašek, tentýž hráč však putoval s pětiminutovým trestem za hrubost na lavici hanby a domácí jeho nekázeň zaplatili tříminutovým oslabením.

Při ševcích však stála štěstěna. Naopak v 52. minutě pláchl Vodák a rozhodl. Pět minut před koncem mohl Gottwaldov přidat další gól, ale výtečný gólman Vsetína se vytáhl. V závěrečné power play mohl skórovat ještě Herčko, nastřelil však jednoho z obránců Zbrojovky.

U domácích zaslouží pochvalu pouze Vodák a obránce Zajíček, většina hráčů zbytečně sólovala a střídala průměrné okamžiky se slabými. U hostů patřili k oporám brankář Křiva, obránci Svojše a Tomaník a útočník Bršlica. Mnoho nechybělo, aby „gottwaldovské béčko“, jak můžeme tým Zbrojovky bez ostychu nazvat, vzalo domácím vítr z plachet. Do slabší úrovně zápasu zapadli i oba rozhodčí Bulant a Bumbálek.

Balzámem na bolestný hokej, který jsme ve středu v Gottwaldově viděli, je porážka vedoucích Vítkovic v Prostějově, s níž se vůbec nepočítalo. Gottwaldovští tak dostali nečekaně příležitost k tomu, aby se znovu zasáhli do boje o špici tabulky. Jejich nedělní utkání v Opavě bude zřejmě klíčovým bodem celé soutěže. Hokejisté TJG by v něm měli odevzdat všechno, jen aby využili příležitosti, která se jim už do konce ligy nemusí naskytnout. Musí však hrát kolektivně, takticky, ukázněně a víc než bojovně.

Klíč k úspěchu mají dnes ve svých rukou.

Trenér Jaroslav Stuchlík (Gottwaldov): „K výkonu jen tolik: stalo se, to co se dalo předpokládat. Soupeř hrál se zajištěnou obranou. Za takového stavu nepadají branky. Pro diváka je z toho obvykle nepěkné utkání. To jste koneckonců viděli… Z hráčů si za maximální bojovnost zaslouží pochvalu Jirka Vodák, Plíhal, Petr Vašek a Eda Svoboda. K příštímu utkání v Opavě nejedeme jako favorité, ale to je vždy pro mužstvo dobré. Samozřejmě to bude těžký zápas.“

11. kolo: 13. prosince 1972 Gottwaldov - Vsetín 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Branky: Přikryl, Vašek, Vodák - Bršlica (střelec druhého gólu Vsetína neznámý).

TJ Gottwaldov: Králík - Herčko, Hanačík, Svoboda, Zelenický, Zajíček, Vašíčko, Dolák, Kalivoda, Vodák, Maršík, Kožela, St. Přikryl, V. Králík, Vašek, J. Přikryl.

Autor: Viktor Knap s úpravou Daniela Ostrčilíka

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář