Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1970-1971 Gottwaldov - Karviná 13:1

 

Ještě se nezahojily morální rány z Brna, kdy naše chlapce častovali posměšným „co chcete dělat v lize, máte štěstí, že máte náskok“ atd. a už je čekal soupeř, který loni hrál kvalifikaci o postup do I. ligy.

V 5. minutě sice Kožela našel na modré Pokorného a ten otevřel skóre. Ale o dvě minuty později nastal moment, který snad rozhodl celé utkání. Jirka Králík chytil touš, rychle jej vrátil do hry, ale rozhodčí Čudek hru přerušil. Pokorný protestoval a místo toho, aby rozhodčí přiznal chybu, poslal Pokorného na 10 minut na trestnou lavici. Gestikulací popudil nejen diváky, ale domácí natolik, že svého soupeře prostě smetli v první třetině z ledu 6:0.

Zejména akce Kožely a Maršíka, kterou zakončil druhý jmenovaný, byla lahůdkou. Rozehrála se i řada Foret – Bršlica – V. Králík a čtyři branky byly přínosem k rekordnímu skóre.

Druhá třetina se odehrála bez branek. Domácí odpočívali a tak si zapískali i diváci. „Budíček“ ve třetí třetině zatroubili hosté, když hned v první minutě poslední části vstřelili čestný úspěch.

To už se ale rozjel brankostroj naplno. Útočníci se jakoby předháněli, kdo vstřelí krásnější gól a tak jsme byli svědky „hokejového džentlmenství“, kdy například Heim jel na brankáře, vytáhl jej z branky a adresoval přesnou přihrávku Vaškovi přesně na hůl a ten se nemýlil. Podobně Bršlica „předložil“ touš Václavovi Králíkovi k doklepnutí.

To byla vskutku „demonstrace“ kolektivního pojetí hry, kdy nezáleží na tom, kdo vstřelí gól. Rozhodující byla konečná radost ze vstřelené branky. Proto nelze hodnotit výkony našich hráčů podle vstřelených branek, ale podle práce pro kolektiv.

Zápas ukázal ještě jeden radostný poznatek. V oslabení ševci drželi touš, aníž by ho půjčili soupeři. Z utkání, ze kterého byly určité obavy, byla nakonec dobrá nálada v hledišti, které bylo už informováno, že se budou pořádat zájezdy na „kvalifikaci".

Vlastimil Sýkora (TJ Gottwaldov): „Po Brnu jsme si to chtěli vynahradit a vyšlo to. Mám radost z formy, do které se dostává druhé útok Foret – Bršlica - V. Král., to byla velká pomoc. Zatím ležela tíha na prvním a třetím útoku.“

Miroslav Fryčer (Karviná): „Domácí nás prostě rozmontovali. Naši obránci s brankáři nevěděli, kam skočit. V této formě hrát i v kvalifikaci, to bych vám dával naději.“

Rozhodčí Čudek: „Proč jsem vyloučil Pokorného? Hráč se má chovat v každém okamžiku sportovně.“

22. kolo: 7. února 1971 TJ Gottwaldov - Karviná 13:1 (6:0, 0:0, 7:1)

Branky: Herčko 2, Dolák 2, Forel 2, Pokorný 2, Maršík, Heim, V. Králík, Brállca a Vašek. Rozhodčí: Čadek. Diváků: 3000.

Komentář novin: Souhlasíme s rozhodčím, že by se měl hráč chovat sportovně. Ale i přiznat chybu je lidské a autorita by tím jen stoupla. Rozhodčí ji nepřiznal, ale nakonec prokázal, kdo je pánem na ledě, a Pokorný zbytečné na trestné lavici vychladl. Rozhodčí navíc např. pustil Doláka při druhé brance, když přijal přihrávku přes dvě čáry.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář