Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1967/1968 Kladno - Gottwaldov 2:4

Tentokrát jsme v pražské sportovní hale viděli Gottwaldov téměř v  lesku, v jakém si jej představujeme. Že by pomohly staré modré dresy s velkým G nebo návrat Landy do obrany? I když věčně nespokojení spekulovali, že zápas Landa od svého mateřského klubu „koupil“.

Každý to na sobě nedal znát, ale bylo to ve vzduchu.

Tíseň, napětí, ale i někde v koutku duše víra a naděje…

Vždyť to není možné. Chlapci se dobře připravovali a chtěli mít úspěchy. Únava? Přetrénování?

Úterní předehrávka čtvrtého kola nejvyšší hokejové soutěže přivedla naše hokejisty do pražské sportovní haly, jelikož Kladenští nemají ještě po generálce v pořádku stadion.

Začátek nasvědčoval tomu, že Kladno chtělo víc než pětiminutovým náporem rozhodnout. Ovšem pak přišly chvíle ševců. Velké šance Maršíka, Bavora i Kašťáka s Trtílkem. Konta Valáška i Ternera zůstávala čistá. Až ve 13. minutě přinesla první gól. Při hře čtyři na čtyři (vyloučení byli Vodák s Karasem) ujel Bavor, obešel Pospíšila a otevřel skóre. Minutu před první sirénou však Kladenští vyrovnali Novákem po akci Štrojzy. Druhá třetina přinesla dramatické okamžiky na obou stranách. Ovšem ve 27. minutě, kdy nádhernou bombou poslal Trtílek Zlín opět do vedení.

To bylo nadějné, zvláště, když ševci vydrželi pětiminutovou přesilovku Kladna a vzápětí po akci Kašťáka, který jako blesk projel kladenskou obranou a Trtílek z těžkého úhlu dal třetí gól. Poté sice Lidický nastřelil tyč, jednou zazvonila i na kleci Kladna. Ale to už měl Gottwaldov klid, který neztratili ani po gólu Wimmera, jenž snížil na 2:3.

Drama se však odehrávalo do posledních vteřin. Kladenský trenér Prošek odvolal brankáře, Kladno se zoufale snažilo vyrovnat. Naopak ševci dvakrát jen těsně minuli kladenskou opuštěnou klec. Až dvanáct vteřin před koncem Polášek definitivně pečetil první zlínskou výhru v sezoně.

Trenér Kobranov poprvé v Praze zařadil do obrany Landu vedle Pokorného, Vodák hrál s dvojicí Maršík Poláček. Změny prospěly, Bavor byl společně s Valáškem a kladenským Pospíšilem nejlepším hráčem utkání, byť dohrával s naraženou rukou.

B. Prošek (trenér Kladna): „Hráli jsme špatně v obraně, v útoku ještě hůře. Kdyby po první třetině vedl Gottwaldov rozdílem čtyř branek, odpovídalo by to situaci na ledě.“

Vladimír Kobranov (TJ Gottwaldov): „Cením si, že hráči rychle změnili taktiku hry v první a dalších třetinách. Snad to bude znamenat obrat k lepšímu.“

J. Valenta (redaktor Naší pravdy): Gottwaldovští diváci by si měli vzít příklad z té hrstky vojáků, kteří po celý zápas hosty povzbuzovali. Byli to nováčci z Gottwaldova, kteří slouží na Kladně a přijeli na hokej do Prahy.“

Jiří Šibut (redaktor brněnské Rovnosti): „Gottwaldovští zahráli v Praze dobře takticky, zejména v poslední třetině. Myslím, že jim to pomůže k získání pošramocené sebedůvěry. Proti Kladnu dokázali, že se jim forma pozvolna vrací.“

Ferninand Hoferek (předseda TJG): „Je těžké okamžitě vyjádřit radost, kterou hokejisté udělali všem i celé sportovní veřejnosti v našem městě i okolí. Už ta situace vyžadovala nějakou psychologickou injekci. A ta přišla nečekaně, ale právě včas. Zdá se, že v letošním ligovém hokeji nebude nouze o překvapení.“

4. kolo: 10. října 1967 Kladno - Gottwaldov 2:4 (1:1,0:1,1:2) (Praha - Sportovní hala)

Branky a nahrávky: 18. Eduard Novák (Jan Štrojza), 58. Josef Vimmer (Jindřich Lidický) - 13. Petr Bavor 4/4, 28. Karel Trtílek (Petr Kašťák), 51. Karel Trtílek (Petr Kašťák), 59:45 Jiří Poláček ENG

Rozhodčí: Richard Hajný - Ivan Marko, Jan Pažout. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Střely na branku: 28:19 (15:5, 6:3, 7:11). Diváci: 800. Nejlepší hráči: Valášek - Pospíšil - Bavor.

Kladno: Termer - Vinš, Pospíšil, S. Bauer, L. Bauer - Vimmer, Karas ©, Lidický - Kuna, Michalička (od 21. Šubr), Markup - Nedvěd, Novák, Štrojza.

Gottwaldov: Valášek - Landa, Pokorný, B. Kožela, Šíma, Tomaník, Svojše (dva poslední beci ve Svobodě nebyli psaní) - Maršík, Poláček, Vodák - Bavor, Koutný, Heim - Kašťák, Vašek, Trtílek. Trenér Kobranov.

Zdroje: Naše Pravda, Tep s úpravou Daniela Ostrčilíka

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář