Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1967/1968 Gottwaldov - Sparta 4:5

Začalo to opravdu pěkně. Rudé karafiáty v rukou Bohumila Kožely, Landy, Hedvábného a Baumruka a spolu s nimi i filmová kamera, hodinky a samozřejmě i pěkně graficky řešená čestná uznání. Ano, ti čtyři chlapci se v posledním utkání sezony 1967/68 rozloučili s prvoligovým dresem TJG, kterému poctivě odevzdávali kus svého sportovního mládí. Nechť i tyto řádky, psané jménem početné gottwaldovské hokejové veřejnosti, jsou jim vzdáním díků za vše, co pro náš hokej udělali. Jinak, nic na plat, čas nestojí - na jejich místa se velmi progresivně dere mládí. A to je správně!

Skončila sezona - pro gottwaldovský hokej zatím nejúspěšnější v ligové historii. Šesté místo s tříbodovým náskokem je jasným potvrzením zlepšené výkonnosti, i když mnozí oprávněně tvrdí, že bodů mohlo být i víc…

Ale k tomu se ještě vrátíme. Není náhodou, že právě našemu týmu se v závěru dostalo té „cti“ hrát se ZKL, bojujícím o poslední možnost zásahu boje o titul i se Spartou, bojující s hokejisty města nad Dunajem o třetí pořadí s tím i zámořský zájezd. Byli bychom bláhoví, kdybychom se domnívali, že tyto okolnosti zůstaly bez vlivu na výkonnost našeho celku, stejně jako oslabení o reprezentanty Šímu s Vodákem i oba nejnadanější dorostenecké obránce Hanačíka s Jenáčkem, kteří hájí barvy dorostu v boji o titul přeborníka.

Kdo víc, jak by průběh obou závěrečných utkání vypadal, kdybychom do nich nastoupili v kompletní sestavě. Jistě bychom do konečného pořadí na špici promluvili výrazněji.

Tentokrát chyb domácích obránců uměl dokonale využít Havel, který svá rychlá sóla zakončil třemi brankami a dosáhl hattricku. Škoda, že jeho osobní strážci nebyli tentokrát tak důslední jako při utkání v Praze, kdy mu ani nedovolili podniknout ani tu nejmenší akci.

Nebyli jsme spokojení ani s hrou útočných řad. Zbytečná sóla a hra s kotoučem v rozích kluziště nebylo pro Wohlovu branku nebezpečné a tak obrana Sparty měla dostatek času všechno nebezpečí zlikvidovat a navíc podporovat své útočníky.

Nejdůstojněji se s ligovým ledem rozloučil Kožela, který po vyloučení Cvacha za úpravu výstroje před buly za pomoci Masopustových bruslí v první třetině jako jediný prostřelil poprvé Wohlovy betony. Teprve v poslední třetině útok Bavor, Vašek, Heim podstatně přidal na důrazu, uměl zamknout soupeře v obranné třetině a také střílet branky. Škoda, že nápor přišel pozdě. Mohla Sparta bojující o třetí místo a tím také o zahraniční zájezd mít daleko komplikovanější situaci.

Gottwaldov si opět pokazil dobré jméno intermezzem diváků, kteří z kluziště během několika vteřin udělali smetiště. Náš údajně nejlepší československý rozhodčí Kořínek se svými kolegy si dovolil velké gesto a odešel do šatny a teprve po úpravě plochy od kvanta odpodků pokračoval v řízení boje. Nutno dodat, že pohodlný sudí se svými kolegy působil dojmem naprostých elévů. Od diváků to ale bylo zbytečné. Pořadatelé za pomoci členů veřejné bezpečnosti, kteří se chodili jen dívat na hokej, měli daleko dříve zasáhnout.

Rudolf Durchan, předseda oddílu TJG: „Závěr ligy není regulérní. My citelně postrádáme hráče, kteří jsou na zájezdu ve Švýcarsku a Francii.“

Luděk Bukač, trenér Sparty: „My jsme Svobodu, Hejma a Volka neuvolnili. Myslím, že by předsedové hokejových oddílů, by s takovými zájezdy, které jsou vlastně rekreací, neměli souhlasit.“

Vladimír Kobranov, trenér TJG: „Kdybychom byli kompletní, rozhodně by poslední dvě utkání přinesla více radosti. Za takového stavu nastupují hráči zbytečně nervózní a každý se ještě před zahájením boje těší, aby už byl konec.“

Luděk Bukač, trenér Sparty: „Zápas měl dobrou úroveň. Překvapilo mě chování diváků, myslím, že k tomu neměli důvod.“

36. kolo 27. března 1968 Gottwaldov - Sparta 4:5 (1:2, 0:2, 3:1)

Branky a nahrávky: Heim 2, B. Kožela a Bavor (Bavor 2, Vašek, Heim) - Havel 3, Cvach, Svoboda (Heima, Cvach). Rozhodčí: Kořínek - Macho, Adam. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Zásahy brankářů: Valášek 36 (10, 14, 12) - Wohl 32 (12, 9, 11). Diváků: 6500.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář