Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1965/1966 TJ Gottwaldov – Sparta Praha 5:3

Beka Hellera odnesli po drsném krosčeku Horešovského holí do tváře na nosítkách, údajně v bezvědomí. V péči lékařů skončil i jeden ze strůjců triumfu Maršík. Zápas předčasně skončil i pro kapitána Sparty Tikala, který vyfasoval osobní trest do konce zápasu za hrubou urážky rozhodčího. Z emocemi prošpikované bitvy nakonec vyšli vítězně hokejisté Gottwaldova po výhře 5:3. Vůbec poprvé na svém ledě skolili v soutěžním zápase Spartu. Byť s krvavými šrámy. Přesto Heller už byl ve druhé třetině na ledě zpátky s pořádnou boulí na čele.

Porazit Spartu je lákadlo pro všechny. Porazit ji v tak důležitém a nervózním období je hokejová senzace. V Baťově městě se tenkrát dočkali vůbec poprvé...

Každý hráč dřel. Po delší pauze naskočil Kožela, který při návratu sklízel vavříny. Jeden gól sám dal, na druhý přihrál dvougólovému Maršíkovi. Snad nejlepší výkon podal kapitán Landa. Celé minuty nestřídal, povzbuzoval spoluhráče za pěknou akci, „dirigoval“ skandování obecenstva. Takové ovace po skončení ligového zápasu zimní stadion už dlouho nepamatoval.

Sparta přitom začala aktivně, nasadil k prudkému náporu. Řada Bukačova, zejména Cvach vnesl do tváří diváků obavy. Jeho snahy proniknout obranou však Gottwaldov důsledně bránil. Už ve 2. minutě ale přišla přesná přihávka na Josefa Koželu, který po úniku zavěsil do pravého horního růžku.

Ve 13. minutě byl „sestřelen“ Heller Horešovským. Jeho návrat do zápasu však přinesl novinovou přestřelku mezi novináři. Redaktor Československého sportu Gustav Vlk Hellera označil za simulanta, se svou verzí a reakcí přišel i redaktor regionální Naší pravdy Bedřich Kabourek, který ve svém textu tvrdil, že Heller skončil v bezvědomí.

V 18. minutě je branka Sparty v jednom ohni Bohumil Kožela zvýšil na 2:0. To už bylo příliš mnoho na nervovou soustavu kapitána Tikala, který se za urážku rozhodčího Bartoška pakoval pod sprchy. Sice bez svého vůdce, ale s pevnou vůlí zvrátit výsledek nastoupili hosté do druhé třetiny a dokázala vyrovnat. Po slabších chvilkách brankáře Trupa mezi 5. a 8. minutou Adamec s Kunou srovnali.

Bude se opakovat historie s Kladnem? Trenér Kobranov poslal do klece Vyorala. Byla to sázka do loterie. Odpověď? Chytal výtečně! Inkasoval pouze jednou, když ve 23. minutě nepřehledné situaci využil Masopust a vyrovnal na průběžných 3:3.

Předtím totiž ujel Kašťák, našel přesně Maršíka, který skvělým příklepem vyvolal další veselí. Do konce druhé třetiny zimák vybouchnul ještě jednou. V posledních vteřinách Josef Kožela bleskově projel obranou, sice byl zatlařen do levé strany, ale ještě stačil přesně najít Maršíka, který dalším prudkým příklepem zajistil domácím vedení.

Jestliže dvě třetiny byly dramatické, pak třetí byla bojem nervů napjatých k prasknutí. Udrží domácí hráči těsné vítězství, nebo alespoň bod?

Vteřiny se vlečou. Ve 46. minutě zlikvidoval Wohl Hellerovu bombu, o tři minuty později ujel Josef Kožela a z osmi metrů trefil pumelící tyčku a Wohl nestačil ani reagovat. Poslední čtyři minuty museli domácí zvládnout bez zraněného Maršíka.

Gottwaldov do toho,“ hřmělo dlouhé minuty. „Vydržet,“ mačkali prsty na rukou pánové i dámy, staří i mladí. Nervy ruply Bukačovi, který nevybíravě srazil Kašťáka. Domácí sevřeli Spartu, gól visel ve vzduchu. Kašťák se vzpamatoval ze srážky a uháněl sám na Wohla, ale neuspěl.

Až v 17. minutě po bombardování sparťanské klece se dostal k puku Klíma a zavěsil. Stavidla nadšení se otevřela dokořán. Brankář Vyoral je v obětí spoluhráčů, zato Sparťané nemohou věřit, že v Gottwaldově, kde vždy vyhráli, ztratili oba body i hodně sympatií. Domácí získali body, které přišly v pravý čas i sebedůvěru, která by se měla projevit v dalších zápasech. Už v neděli proti mužstvu Joži Golonky a Vaška Nedomanského – Slovanu Bratislava.

27. kolo: 19. ledna 1966 TJ Gottwaldov – Sparta Praha 5:3 (2:0, 2:3, 1:0)

Branky: Maršík 2, J. Kožela, B. Kožela, Klíma Adamec, Kuna, Masopust. Vyloučení: 1:6, z toho Horešovský na 5 minut a Tikal do konce utkán. Využití: 1:0. Rozhodčí: Bartošek – Holý. Diváků: 6500. Zásahy brankářů: Trup 12 (9, 3), Vyoral (9, 12) – Wohl 35 (11, 8, 16).