Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963/1964 Tesla Pardubice – Gottwaldov 4:5

Telefonní linka mezi Pardubicemi, pražským rozhlasem a redakcemi ČTK, Československého sportu a Naší Pravdy slyšela v neděli večer několikrát udivenou otázku.

„Cože?“

„Kolik?!?“

„Pro koho??“

Výhra Gottwaldova 5:4 v Pardubicích se tehdy rovnala senzaci. Při poslední siréně se ševci v euforii sesypali na brankáře Přecechtěla. Byla to tehdy vůbec první výhra ze vzájemných zápasů v nejvyšší soutěži a druhá výhra v sezoně.

Neuvěřitelný výsledek byl o to cennější, že statisíce televizních diváků vidělo předtím suverénní vítězství Pardubic v Praze nad Sokolovem. Tentokrát pardubická hala zažila doslova dramatické střetnutí do poslední vteřiny.

Domácí se nedovedli vyrovnat s důslednou dotěrností Gottwaldovských po celé ploše ani s rolí favorita, do které je ukolébal dvoubrankový náskok z první třetiny. Každou chybičku, nepřesné přihrání nebo zaváhání domácích obraceli vítězové v protiútok. Před závěrem pak Tesla nadobro znervózněla z marného ostřelování branky a nepomohlo ani odvolání Dvořáčka v posledních 60 vteřinách hry.

Nelze si představit ohromnou radost nečekaných vítězů, která vypukla s tónem závěrečné sirény. Vybojovali svůj největší letošní zápas, jehož výsledek zastínil i porážku ZKL Brno od Dukly Jihlava. Gottwaldovští dali do zápasu vše, elán, sílu i nervy. „Velké“ zápasy se obvykle nedají hrát dvakrát po sobě, takovou zkušenost jsme už získali.

Dnes večer proti Litvínovu půjde o body, jejichž zisk by mohl při konečném účtování hodně znamenat. Velký úkol tu ovšem čeká především na diváky. Tam, kde by se projevila určitá ochablost jako důsledek pardubického vypětí, musí hráče podpořit publikum – jak je zvykem slušně, ale zase nijak studeně.

Pojďme hledat důvody sladkého triumfu. Pokud jde o „duševní přípravu“, jistě tu hodně pomohla zkušenost z předligového turnaje v Bratislavě, kde Tesla proti TJG se štěstím vyrovnala na 3:3. Že by naši hráči už tehdy poznali, že jsou Pardubice porazitelné?

V neděli se vyznamenal Přecechtěl, zvláště v závěrečném náporu domácích. Také obránci se proti dřívějšku podstatně zlepšili. Srovnejme si, kolik dali a dostali branek jednotlivé útoky: Stuchlíkův dal 2 a žádnou nedostal, Klímův 2 – 2, J. Kožely 1-2. Mimořádný úkol splnil Vaďura jako osobní strážce nebezpečného Prýla, navíc vstřelil branku a na rozhodující pátou Klímovi přihrál. Superlativů už bylo dost, ale chlapci si je zaslouží zvláště za to, že v sobě našli sílu a víru i za stavu 3:1 a 4:3 pro domácí. Čtyřikrát tedy dotahovali, ale po páté dotáhnout nedovolili. A že odvolali v Pardubicích noclehy a autobusem, plným zpěvu, přijeli ještě v ranních hodinách domů a to nakonec dokresluje náladu a atmosféru kolem úspěchu, darovaného příznivcům hokeje na Gottwaldovsku.

Jistě nebude vadit, když si ještě podrobněji připomeneme cestu k velkému triumfu. Pardubice zahájily náporem a podařilo se jim využít v nástupu chyb hostující obrany a využít obou přesilovek pět na tři, které ústecký rozhodčí Pokorný pro domácí celek připravil do jisté míry problematicky. V dalším průběhu se hra vyrovnala a mimo branku J. Kožely z Heimovy přihrávky měl další dvě výborné šance Stuchlík, které Dvořáček jen se štěstím zachránil.

Zvrat v utkání nastal ve druhé části hry, kdy nejdříve Vaďura z přihrávky Maršíka a potom při přesilovce pět na tři Černý z přihrávky J. Kožely vyrovnali na 3:3. I když se reprezentantu Prýlovi podařilo po vyjetí z trestné lavice a chybě Kozla získat znovu pro domácí vedení 4:3, bylo to přece jen poslední pardubické zvonění. Ještě v závěru druhé třetiny totiž z perfektního zámku Číž po Stuchlíkově přihrávce vyrovnal a vítěznou branku vstřelil z mocného náporu už ve druhé minutě poslední třetiny Klíma. Gottwaldovské družstvo však i v této třetině mělo další příležitosti, které výborný Dvořáček někdy i se štěstím zlikvidoval. V závěru hry se domácí mocně povzbuzování svým obecenstvem odhodlali k zoufalému náporu...

Zbytek znáte.

8. kolo: 27. října 1963 TJ Tesla Pardubice – TJ Gottwaldov 4:5 (3:1,1:3,0:1)

Branky a nahrávky: 3. K. Vaněk (O. Mareš) – 5/3, 9. Franc (K. Vaněk) – 5/3, 14. Kokš (Prýl), 31. Prýl - 10. J. Kožela (Kovačič), 23. Vaďura (Maršík), 29. Z. Černý (Číž) – 5/3, 34. Číž (Z. Černý), 43. M. Klíma (Vaďura). Rozhodčí: Toufar, Pokorný. Vyloučení: 5:5, Poner 2x, Jiroutek, Kokš, Prýl – Charous, Heim, Kovačič, J. Kožela, Vaďura. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 034.

TJ Tesla Pardubice: Dvořáček – Mach, Ponner, Střída, Kratochvíl – Vohralík (od 21.min. Kobranov), Jiroutek, Špaček – Prýl, Kokš, Bořek – Vaněk, Mareš, Franc Trenér Novák.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl – B. Kožela, Heller, Charous, Kozel – Číž, Stuchlík, Černý – Maršík, Klíma, Vaďura – Heim, J. Kožela, Kovačič. Trenér Kobera.

Daniel Ostrčilík s využitím informací z archívů (Naše Pravda, Československý sport.), připravil: Pavel Janošek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář