Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963-1964 Pardubice - TJ Gottwaldov 4:5

Za podobné situace jako před zápasem v Chomutově odjížděli gottwaldovští hokejisté ke svému dalšímu mistrovskému utkání do Pardubic. Také tentokrát hráli před odjezdem přípravné utkání, a také tentokrát zahráli proti značně oslabenému celku brněnské Zbrojovky velmi matně. Naopak pardubické družstvo podalo výborný výkon proti Sokolovu v Praze, kde překvapivě zvítězilo 6:4. Nebylo tedy málo těch, kteří našemu družstvu předvídali další dvoucifernou porážku a pro které bylo předpokládané vítězství pardubického družstva pouze otázkou skóre. A tak ani přísloví o hodech a jejich následcích u těch uvažujících neznělo příliš odvážně.

Pardubice zahájily náporem a podařily se jim využít v nástupu chyb hostující obrany a využít obou přesilovek pět na tři, které ústecký rozhodčí Pokorný pro domácí celek připravil do jisté míry problematicky. V dalším průběhu se hra vyrovnala a mimo branku J. Kožely z Heimovy přihrávky měl další dvě výborné šance Stuchlík, které Dvořáček jen se štěstím zachránil.

Zvrat v utkání nastal ve druhé části hry, kdy nejdříve Vad'ura z přihrávky Maršíka a potom při přesilovce pět na tři Černý z přihrávky Josefa Kožely vyrovnali na 3:3. I když se reprezentantu Prylovi podařilo po vyjetí z trestné lavice a chybě Kozla získat znovu pro domácí vedení 4:3, bylo to přece jen poslední pardubické zvonění. Ještě v závěru druhé třetiny totiž z efektního zámku Číž po Stuchlíkově přihrávce vyrovnal a vítěznou branku /střelil z mocného náporu už ve druhé minutě poslední třetiny Klíma. Gottwaldovské družstvo však i v této třetině mělo další příležitosti, které výborný Dvořáček někdy i se štěstím zlikvidoval. V závěru hry se domácí mocně povzbuzovaní svým obecenstvem odhodlali k zoufalému náporu, ale ani při hře bez brankáře v poslední minutě nevedla k vytouženému vyrovnání.

Půl hodnocení tohoto velkého úspěchu gottwaldovských hokejistů, které svým ohlasem se dá přirovnat téměř k prvému postupu družstva do nejvyšší hokejové soutěže, je nutno si všimnout několika momentů, které tento úspěch zajistily. Bylo to především přesné dodržování uložených úkolů, narušování soupeřových akcí už v jeho obranné třetině a důsledné krytí koncových hráčů. V této souvislosti je třeba zvláště ocenit výkon bojovníka Vad'ury, který nedovolil presinkem reprezentantu Prylovi, aby uplatnil svou rychlost (jako proti Sokolovu). Přitom Vaďura dokázal ještě vstřelit branku a na vítěznou Klímovi přihrát. Účelné bylo i uposlechnutí rady trenéra ke střelbě polovysokými ranami, které se ukázaly být Dvořáčkovou největší slabinou.

Nejsilnějším momentem byla však bojovnost Gottwaldovských, kteří ani za nepříznivého stavu 1:3 a 3:4 nesložili zbraně a dovedli získat další dva mistrovské body, které je vynesly až na deváté místo v tabulce. Celé družstvo hrálo s chutí a dobře, kromě Vaďury je třeba pochválit výborný výkon Přecechtěla, zlepšenou hru prvého útoku a stále stoupající úroveň hry Klímova útoku a i zlepšenou hru Heima vedle technického J. Kožely. Z obrany, která i když bojovala, měla opět několik okének, hrál nejlépe rychlý Charous. Další utkání s Litvínovem nebude lehké. A proto je třeba, aby bylo se-hráno ze strany domácích se stejnou chutí, bojovností a odpovědností. Vždyť dosažení dalších bodů by bylo velmi cenné pro konečné postavení v soutěži.

8. kolo 27. října 1963 Tesla Pardubice - TJ Gottwaldov 4:5 (3:1, 1:3, 0:1)

Branky: Vaněk, Franc, Kokš a Pryl – J. Kožela, Vaďura, Černý, Číž a Klíma. Vyloučení 6:5, Využití:  2:2. Rozhodčí: Toufar (Praha) a Pokorný (Ústí nad Labem).

Vladimír Vojta

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář