Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963-1964 Litvínov – Gottwaldov 6:2

Bída pokračuje! Pátá porážka v řadě, devátá z posledních deseti zápasů. Ani v Litvínově se Gottwaldovu nepodařilo vymanit z deprese a Gottwaldov padl 2:6. Nastoupil bez nemocných nebo zraněných Kovačiče, Heima a Číže, takže v sestavě jednotlivých řad trenéři Matějů s Hrbáčkem experimentovali.

Nelze říci, má-li velké přestavování mužstva v průběhu zápasu zvláštní význam. Pokud se tím nic nepokazí, je dobře, obvykle se totiž ani nic nezíská. Na zdatného, s chutí bojujícího soupeře je rošáda v sestavě málo. Nelze ale ani šmahem odsoudit pokus trenérských dvajčat Hrbáček - Matějů o porušení tradičních řad.

Zatím se pokus plně nevyvedl. První dvě třetiny hrály zadní řady v obvyklém složení Přecechtěl, Heller, B. Kožela, Kozel, Charous. V útocích se pak objevili tyto formace J. Kožela, Stuchlík, Trtílek, druhá řada Maršík, Klíma, Černý a třetí narychlo sešitá Vaďura, Bršlica, Karlík.

V prvních částech měla hra celkem jednostranný průběh. Černý s Klímou za bezbrankového stavu „spálili“ jedinečnou šanci. Obě branky domácích padly z přesilovky. Hosté pak značně polevili, Litvínovští je svírali i při přesilovce Gottwaldova. Poslední třetina přinesla další změnu v sestavě: Karlík přešel do obrany a útoky hrály ve složení Vaďura, Stuchlík, Černý, druhý Maršík, Klíma, Trtílek a třetí B. Kožela, J. Kožela, Bršlica.

Toto sestavení bylo relativně nejlepší a přineslo aspoň v závěru utkání vyrovnanou hru. Bršlica se velmi dobře držel, od třetiny k třetině se lepšil. V blížící se ligové přestávce bude proto správné vyjít z tohoto pokusu a dát příležitost dalším mladým, nejprve v přátelských zápasech. K výkonu jednotlivců. Přecechtěl patřil k nejlepším na ledě.

Méně pohybliví obránci se dopouštěli taktických chyb. Přetížené obraně neprospělo, že křídla zapomínala na vracení a výpomoc vzadu. Slabinou všech útočníků zůstává střelba bez přípravy. V novém světle se už dnes ukazuje i první místo Gottwaldova v soutěži slušnosti. Nikdo nebude samozřejmě hráčům vytýkat přílišnou slušnost. Hrají čistěji než soupeř, vědí, že každé vyloučení může protivníkovi přinést i výhodu branky z přesilovky. S tím vším musíme souhlasit. Není v tom, ale i rys opatrnosti, bojácnosti, konec „válečnické“ odvahy a smělosti v soubojích, hokejové drzosti?

Už dnes večer hraje v Gottwaldově Bratislava, v pátek jede TJG do Vítkovic.

20. kolo: 7. prosince 1963 TJ CHZ ČSSP Litvínov – TJ Gottwaldov 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Branky: 2. Walter, 16. Štěrba (obě z přesilovky), 23. Čechura, 26. Štěrba, 52. Kýhos, 52. Hroch - 16. Maršík, 48. B. Kožela. Vyloučení 2:3. Využití: 2:0. Rozhodčí Heger a Svoboda. Diváků: 6 000.

Litvínov: Bruk – Svojše, Kýhos, Beránek, Dům – Kalina, Walter, Štěrba – Zíma, Čechura, Hudec – Štrůbl, Hroch, Mokrý. Trenér G. Bubník.

Gottwaldov: Přecechtěl – Heller, B. Kožela, Charous, Kozel - J. Kožela, Stuchlík, Trtílek – Černý, Klíma, Maršík – Vaďura, Bršlica, Karlík. Mužstvo vedli Matějů a Hrbáček.

Autor: Daniel Ostrčilík s využití archívů (Naše Pravda, Československý Sport). Připravil a přepsal: Pavel Janošek