Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963-1964 Litoměřice – Gottwaldov 2:1

Únik z bahna sestupu se nepodařil. Po porážce 1:2 s Litoměřicemi na ledě v Ústí nad Labem zůstali hokejisté Gottwaldova dál namočení do boje o záchranu. Případným opakovaným vítězstvím měli nejen možnost vzdálit se litoměřickým vojákům o šest a Chomutovu o osm bodů, ale mohli znovu předstihnout i celek Litvínova, který ztratil oba body na Kladně. „Vojáci“ tak dokonale oplatili porážku 4:11 z ledu Gottwaldova.

Po otevřeném boji a nervózní hře v obou prvních třetinách mělo gottwaldovské družstvo v poslední části hry celou řadu příležitostí k vyrovnání, když zejména do poloviny této poslední třetiny měli dvakrát Maršík, jednou Klíma a J. Kožela vyložené příležitosti k dosažení branky. Všechny tyto akce však postrádaly před brankou výborně chytajícího Lackého dostatek přesnosti, důrazu a klidu.

Rychlost a snaha o vyrovnání u našich útočníků vedla někdy až k přílišné zbrklosti, která nedovolila dostatečně technické zpracování touše. Po dvou šancích první útočné řady v posledních deseti minutách došlo k dramatickému závěru, který byl vůbec nejsilnějším zážitkem celého utkání. Nejdříve se Gottwaldovští ubránili při problematickém vyloučení J. Kožely, aby vzápětí nevyužili přesilovky za sražení Heima Šolcem.

Naopak to byli bojovně naladění litoměřičtí vojáci, kteří v těchto fázích Janovským dvakrát nebezpečně zaútočili a tak po dalších vyloučeních nejdříve Trtílka a potom B. Kožely se změnila matná přesilovka našeho družstva po návratu vyloučeného Šolce v přesilovku vojáků pět na tři. Přesto to však byl v této fázi Trtílek, který ihned po svém návratu na led ještě při vlastním oslabení měl vyloženou šanci, kterou však neproměnil.

Padesát vteřin před koncem hry dostal potom Gottwaldov poslední příležitost při vyloučení litoměřického Beránka. Power-play však trenér Kobera využil až 20 vteřin před koncem s šesti útočníky (Černý, Stuchlík, Heim, Klíma, Maršík, Führich) ovšem bezvýsledně. Naopak bystří vojáci několikrát z dálky ohrozili Přecechtělem opuštěnou branku.

Za hosty zachytal spolehlivě Přecechtěl, útočný B. Kožela v obraně a druhá útočná řada, vedená Klímou, která měla také nejvíce střeleckých příležitostí, ale jak jí, tak všem útočníkům chyběl dostatek klidu a přesnosti v závěru akcí.

Samostatnou kapitolou byl výkon obou kladenských rozhodčích Kořínka a Peciána, kteří na utkání nestačili a trochu podléhali poněkud nekritickému domácímu obecenstvu. Uštědřili také našemu družstvu v letošní sezoně prvý desetiminutový trest (Maršík), zatím co u litoměřického družstva pykal ve stejném rozsahu Janovský.

16.kolo: 24. listopadu 1963, (Ústí nad Labem) VTJ Dukla Litoměřice – TJ Gottwaldov 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Šubr (J. Beránek), 38. Šubr - 25. Trtílek. Rozhodčí: Kořínek (Kladno), Pecián (Kladno). Vyloučení: 7:5, navíc Janovský (LTM) a Maršík (TJG) na 10 minut. (Homolka, Kocourek 2x, Šolc 2x, Beránek, Janovský – B. Kožela, Führich, Heim, J. Kožela, Trtílek). Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 424.

VTJ Dukla litoměřice: Lacký – Fryč, Šolc, Homolka, Kocourek - Jorde, Šubr, Beránek – Pavel Hejma, Petr Hejma, Houfek – Ondrašina, Janovský, Pokorný. Trenér Bláha.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl – B. Kožela, Heller, Kozel, Charous, (Karlík) - Číž, Stuchlík, Černý – Maršík, Klíma, Trtílek– Heim, J. Kožela, Führich. Trenér Kobera.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archivu (Vladimír Vojta - Československý Sport). Připravil a přepsal: Pavel Janošek.