Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963-1964 Gottwaldov - Litoměřice 11:4

Bez zubů, zato s hattrickem! Necelých osm tisíc lidí bylo v Gottwaldově v polovině října 1963 u toho, když Bohumil Kožela i bez tří předních zubů ztracených v minulém zápase v Chomutově (3:3) si spravil chuť. Jako vůbec první hráč v historii zlínského hokeje vstřelil Litoměřicím v nejvyšší soutěži tři góly. Zároveň je prvním ze tří obránců Beranů, kterým se tři branky v jednom zápase podařilo vstřelit. Dva třígólové večery zažil ještě Petr Pavlas na začátku devadesátých let, jednou se výjimečným počinem zapsal stále aktivní bek Beranů David Nosek v lednu 2009.

Ale rychle zpátky do října 1963...

Nepříznivé vylosování a počáteční tréma v prvních zápasech zapříčinily zmrzlou náladu v táboře Gottwaldova. Následek? Rychle (ale zcela zbytečně) se začali hledat a označovat viníci. Už chomutovský zápas však odvál první nejhrubší skeptické hlasy a středa pak dokonale „vytáhla“ všechny hráče i diváky z předčasné deprese.

Když se vyhrává, je veselo. A k tomu byl při utkání s Duklou Litoměřice pádný důvod. Chytré kombinace, nesmlouvaný tah na branku vojáků a razantní střelba ze všech pozic přinesly hned v úvodu mocný nápor. Mladí hráči Dukly byli tak vyvedení z míry, že nestačili zformovat obranné řady, byli těžkopádní a inkasovali po dvou brankách Bohumila Kožely a Heima. Druhá část hry jako obvykle domácím „ujela“. Útoky už nebyly tak hladké jako v úvodu, což vyhovovalo soupeři. Střelecký koncert v závěrečné třetině přinutil trenéra Dukly Bláhu, že měl pětkrát hlavu v dlaních a jen udiveně pokyvoval.

Výkon domácích nebyl ovšem docela bez chyb Přecechtěl na malý počet šancí, které Dukla měla a k tomu, co museli řešit oba jeho protějšci, čtyřikrát poměrně lehce inkasoval. „Nevinné“ rány pustil, ovšem ty tvrdší i sóla zlikvidoval.

Obránci dobře rozehrávali, zachránili několik brejků, ke kterým ovšem dali příležitost svými nepřesnostmi. V obraně bez Hellera, který porušil životosprávu, vynikl pohyblivý a střelecky disponovaný Bohumil Kožela, který nasázel hattrick. Byl to vůbec první třígólový večer hráče TJG na prvoligové scéně. Předvedli se i lepšící se Kozel a rychlý Charous. Větší rychlost prospěje i Karlíkovi.

Strůjci vítězství ovšem byly především útočné formace. Rozdíl mezi nimi nebyl tak patrný jako v prvních zápasech. Je příjemné pozorovat konstruktivní hru Klímovy řady, z níž zatím těží jen nenápadný všudybyl Vaďura. Při poslední brance klasicky předvedl, co znamená dojíždět kotouč, který má už pod lapačkou brankář. Velký výkon podal Josef Kožela, jehož formace se prosadila hned čtyřikrát. A tak se projednou stalo, že i Stuchlíkova trojka trochu zůstala ve stínu ostatních.

Nelze očekávat, že každý soupeř na gottwaldovském ledě podá tak neurovnanou hru jako Dukla. Přijdou horší a těžší chvíle s rovnocennými celky a teprve potom složí hráči i diváci maturitu z hokejové dospělosti. Není těžké jásat, když soupeř ukáže slabiny a domácí jich využijí. Povzbuzovat a podpořit hráče, to chce věrnost „svým“ i v těžkých chvílích. A takové bezesporu v nejvyšší soutěži ještě přijdou.

V neděli jede Gottwaldov do Plzně, ve středu hostí další vojenský celek Duklu Jihlava a v pátek Sp. ZJŠ Brno.

5. kolo: 16. října 1963 Gottwaldov - Litoměřice 11:4 (4:0,2:2,5:2)

Branky: B. Kožela 3, Heim, Vaďura, Černý po 2, J. Kožela, Kovačič – Beránek 2, Petr, Andlt. Rozhodčí: Adamec a Moravec. Vyloučení: 1:5. Využití: 3:1. Zásahy brankářů: Přecechtěl 21 – Lacký 13, Peršala 28. Diváků: 7985.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl – Charous, Kozel, B. Kožela, Karlík – Číž, Stuchlík, Černý – Maršík, Klíma, Vaďura – Heim, J. Kožela, Kovačič. Trenér: Kobera.

Litoměřice: Lacký (13. Peršala, 54. Lacký) – Homolka, Kocourek, Fryč, Šulc – Janovský, Andlt, Beránek – Petr, Petr Hejma, Šubr – Jordc, Mareš (21. Houfek), Zahraj. Trenér: Bláha.