Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963 - 1964 Spartak LZ Plzeň – Gottwaldov 2:5

V těchto dnech se z příznivců gottwaldovského hokeje stávají počtáři. Kupí se listy popsaného papíru i předpoklady. Co kdyby to ještě vyšlo? Co kdyby se podařilo dovézt z Plzně bod? To byly teoretické úvahy před sobotou. Na rozhlasových vlnách i v přetížené telefonní centrále, v přímém spojení s plzeňským zimním stadiónem pak konečně zaznělo:

„Vyhráli!“

Oba body jsou tedy doma. A mají velkou cenu. Vždyť byly získány v domácím prostředí týmu, které se samo dostalo do vln sestupu. Byly získány na otevřeném stadionu na špatném a místy rozbředlém ledě, napůl při denním, napůl při umělém osvětlení. Byly získány nadšeným a soustředěným taktickým výkonem, který naznačil, že družstvo zná cenu těchto okamžiků.

Taktika byla dodržena. Obranná hra s rychlými protiútoky a dílčí osobní obranou (jakýsi bekčeking nebo lidově „zanďour“) byla v prvé třetině plněna stoprocentně, jeho výsledkem byly branky druhé útočné formace Maršíka a Trtílka. Odražený puk domácích od tyčky v 5. minutě za stavu 0:0 a Sventkovo nezaviněné zranění v obličeji, pro které mohl nastoupit až do druhé třetiny, hrálo nesporně také svou roli.

Druhá část hry přinesla po dvoubrankovém náskoku určité otevření hry a nebýt výtečného výkonu Přecechtěla, mohlo být brankové konto nepříjemně pošramoceno. Po příkladu plzeňských hokejistů, hrajících již od začátku druhé třetiny jen na dva útoky, hrál s podobnou taktikou také Gottwaldov. Úkoly byly jasné. Stuchlíkův útok kryl a také pokryl nejnebezpečnější formaci Bradovu, útok Klímův měl dávat a také dal rozhodující góly.

Obranná hra nepřinesla nadbytek střeleckých příležitostí , tentokrát byly však využity maximálně. Celkový dojem? Výkon po taktické stránce velmi dobrý – s narušováním soupeřovy kombinace a taktickým kouskováním hry v důležitých fázích. Příkladná bojovnost, vedle Přecechtěla velmi dobrá hra Hellera a dobrý průměr ostatních obránců. O prvním a druhém útoku již byla řeč. Třetí formace dobře začala, pak se jí již tak nedařilo.

Tentokrát si odpočinul Josef Kožela, věřme, že bude platnou silou v rozhodujících bojích. Po výkonech z utkání se Sokolovem (Bucala) a s Bratislavou (Pochop) nejsou oba rozhodčí v Gottwaldově příliš populární. Tentokrát se opravdu polepšili. Plzeňští tedy rozmnožili řady ohrožených. I přes vítězství Gottwaldova s nimi drží litoměřičtí vojáci stále krok.

Existenční zápas obou těchto družstev zítra v 18 hodin bude tedy opravdu stát za to!

29.kolo: 22. února 1964 TJ Spartak LZ Plzeň – TJ Gottwaldov 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)

Branky: 11. Maršík, 13. Trtílek, 30. Baumruk, 37. Heim, 47. Hurt, 50. Maršík, 60. Klíma 5:2. Vyloučení 2:1 (Šašek, Brada – Karlík). Rozhodčí: Bucala a Pochop. Diváků 2 294.

Hlasy trenérů:

Stanislav Sventek: „Hráli jste velmi dobře takticky a dařila se vám střelba. Kde se to ve vás najednou vzalo? Budeme mít vážné starosti.“

Jiří Matějů: „Výsledek je výborný, ale ještě není konec. Naděje se zvýšily, ale ve všech zbývajících utkáních je nutno hrát s maximální odpovědností a chutí po vítězství. I naši příznivci nám jistě hodně pomohou povzbuzováním.“

TJ Spartal LZ Plzeň: Koban – Jonák, Sventek, Šmat, Hurt – Šašek, Brada, Baumruk – Haber, Řehka, Liška – V. Kolář, Wabnegger, Hraběta.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl - Heller, P. Pokorný, B. Kožela, Karlík - Číž, Stuchlík, Heim - Maršík, M. Klíma, Trtílek - Kozel, Vaďura, Z. Černý – (J. Kožela). Trenér: Jiří Matějů.

Autor: Vladimír Vojta. Upravil: Daniel Ostrčilík. Připravil podklady: Pavel Janošek