Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1961/1962 Slezan Opava - Gottwaldov 6:1

Přes tři tisíce diváků, mezi nimiž byla i početná výprava gottwaldovských příznivců, sledovalo vysokou porážku Gottwaldova v úvodním zápase druhé nejvyšší soutěže.

Po posledních slabých výkonech Gottwaldova se všeobecně počítalo s těžkým bojem už také vzhledem k porovnání sehraných přípravných utkání (Slezan 26, Gottwaldov 10). Družstvo Slezanu se v prvním mistrovském utkání představilo ve výborné formě, která z něj hned učinila jednoho z vážných kandidátů prvenství v moravskoslezské skupině II. hokejové ligy.

V Mužstvu hraje osm výborných dorostenců z přebornického celku ČSSR, kteří jsou dobrými bruslaři a vzhledem k rychlosti a jednoduché kombinaci zakončované prudkými příklepovými střelami jsou stálým nebezpečím pro soupeřovu branku. Jejich rychlost a jednoduchost akcí ostře konstrastovala po celou dobu utkání se zbytečným kličkováním a držením kotouče Gottwaldova.

Ti jakoby úplně zapomněli na účinnost hry na jeden dotek zakončované úniky nejvíce vysunutého hráče, kterou v minulých letech i proti družstvům z nejvyšší soutěže tak úspěšně praktikovali. Překvapila i lepší fyzická kondice opavského týmu. Že by kvalitnější letní příprava?

Rozhodující pro výsledek celého utkání byla už první třetina, kterou zahájili Opavští mohutným náporem. V 5. minutě se po chybě obrany podařilo Pospíchalovi z přihrávky Weise otevřít skóre - 1:0.

V 10. minutě byli vyloučení opavští Pospíchal a Weis a gottwaldovský Karlík, přesilovku však hosté nevyužili. Ve 12: minutě Černý zbytečně kličkoval, ztratil kotouč a z bleskové akce Pospíchala zvýšil Weis na 2:0. Hned v 17. minutě po hrubé chybě Konečného se podařilo zopakovat prvnímu opavskému útoku akci a z Pospíchalovy přihrávky zvýšil opět Weis na 3:0.

Druhá třetina byla podobným obrazem třetiny první s tím rozdílem, že gottwaldovská obrana hrála již poněkud soustředěněji. Ve 3. minutě měl šanci Stuchlík, jehož střelu Wimmer jen s vypětím všech sil kryl. Při vyloučení Harazima se Opavským podařilo udržet otevřenou hru. V 11. minutě hráli domácí oslabení, Vaďura však otálel s přihrávkou, Weis se zmocnil touše a perfektním blafákem uzavřel svůj hattrick - 4:0.

Teprve ve 14. minutě se Konečnému podařilo po pěkné akci snížit na 4:1. V závěru třetiny byli hostům vyloučeni Heim a Rabertz.

Poslední třetina začala opět náporem Opavy, hrající v prvních třetinách přesilovku pět na tři, ale Gottwaldovští tento nápor vydrželi. V 5. minutě došlo k situaci, která možná ovlivnila další průběh boje. Konečný se dostal až před Wimmera, jeho dobře provedený „blafák“ však Wimmer náhodným způsobem vyrazil. Minutu nato byl vyloučen Pospíchal. Gottwaldovští opět otáleli s rozehrávkou a z výborně provedené akce A. Doležal zvýšil na 5:1. Opava přešla v těchto chvílích do drtivého náporu. Gottwaldovští se zvýšenou obětavostí však další pohromě na čas ubránili.

Při oslabení o Stuchlíka zaútočil Harazim, Přecechtěl jeho ránu vyrazil a vracející se Kožela jej nešťastně srazil do vlastní branky - 6:1.

Gottwaldov srážela i nedisciplinovanost, jelikož na trestné lavici sedělo hned deset hráčů, zatímco Opavských osm.

Druholigová sezona bude zřejmě vyrovnanější než v předchozích letech. Rozhodnou pravděpodobně domácí zápasy. Výsledek z Opavy nelze brát příliš tragicky. Vzpomeňte jen na Prostějov, který před dvěma lety prohrál na ledě Gottwaldova v úvodním zápase 0:10 a v závěru sezony bojoval o postup. Věřme, že Gottwaldovští najdou svá „bojovná srdce“ z minulosti a zjednoduší podstatně svou hru, což přispěje ke zrychlení útočných akcí. Výsledky se pak dostaví.

1. kolo: 8. listopadu 1961 Slezan Opava - Gottwaldov 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)

Branky: Weis 3, Pospíchal, Doležal, Harazim - Konečný. 

TJ Gottwaldov: Přecechtěl - Heller, Matějů, Kožela, Černý, Heim, Stuchlík, Pavelka - Bořuta, Rabertz, Číž, Vaďura, Konečný, Karlík. Trenér: Kobera. Rozhodčí: Bartošek (Brno) - Jiroutka (Pardubice). Diváků: 3000.

Autor: Vladimír Vojta

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář