Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 SZ Litvínov - TJ Gottwaldov 4:7

Byla to jedna lednová noc z neděle na pondělí roku 1961. Místo: Pražský hotel Paříž. Měli tam vzácné hosty. V tamních pokojích totiž našla nocleh hned tři mužstva z Jihomoravského kraje. Rudá Hvězda Brno, Spartak ZJŠ a také TJ Gottwaldov. A právě s nejlepším výsledkem usínali ševci. Ti museli mít dokonce po perně dobytém vítězství nejsladší sny.

V přeneseném slova smyslu viděno v blízkých mnohem radostnějších dnů gottwaldovského hokeje. V příštím zítřejším kole proti Spartaku může padnout i poslední teoretická možnost záchrany.

Neděláme si iluze.

Po zkušenostech z Litvínova můžeme věřit tomu, že mužstvo první rok učení v I. lize neprospalo. Za posledních čtrnáct dnů šlo výkonnostně výrazně nahoru.

Přitom nástup domácích nasvědčoval na další hladké vítězství. Z mohutného startu vstřelili v 5. minutě Kýhos a o minutu později Říha první dvě branky.

„Ty měly Gottwaldov zlomit,“ předpokládala většina diváků.

Ani když Černý v 8. minutě snížil na 2:1, nikdo by si na hosty nevsadil. Vždyť minutu poté dopravil Kluc kotouč do sítě potřetí. Teprve v 16. minutě se Karlíkovi podařilo snížit na 2:3. Byl vyloučen Černý, ale Gottwaldov se ubránil.

Druhá třetina se už hrála za stálé převahy hostujícího týmu. Nejprve Heim v 25. minutě z nahrávky Stuchlíka vyrovnal. O dvě minuty později po sólu ukázkovou brankou složil maturitu z psychologicky důležitého blafáku.

Od té chvíle už Gottwaldov nepustil vedení z ruky. Horkotěžko našim hráčům přitom bylo: třeba, když dvakrát odolávali přesile Litvínova.

Kupodivu třetí část se nevyznačovala ochabnutím sil a bdělostí, ale naopak. Ve 43. minutě přidal Matějů pátou branku, na kterou hned o minutu později odpověděl Hroch posledním gólem domácích.

Ve 47. minutě zvýšil Rabertz a v 52. minutě Heller golfovým úderem od modré čáry.

Zajímavou statistikou je počet zákroků brankáře Vyorala. Za druhou a třetí třetinu na něj šlo čtyřicet střel, za celý zápas jich mohlo být padesát. Z toho jen čtyři proklouzly do síťky. Každá dvanáctá tedy skončila gólem. Gottwaldov vystřelil 27 pokusů, každý čtvrtý skončil v brance.

Zápas byl oboustranně tvrdý a úporný. Domácí však byli mnohem slušnější, než v posledním vzájemném zápase. Pro Litvínov je to zatím na domácím ledě nejtěžší porážka po nejslabším výkonu v sezoně. Hráči zklamali ve všech řadách, zapomínali hrát jako tým, většinou se uchylovali k sólování, což na obětavě hrající hosty nestačilo.

Dvakrát bolestivá je prohra pro Litvínov proto, jelikož ji uštědřili ševci. I proto asi tři tisícovky diváků své hráče vypískalo. Není se čemu divit.

Rošáda v sestavě trenérovi Nováčkovi vyšla. Matějů opět zpevnil zadní řady a zařazení Černého do druhého útoku skončilo překvapujícím úspěchem. Tím se vyrovnal výkon všech tří řad, což neodpovídá dřívějším zápasům. Vítězství je kolektivním dílem všech, hráči s krajní obětavostí v pěti bránili i útočili.

Když už si někdo zaslouží vyzvednout, pak Karel Heim.

Byl nejlepší na ledě.

25. kolo: 22. 1. 1961 SZ Litvínov - TJ Gottwaldov 4:7 (3:2, 0:2, 1:3)

Branky: Kýhos, Říha, Klůc, Zd. Zima - Heim 2, Černý, Karlík, Matějů, Rabertz, Heller. Rozhodčí: Rohs a Svítil. Vyloučení: 2:4 (Kluc, Valtr - Černý, Matějů, Pavelka 2x). Využití: 0:1. Diváků: 3000.

SZ Litvínov: Bruk - Kalina, Dům, Pískač, Kýhos - Nádvorník, Z. Zima, Hudec - Walter, Klůc, Štěrba - J. Zima, Říha, Hroch. Trenér: Plánička.

TJ Gottwaldov: Vyoral (Dostál) - Heller, B. Kožela, Matějů, Bezouška - Heim, Stuchlík, J. Kožela - Pavelka, Rabertz, Černý - Vaďura, Konečný, Karlík. Trenér: Nováček.

Autor: Naše Pravda (B. Kabourek) a Československý sport (Josef Holý) s výraznou úpravou Daniela Ostrčilíka

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář