Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 Gottwaldov - Litvínov 3:1

K oslavným článkům a zvláštnímu podivování nad prvním vítězstvím máme daleko. My totiž víme proč. Proč skončilo napit. utkání s Kladnem. Budějovicemi, s Chomutovem nebo Plzni jinak, než jaký byl celkový obraz hry na ledě? Měly by to vědět také ostatní referáty, které se snad uchýlí k frázím o „překvapujícím výsledku z Gottwaldova“.

Srovnáme-li své dojmy z prvních ligových zápasů a středečního, musíme přiznat, že si gottwaldovští hokejisté nechodili pro porážky zbytečně. Rozhodně v každém zápase se hodně naučili, a zřejmě ještě naučí. Prvními devizami, které si odnášeli na led, byly jen poctivá letní příprava, hodně snahy a bojovnosti. A z toho vyplývaly další chyby: v přemíře snahy bylo kolem kotouče klubko hráčů, obránci lehce odkrývali branku, útočníci se tak dlouho chystali ke střelbě. až je soupeř o kotouč obral, a tak bychom mohli pokračovat ve výčtu zásadních chyb dál.

Všechny stránky výkonu znamenaly už určitý vývoj. Někde víc, někde méně. Především se to týká časté a lépe mířené střelby bez přípravy z příklepu. Tento střelecký zvrat nastal v Plzni, a protože se hráči přesvědčili o jeho výsledcích, představili se s ním i proti Litvínovu. To je rozhodné chvályhodný pokrok. Také kombinace až na malá zaskřípání je už lepší a směřuje přímo k brance. Jen nahazování kotouče zatím působí dojmem bezradnosti. Ve srovnání s jinými mužstvy vyjíždějí oba obránci až do útočné třetiny a protože jsou poměrně pomalí bruslaři, nestačí se rychle vracet.

Poctivou práci odvedli ve středu všichni jednotlivci. Vyoral se nenechal vyrušit z klidu ani sólovými nájezdy, kdy byl sám proti dvěma utočníkům, a podstatnou měrou se přičinil o vítězství. Z obránců se hra dařila Černému a Hellerovi. Při zásazích Bezoušky běhá po zádech horko i mráz. Z útočných řad tentokrát překvapil dravý výkon druhé a vtipné uvolňování první rady.

Kromě Stuchlíka si vysloužili prvoligové vysvědčení ještě Heim. Rabetz a Bořuta. V celé hře se k silovým prvkům konečně přidružilo kus hokejové chytrosti, a tak jsme se my diváci i hráči dočkali zasloužených prvních bodů.

Litvínovské mužstvo mohlo chvílemi jen přihlížet. Vázla u něho především střelba, a kdyby ve II. části hry padla čtvrtá branka, vezli by si hosté větší porážku.

Oporou mužstva byl odchovanec Gottwaldova Křepelka v brance, Kynos, Kalina, Kluc (hrál dvě třetiny téměř bez střídaní) a Galina.

9. kolo: 9. listopadu 1960 TJ Gottwaldov - Litvínov 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Branky: 5. Karlík (Rabertz), 20. Bořuta, 22. Matějů – 8. Galina. Rozhodčí Pažout (z Prahy) a Bartošek (z Olomouce). Vyloučení: 2:3. Diváků: 5300.

TJ Gottwaldov: Vyoral – Bezouška, Černý, B. Kožela, Heller – Matějů, Stuchlík, Konečný – Heim, Rabertz, Karlík – Kozel, Pavelka, Bořuta. Trenér: Nováček.

Litvínov: Bruk (Křepelka) – Kýhos, Pískač, Kalina, Dům – Nádvorník, Valtr, Štěrba – J. Zima, m. Klůc, Mokrý – Galina, Zd. Zima, Hudec. Trenér: Plánička.

B. Kabourek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář