Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960/1961 Gottwaldov – Spartak Praha Sokolovo 0:4 (0:5 Kontumačně)

Dvě minuty před koncem zápasu vyloučil rozhodčí Kracík z Opavy pro vzájemné napadení domácího Charouse a Hejtmánka ze Sokolova. O výsledku už bylo rozhodnuto, domácí hráči i diváci byli smířeni s tím, že technicky lépe vybavení hosté získali oba body. Rozhodčí Kracík přijíždí ještě k lavici a ukazuje Hejtmánkovi, že bude odpočítávat dvě minuty a Charousovi pět … Ten náhle vyskakuje na led a boxerským způsobem zakončuje utkání, proto rozhodčí zcela podle pravidel ihned zápas odpískali.

Překvapující vzkypění žluči potrestaného Charouse si zaslouží rozhodného odsouzení. Hráč nesmí v žádném případě popustit uzdu své zlobě a splácet fyzickým násilím. Rozumní diváci i výbor oddílu s touto zásadou jednomyslně souhlasí. Výbor také navrhne ústřední sekci přísné potrestání viníka.

V tomto případě půjde jen o trest pro něj, mužstvo ani diváci nezavdali příčinu k vynesení dalších trestů, tedy ani k uzavření hřiště. K inzultaci rozhodčího totiž diváci nijak nepřispěli, pořadatelská služba byla na místě a zaručila bezpečný odchod i odjezd obou rozhodčích z Gottwaldova. Celý případ je ovšem politováni hodným přestupkem, který by se už nikdy neměl opakovat.

 Předehrou k nedělnímu zápasu a neslavnému závěru bylo však ještě něco jiného, než velký zájem o vstupenky. Dvěma potrestaným v sázkové aféře, Tikalovi a Gutovi vypršel trest a tak se tato kdysi velmi dobrá obranná dvojice znovu objevila v dresu Sokolova.

 Bohužel jsme museli konstatovat, že vedení pražského oddílu nevědělo nic lepšího než vpravit Guta okamžitě do funkce kapitána mužstva. Takový postoj je možno přirovnat jen k hrubé provokaci diváků. Dalo by se očekávat, že nebude dlouho trvat a Gut s Tikalem se znovu objeví v národním mužstvu a že budou jako mnoho dříve potrestaných předčasně omilostněni. Jenomže jejich výkonnost a morální profil, zařazení do týmu ČSSR neodpovídají. Není o co stát. Bez nějakého lokálního zaujetí lze rovněž říci, že pobyt hráčů Sokolova dva dny v Gottwaldově nás přesvědčil o „úrovni“, s jakou slučují své představy o reprezentaci pražského hokeje. I kdyby už gottwaldovští hokejisté nezískali ani bod, budeme rádi když se naučí něco z hokeje, ale nikoliv z toho druhého.

 Domácí mohli proti soupeři, který nehrál v dobré formě, dosáhnout mnohem čestnějšího výsledku. První dvě branky nebyly nijak přesvědčující a padly ze skrumáže v blízkosti branky. Až do okamžiku nesprávného vyloučení Konečného měl Gottwaldov slušný počet brankových příležitostí a všichni hráči srdnatě vzdorovali a často najížděli na Wohlovu branku. Tam ale jejich umění končilo. Znovu musíme opakovat, že v útočných řadách chybí koncoví hráči. Navíc se ukazuje, že ke stagnující výkonnosti Hellera se bohužel přidávají i Stuchlík s Rabetzem. To je ovšem nepříjemné překvapení, doufejme, že jen dočasné. V obraně se místo Bezoušky objevil jistěji bruslící Kozel a předvedl několik obětavých zákroků. Brankář Vyoral byl značně pomalejší než v minulých utkáních.

Vítězné mužstvo hrálo méně dravěji, než v prvních zápasech, kdy nastupovalo oslabeno. Kdyby např. Opakovalo svůj výkon proti Bratislavě, musel by být příděl v domácí síti mnohem větší. Trenér Ujčík disponuje především rychlejšími bruslaři, kteří jsou dobře vybaveni také po technické stránce. To je však neopravňuje (Roziňáka a Hřebíka) k tomu aby výsměšně provokovali snaživého soupeře. Jinak nám Sokolovo předvedlo výborné bránění tělem a řadu ukázkových i několik nečistých bodyčeků. Vítězství hostí na kluzišti je zasloužené. V bráně vynikl Wohl, v obraně pak Nový, zcela zklamal první útok Hejtmánek, Bukač a Havel, takže uznání zaslouží jen Pospíšil i trochu měkký Pokorný.

Kapitolou pro sebe bychom mohli nazvat oba rozhodčí, Kracíka z Opavy a Řezáče z Havířova. Jako by se báli zvučných jmen u Sokolova, přehlíželi nebezpečné zákroky zadáků, které si zasloužily vyloučení. Na domácí si už více troufali a ve dvou případech byli jasně nespravedliví. Také jejich „výkon“ nakonec přispěl k podráždění hlediště. To ale neznamená, že by diváci měli na stadionu zavádět manýry odjinud a házet na led různé předměty. Je zajímavé jak se tento nešvar rychle naučili. Projevovat svůj názor může každý podle své chuti, ale házet cokoliv na hrací plochu je pod úroveň vyspělého sportovního publika, za které většinu diváků považujeme.

Zdroj: Naše Pravda

NEZVYKLOST: INZULTACE ROZHODČÍHO V HOKEJI…

Gottwaldovští hokejisté jsou doma opravdu nebezpečným soupeřem a jejich výkon je stále na vzestupu. Třebaže se zkušeným mužstvem Sokolova prohrávali 0:4, zahráli mnohem lépe než v předcházejících utkáních. Podíl na dobré hře mají všichni hráči, předháněli se v obětavosti a zvláště se osvědčil brankář Vyoral zneškodněním celé série nebezpečných střel spartakovců.

Hosté byli technicky i bruslařsky lepší a hlavně dovedli těžit z chyb domácí obrany. Přesto však i brankář Wohl měl několik příležitostí k dobrým zásahům. Byl však přece jen ve výhodě proti svému protějšku, neboť hrál za mnohem taktičtější obranou. Zahajovací třetina, byla bojovná a přinesla a přinesla několik vyloučených. V druhé části hry se však už bojovalo slušně a za plného počtu hráčů na obou straních. Teprve v závěru došlo k několika nepříjemnostem.

Při vyloučení Konečného ve 49. minutě hlediště bouřlivě protestovalo proti rozhodčím, takže hra byla přerušena na deset minut. Dvě minuty před koncem byli vyloučeni pro vzájemné napadení Charous a Hejtmánek, ale domácí hráč se z trestné lavice vrátil na kluziště a napadl rozhodčího Kracíka. Po tomto incidentu bylo utkání předčasně ukončeno. Gottwaldovští hráči odsoudili přestupek svého spoluhráče, stejně tak jako valná část obecenstva. Jelikož se hrálo na otevřeném kluzišti a kolem byly přírodní tribuny, ve strachu z toho, co právě udělal, utekl v bruslích do nedalekého lesa, aby se tam schoval," popisuje okolnosti kniha Legenda Sparta, kterou si můžete koupit ZDE.

Zdroj: Československý sport

12. kolo, neděle 27. 11. 1960 TJ Gottwaldov – TJ Spartak Praha Sokolovo 0:4 (0:5 Kontumačně)

Branky: Vojtěch, Nový, Pokorný a Hejtmánek. Rozhodčí: Kracík, Řezáč. Vyloučení: Heller, Stuchlík, Konečný a Charous (5 minut) – Havel 2x, Roziňák a Hejtmánek. Diváci: 7862 platících diváků, 8 100 celkem.

TJ Gottwaldov: Vyoral – Heller, B. Kožela, Černý, Kozel - Matějů, Stuchlík, Charous – Heim, Rabetz, Karlík – Vaďura, Konečný, Bořuta. Trenér: Nováček.

TJ Spartak Praha Sokolovo: Wohl – Gut, Tikal, Nový, Lindauer - Hejtmánek, Bukač, Havel – Roziňák, Pospíšil, Charouzd – Pokorný, Vojtěch, Hřebík. Trenér: Ujčík.

Zpracoval: Pavel Janošek