Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 Gottwaldov – Rudá Hvězda Brno 1:7

Pohled na nedělní výsledky I. ligy přivádí na myšlenku, že se oddíly spodní poloviny tabulky svorně daly do akce, které se říká „šturmovština“. A tak přišlo o oba body Kladno, prohrály i Pardubice, Plzeň a v Č. Budějovicích byla spokojenost alespoň s bodem. Umíme si představit, že měli v táboře vítězných celků radost velikou – než se dověděli o úspěších druhých. Starost o umístění v první šestici činí tedy z letošního ročníku I. ligy mnohem zajímavější záležitost, než jakou budou samotné boje v poslední části soutěže. Stranou nedělních překvapení zůstaly jen zápasy v Bratislavě a Gottwaldově. Oba vedoucí celky se nemusely ani příliš namáhat a vzdálily se svým pronásledovatelům o další dva body.

 A přece jen překvapení, i když ne podstatné, nám přichystali hráči vítězného mužstva. „Hvězdy“ Rudé hvězdy totiž výkonem nijak neoslnily, byl to jen matný svit odpočívajících velikánů. Pravda, z domácích nešel strach, a tak se především Danda s Bubníkem „vezli za rozjetým vozem“. Za snahu, která překročila průměrnost, si proto zaslouží povšimnutí jen hra Potsche, Pantůčka a Černého.

Velký zápas to pochopitelně nebyl. Vzruch přinesla až poslední část, kdy se ujala Rabetzova umístěná rána. Domácí se osmělili něco si troufnout a RH naopak s přibývajícím sněhem nasákla i větší dávkou vlažnosti a uspokojení z výsledku. Domácím nedalo ani moc práce ubránit se dvakrát při oslabení a zápas se dohrál za oboustranné nedočkavosti, kdy už zahouká siréna.

 Domácí nepřinutili Rudou hvězdu k tomu, aby vytáhla do boje se všemi zbraněmi. Stačila jen přesná poziční hra, šikovnost při dorážkách a vítězství bylo doma. (A pak ještě klobouk dolů před muškou Potsche, který se z pozice obránce postaral o tři branky. I to je nakonec výmluvné, jak na tom byli útočníci RH.)

Brněnské mužstvo bylo pro domácí nepříjemné hlavně tím, že používá jinou „vyšší“ škálu technických fint než ostatní celky. Jemné prohazování obránců, účelné narážečky a objíždění vyžaduje alespoň rovnocennou bruslařskou vyspělost. Jinak musí mít prohozený obránce tísnivý pocit, že nic neumí. Také silou v rukou byla RH jasně lepším celkem. Bylo to vidět v okamžicích, kdy se dva hráči dostali k sobě na dotek a z tlaku brněnské hole nenašla obvykle gottwaldovská úniku.

Co nejméně dostat, tak jsme pochopili taktiku domácích. I za cenu , že sami málo dají. Nemálo rádců doporučovalo hrát víc na tělo. Pokud by se tato taktika nezvrhla v nebezpečné zákroky, mohla by přinést relativní výsledek.

 Byl tu ještě respekt, který domácím vykukoval z očí plné dvě třetiny. Zvykli jsme si být spokojeni s výkonem brankářů, ale musíme přiznat, že na čistou výbornou zatím doma zachytali jen asi dvakrát. Také z neděle (přes řadu dobrých zásahů) jim zapíšeme pár škraloupů, stejně jako obráncům. Na zadní řady RH našli klíč Rabetz s Heimem dříve než první útok. Třetí řada je bohužel stále a doslova třetí a mezi jejím výkonem a ostatních je propastný rozdíl. Mění také nejčastěji složení, a proto se není čemu divit.

 Rozhodčí ani diváci výsledek neovlivnili. Ondráček s Bartošem byli vcelku velmi přesní. Pokladníci byli asi nejspokojenější, protože měli vyprodáno. To zase chvíli nebude, aby do hlediště přišlo 8 138 diváků. Viděli Rudou hvězdu s náznaky perfektního hokeje. Jak byli spokojeni nebo nadšeni, nechme na nich.

Zdroj: Naše Pravda - B. Kabourek

21. kolo: neděle 8. ledna 1961 TJ Gottwaldov – TJ Rudá Hvězda Brno 1:7 (0:3, 0:3, 1:1)

Branky: 43. Rabetz - 2. Scheuer, 4. Bubník, 13., 33. a 34. Potsch, 29. Černý, 52. Pantůček. Rozhodčí: Ondráček a Bartoš. Vyloučení: 2:2 (56. Stuchlík, 59. Heim - 8. Andrt, 55. Mašláň). Bez využití. Diváci: 8 138 (vyprodáno).

TJ Gottwaldov: Baroš, od 48. minuty Vyoral – Heller, B. Kožela, Černý, Bezouška - Matějů, Stuchlík, J. Kožela – Karlík, Rabetz, Heim – Kozel, Konečný, Pavelka. Trenér: Nováček.

Zpracoval: Pavel Janošek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář