Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 Gottwaldov – Plzeň 3:2

Středeční zápas nijak nenapovídal, že jsou přede dveřmi svátky pokoje a míru. Domácí se nechtěli smířit s úlohou outsidera, rozpomněli se na svou někdejší bojovnost a dali svým věrným příznivcům pěkný dárek v podobě druhého ligového vítězství.

 Vydřené vítězství odpovídá průběhu asi poloviny hry, avšak připustíme-li, že Plzeň zklamala, pak je zisk obou bodů spravedlivý. Hosté totiž nebyli tak lehkým soupeřem, ale nakonec se chtě nechtě vpravili do úlohy domácích z minulých zápasů: několikrát se dostali před branku, ale pro střeleckou nepohotovost pro ně byla Vyoralova svatyně „zakletá“. Úlohy se tentokrát vyměnily. Domácí vždy vedli a Plzeň musela dotahovat. Už v tom byl ve srovnání s předešlými zápasy určitý rozdíl.

A nebyly to branky coby dílo náhody, ale výsledek systematických útoků a tlaku na branku hostí. Druhou vyrovnávací branku Vyoral zaspal, ale mnoha jiným zabránil.

 Úspěch je dílem kolektivu. Celé mužstvo hrálo proti neděli jako vyměněné. Ožila oplakávaná bojovnost, s kterou naštěstí vystačili až do 60. minuty, a to bylo rozhodující, neboť v poslední minutě odolali i náporu pět na tři.

Heller byl z obránců nejlepší, snad i proto, že ho útočnost útočníků nenutila přebírat jejich úlohu. Také Bezouška zahrál jistě a přispěl k vítězství dokonce pěknou brankou. Z útočných řad se v poslední třetině objevily na ledě jen první dvě, a z nich tentokrát byla Stuchlíkova mnohem dravější. Samotný dirigent prvního útoku svedl s obávaným Sventkem nejen úspěšný souboj a první brankou dokázal, že se poučil z historie. Pavelka přes velkou snahu stále není tím pravým mužem do první trojice. Druhá řada Heim, Rabetz, Karlík trpěla tím, že Heimovi jeho úniky nevycházely.

 Víc silou než vtipem táhly do boje plzeňské řady. Pardubice rozhodně působily elegantnějším hokejovým dojmem. Brankář Koban byl zatím nejslabší, jakého jsme v Gottwaldově viděli. V obraně zahráli dobře Šmat a Sventek, ač poslední si proti sobě popudil obecenstvo okopáváním Stuchlíka při vzájemné kolizi. Útočníci Plzně tentokrát kromě dvou branek umějí jen nastřelit tyčku a jedné branky dosáhli hozením kotouče rukou. To bylo v 1. třetině, kterou by, rohovnicky posuzováno, vyhráli na body. Jenomže v hokeji se platí dosaženými brankami. Dramatický závěr začal dvě minuty před koncem, kdy hosté odvolali brankáře. Bezvýsledná soustředěná snaha Plzně vedla k obapolnému vypětí nervů a asi půl minuty před odhoukáním se hra na dlouhé minuty zastavila. Po srážce Sventka se Stuchlíkem se do kolize zamíchal Štogr (10 minut) a pak i Heller (se Stuchlíkem po 2 min.). Dohadování nebralo konce, a to nakonec ochladilo odhodlané hlavy hostí, kteří chtěli stůj co stůj vyrovnat, ale ani pěti hráčům na tři se to už nepodařilo.

Zatím nejdelší zápas v nejkratším dnu roku byl poznamenán řadou zraněných, většinou neúmyslně. Tak rozbitou hlavu Sventka má na svědomí Šmat, Vaďura utrpěl zranění při nevinném souboji atd. Jen Stuchlík si odnesl tržnou ránu z valné hromady po úmyslném napadení holí a v den, kdy mu vytáhli budějovické stehy, se šel nechat zašít znova.

Zdroj: Naše Pravda

19. kolo, st 21. 12. 1960, 19:30 hod. TJ Gottwaldov – TJ Spartak LZ Plzeň 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky: Stuchlík, Bezouška, Rabetz  – Kobranov, Václav, Brada. Rozhodčí: Kotva, Bartík. Vyloučení: 3:5, Matějů, Stuchlík, Heller – Brada, Koban (Brada), Liška, Šmat a    Štogr(10minut)  Diváci: 3 794 platících diváků.

TJ Gottwaldov:

TJ Spartak Plzeň:

Zpracoval: Pavel Janošek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář