Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 Gottwaldov – Pardubice 2:4

 „Tak, co redaktore, co napíšeš?“ volali v neděli lidé s potutelnými úsměvy. - Co by? To je přece docela jednoduché: referát číslo jedna kombinovaný s číslem tři. Mít to tak otypováno, zjednodušila by se nám práce nejméně o padesát procent. A že by se většinou uveřejňovalo stejné hodnocení?

A vypadají snad zápasy příliš odlišně?

 Referát číslo 1 by zněl asi takto:

Spolehlivý obranný systém nedovolil soupeři, aby si vypracoval střelecké pozice. Útočníci si naopak vytvořili řadu příležitostí, ale pro střeleckou nemohoucnost je nedokázali proměnit. Byl to víc než vyrovnaný zápas, celkem nešťastně prohraný…

 Referát s číslem 2 by chválil gottwaldovské útočníky za příkladnou bojovnost, vyjádřenou i několika kotouči v soupeřově brance. Tento typ lze použít, dojde-li k remíze nebo k vítězství. Zatím moc opotřebován není.

Referát číslo 3:

Jen snaha na vyspělého protivníka nestačí. Silnou zbraní domácích byly vždy nadšený výkon a bojovnost, ale v tomto utkání ji hráči zapomněli v šatně. A příliš brzy se smířili s porážkou a jak v obraně, tak i v útočných kombinacích kupili chybu na chybu.

 

Jen polovinu zápasu vydrželi domácí úspěšně vzdorovat pardubickému mužstvu. Přes sérii „okének“ to stále ještě byl výkon, který dovedl zaměstnat zadní řady Tesly a který dával naději na lepší výsledek (snad alespoň na další remízu). Po vyloučení Stuchlíka přesně v polovině utkání srazil Heim v oslabení střelu Dolany do branky a naděje se s přibývajícími minutami víc a víc rozplývaly. Nebylo sil, aby Gottwaldov opakoval středeční překvapení z Č. Budějovic, přestože dobré vůle bylo dost. Několikrát si ještě obecenstvo zklamaně vydechlo, například, když Vaďurovi před odkrytým Dvořáčkem nepřišlo na hůl nic chytřejšího, než poslat prudkou ránu vedle branky.

 Prohráli to ledaři? To jistě ne, ale kritiku si správa ZS zaslouží. Je těžko pochopit, že se zaměstnanci spokojili s takovým povrchem ledu a nedokázali vytvořit hladké zrcadlo. Několik horkých situací jde na vrub nevyzpytatelných odskoků kotouče. Byli jsme toho svědky už při utkání se Spartakem ZJŠ Brno, kdy se kotouč rovněž dal jen těžko kontrolovat. Opravdu to ledaři neumějí? Nebo že by to snad mohla být taktika na soupeře? Ten ale kupodivu dovedl ošidně skákající kousek gumy zpracovávat mnohem lépe. A tak byla nakonec „domácí půda“ nevýhodou domácích. To ale není hledání omluv porážky, podmínky měla obě mužstva stejné.

Jasně lepší Tesla Pardubice předčila domácí hráče o poznání lepší technikou hole a rychlejšími útoky. V obraně si hráči už tak jistí nebyli. Zajímavé bylo, že při oboustranném vyloučení (kdy hráli čtyři na čtyři), Pardubice zpomalovaly hru a hráči si nahrávali kotouč, aby čas utekl. Očekávali jsme od nich o něco víc.

 Jen dva hráči domácích snesou opravdu ligové měřítko: Heller a Heim. Z akce Heima padla také ukázková branka Rabetze. Jinak hráči zůstali za svým obvyklým průměrem.

V 11. minutě byl vyloučen Dolana a v oslabení po chybě obrany zahájil Kobranov skóre. Minutu poté (ještě v přesilovce) vyrovnal B. Kožela z dálky. Danihelka si zaprotestoval a šel si sednout na 10 minut.

Ve 14. minutě zvýšil Franc na 1:2 a ve 20. minutě po kombinaci, jakých bychom rádi viděli víc, opět vyrovnal Rabetz. Do druhé třetiny nastupovali domácí s Barošem v brance. V 6. minutě byl vyloučen Danihelka, protože Pardubice zkoušely, jak by se jim hrálo v sedmi.

V 10. minutě ho následoval Stuchlík a v přesilovce Dolanovu střelu Heim usměrnil po třetí do branky. Nervozita pokračovala a v 15. minutě byli vyloučeni Stuchlík a Bendák.

Po přestávce v 6. minutě odpočíval Kratochvíl a v 11. minutě Bezouška s Dolanou. Z několika chyb obrany vytěžili hosté jen jednu branku z hole Macha, ale mohlo jich být víc. Ve 13. minutě byl znovu vyloučen Bezouška a v 19. minutě Heller. Po čtvrté brance ztratili už domácí zájem na výsledku. Škoda!

Rozhodčí dr. Hollý a Bucala z Bratislavy si trochu napravili pověst, ale úzkostlivost jim zůstala. Počet diváků je přímo úměrný slabším výsledkům. V neděli jich přišlo jen 3970.

Zdroj: Naše Pravda

I další střetnutí ligového nováčka na vlastním hřišti se zkušenějším soupeřem mělo obvyklý ráz: velký nápor domácího mužstva, jeho útočná hra a dosti příležitostí k dosažení branky v první polovině utkání, pak však rostoucí nepřesnost v kombinaci, ubývání sil i vůle k spolupráci a nakonec – porážka. Ve 30. minutě utkání za stavu 2:2 srazil Heim střelu Dolanovu při početním oslabení do vlastní branky, a potom již bylo na ledě pouze jedno mužstvo – Pardubice. Domácí se sice obětavě bránili, k vážnějšímu zaútočení se však již nedostali. Hosté byli rychlejším, vytrvalejším a hlavně lépe spolupracujícím celkem a jejich vítězství bylo zcela zasloužené.

Přihlíželo 4 000 diváků. Rozhodčí Hollý a Bucala vyloučili na obou stranách po pěti hráčích. Pardubice dali po brance v početní přesile i v oslabení. Branky vítězů Kobranov, Franc, Mach a vlastní, poražených B. Kožela a Rabetz.

Zdroj: Československý sport, Vladimír Vojta

18. kolo, ne 18. 12.1960 TJ Gottwaldov – TJ Tesla Pardubice 2:4 (2:2, 0:1, 0:1)

Branky: 12. B. Kožela, 20. Rabetz  – 11. Kobranov, 14. Franc, 30. Dolana (vlastní Heim), Mach. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Rozhodčí: Hollý, Bucala. Vyloučení: 5:5 (Stuchlík 2x, Bezouška 2x, Heller – Dolana 2x, Danihelka, Kratochvíl, Bendák. Danihelka 10 minut). Diváci: 4 000/3 970 platících diváků.

TJ Gottwaldov: Vyoral (od 21. Baroš) –

Pardubice:

Zpracoval: Pavel Janošek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář