Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 České Budějovice - TJ Gottwaldov 2:2

(Telefonická zpráva soudruha Olivíka) – Především tam napiš, co kluci vzkazují: že ten jeden bod je dar hokejistů výroční konferenci jednoty. Chtěli jsme vám udělat větší radost a mnoho k ní nechybělo, ale i tak snad budete spokojeni, začal svou zprávu náš spolupracovník. Ale musíte také vědět, jak se na nás tady v „Budějicích“ chystali.

Deset nebo jedenáct jsme si měli odvézt z horkého budějovického ledu. Domácí byli naladěni nedělním vítězstvím nad Teslou Pardubice a při setkáních na ulici i před zápasem nijak neskrývali svůj optimismus. Jenomže představy o „nadělání skóre“ se během zápasu rozplynuly jako pára a nakonec byli rozmrzelí diváci rádi, že Slavoj uhájil aspoň jeden bod.

 Tvrdě, ale slušně se bojovalo ve středečním zápase. Snad by bylo třeba říci velmi tvrdě. Odnesli to hned dva naši hráči. Ve 14. minutě druhé třetiny byl kotoučem nešťastně zraněn Vyoral a převezen do nemocnice. Také Stuchlík utrpěl šrám na čele a po zápase putoval za Vyoralem.

 Důsledná obrana na domácí hráče platila. Naši praktikovali rychlé úniky, čili taktiku, kterou jsme (v nedůsledném provedení) viděli poprvé v utkání s Kladnem a pak v každém příštím zápase.

To je také jediný způsob, kterým je možné čelit vyspělejším soupeřům, zvláště na jeho kluzišti. Veledůsledně bránit a při stažení soupeře do naší třetiny prudce a překvapivě vyrážet.

Co brejky přinášejí, respektive co by mohly znamenat, viděli jsme v Českých Budějovicích. Devětkrát byli naši útočníci sami před Vodičkovou brankou a nedokázali proměnit. Kdo byl na zápase se ZJŠ, jako by byl ve středu v Budějovicích. Dokonce těsně před koncem ujel Rabetz a 30 vteřin před zahoukáním Vaďura a branka z toho nebyla.

 Změny v sestavě se dobře osvědčily. Oba brankáři podali velmi dobrý výkon, v obraně vynikal Heller a z útočníků Heim, Rabetz a Vaďura.

 Po nervózním začátku získali naši převahu, kterou v 8. minutě vyjádřil Vaďura. V 18. minutě vyrovnal Hajšman. Hosté měli v první části hry tři vyložené šance. Hned po nástupu v 1. minutě zvýšil Rob na 2:1. Ve 14. minutě došlo ke střídání gottwaldovských brankářů, ale branka už nepadla. Ve 12. minutě poslední třetiny vyrovnal Heim ze skrumáže.

 Svítil z Brna a Chod z Prahy se zhostili svého úkolu dobře. 5000 objektivních diváků nakonec muselo uznat, že to s tím posledním mužstvem tabulky nebyla žádná procházka. A že měli Gottwaldovští výbornou náladu, netřeba moc zdůrazňovat.

 Jen měl tento povzbudivý výsledek přijít o něco dříve. Pak by se ani situace na praktickou záchranu a udržení v I. lize nemusela zdát beznadějnou. Stále ale ještě zbývá naděje, i když jen teoretická, ale naděje to je.

Zdroj: Naše Pravda

Na budějovický Zimní stadion přišlo 8 000 diváků téměř s jistotou, že uvidí vítězství domácího mužstva. Ještě jistější bodovým ziskem si byli hráči Slavoje, kteří nastupovali velmi sebevědomě. Začátek utkání nasvědčoval tomu, že k tomu mají plnou oprávněnost. Stačila však Pejchova chyba a Gottwaldov vedl 1:0. To byl signál k nervozitě pro domácí celek. Navíc se začal na ledové ploše hromadit sníh, zpomaloval hru a byl velkým pomocníkem houževnatě se bránícímu mužstvu Gottwaldova. Převaha Slavoje sice pokračovala, ale kombinace byla ta tam. Budějovice se sice  ujaly vedení na 2:1, ale stále padající sníh zavinil opět pokles celkové úrovně hry. Teprve po vyrovnávací brance hostí se mužstvo Slavoje vzchopilo, avšak přes zoufalý nápor vítězné branky nedosáhlo.

Zdroj: Československý sport

17. kolo, st 14. 12. 1960 TJ Slavoj České Budějovice - TJ Gottwaldov 2:2 (1:1, 1:0, 0:1)

Branky: Hajšman, Rob – Vaďura, Heim. Rozhodčí: Svítil, Chod. Vyloučení: 0:3, Pavelka, Konečný, Bezouška. Diváci: 8 000 (Československý sport)/5 000 (Naše Pravda).

TJ Slavoj České Budějovice: Vodička – Španinger, Pejcha, Jirků, Turek - Maxa, Ro, Houfek – Hajšman, Buřič, Houdek – Nedvěd, Hönig, Kaucký. Trenér: Červený.

TJ Gottwaldov: Vyoral (34. Baroš) – Heller, B. Kožela, Bezouška, Černý - Matějů, Stuchlík, Pavelka - Rabetz, Karlík, Vaďura – Konečný, Heim, Kozel. Trenér: Nováček.

Zpracoval: Pavel Janošek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář