Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1. zápas kvalifikace 1975-1976 Gottwaldov – Zvolen 6:0

Atmosféra velkého zápasu: natřískané trolejbusy, kolony aut z okolí, zaplněné ochozy zimního stadionu, které vytvořily vřící kotel. Vlajky, trubky, řehtačky a vědomí, že jde do tuhého.

Pověst „řezníků“ nelhala. „Přežít a bojovat,“ hlásaly novinové titulky po úvodním zápase kvalifikace o první ligu v březnu 1976 proti Zvolenu, který hokejisté Gottwaldova zvládli poměrem 6:0.

„Neúčinnost ostré zbraně,“ stálo v nadpisu jiného textu. Od začátku se totiž hrálo naostro. Výsledkem byl rekordní počet vyloučených. Posuzovat zápas podle měřítek prvoligové soutěže, hráli by zřejmě až do konce nekompletní. Tolik faulů, kolik vyrobila Bučina v průběhu kvalifikačního boje, nebylo k vidění za celou letošní mistrovskou sezonu. Úroveň zápasu značně trpěla. Nervy pracovaly, ševci začali oplácet a třiadvacet vyloučených hráčů a celkem 52 trestných minut je neslavným rekordem, na který budeme neradi vzpomínat. Nejdříve byl zraněn Vodák, po něm Čech a v tomto trendu se pokračovalo. Místo snahy po výrazném výsledku se žlutomodří zaměřili na přežití ve zdraví a podřídili tomu celou taktiku.

V úvodu přitom ševci začali aktivně a zesilující tlak vyústil v branky. V 6. minutě nejprve nádherné sólo zakončil Vodák – 1:0. Ve 12. minutě se pak dostal sám před brankáře Přikryl, ale šanci spálil. Soupeř nerozvinul souvislejší útok, zato vystupňoval hrubost, kterou rozhodčí Jursa toleroval. Na ledě to jiskří, u mantinelů duní. V 15. minutě po nájezdu v přesilovce Pelc zasunul k tyčce gólmanovi za záda. Poté Králík vychytal vyloženou šanci, v závěru třetiny bravurně zlikvidoval další těžké střely.

Druhou třetinu zahájili ševci v klidu, hráli rychle, technicky a kombinačně. Jenže od 26. minuty začal soupeř předvádět arzenál jako z učebnice zlých mužů. Hrál zákeřně, provokoval. Nic proti tvrdému boji, ale tentokrát neférovost potlačila sportovní zápolení. Nastávaly zmatky, kdy hráči nevěděl, zda si chránit obličeji, sportovního ducha, nebo třetinu. V polovině zápasu propukla radost potřetí. Po pěkné akci se Pavlíček proháčkoval před gólmana soupeře, jemně nahrál najíždějícímu Přikrylovi – 3:0.

Soupeř podruhé prostřídal brankáře, trestná lavice je v permanenci, poskytuje uklidnění dvěma až třem hráčům najednou.

Nevychladla.

Ve 36. minutě Michalovský v přesilovce a při pobytu čtyř hráčů na lavici hanby bombou od modré zvýšil na 4:0. Závěr třetiny byl demonstrací řeckořímského zápasu za domácí brankou.

Je otázkou, jak bude hrát asi Zvolen ve vlastním prostředí, když na cizím ledě si dovolil tolik hrubosti. Má-li být zaručen regulérní průběh celé kvalifikace, měl by být ve zbylých zápasech přítomen zástupce ústředních orgánů, aby závěr druhé nejvyšší soutěže neskončil otloukáním soupeře a nechutnými scénami na ledové ploše.

Jaroslav Stuchlík (TJ Gottwaldov): „Věděl jsem, že to nebude lehké, ale nepředpokládal jsem, že trenér hostů bude stavět taktiku n a hrubosti a zastrašování soupeře. Hlavní rozhodčí tomu dal zelenou... Naši zaslouží pochvalu a maximální uznání. Králík byl vynikající.“

Horst Valášek (TJ Gottwaldov): „Co předvedl soupeř, to má s hokejem máloco společného. Spoléhal na benevolenci rozhodčího a zkoušel co snese. Bude třeba udělat energická opatření ve výběru rozhodčích pro další utkání. Jak to potom bude vypadat ve Zvolenu, o tom si každý udělal jistě představu.“

1. kvalifikace 17. března 1976 TJ Gottwaldov – Lokomotiv Bučina Zvolen 6:0 (2:0, 2:0, 2:0

Branky: 36. a 56. Michalovský, 6. Vodák, 15. Pelc, 32. Přikryl, 59. Pavlíček. Nahrávky: Pavlíček, Vodák, Přikryl, Krejčí, Balun. Rozhodčí: Jursa – Koval, Němec. Vyloučení: 9:14, navíc Maršík (Gottwaldov) 10 minut. Využití: 5:0. Diváků: 9503.

Gottwaldov: Králík – Jenáček, Michalovský, Herčko, Sedlák, Hanačík – Vašek, Přikryl, Vodák – Maršík, Pavlíček, Balun – Čech, Pelc, Krejčí. Trenéři: Stuchlík, Valášek.

Lokomotiv Bučina Zvolen: Herczeg (od 15. Popelár) – Trávník, Bečiak, Gregor, Slavík, Chudoba, Šupka – Podkonický, Dietrich, Prokeš – Longa, Šindelář, Vávra – Tomanec, Šeliga, Letko. Trenér: Guryča.