Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1967/1968 Gottwaldov - Brno 2:3

Promrzlí a zabalení do kabátů, dek a šálů a bez předního skla svého autobusu dorazili do Gottwaldova na zápas hokejisté ZKL Brno. Z čerstvě posypané vozovky totiž odskočil kamínek, který sklo rozbil. „Že to nebylo příjemné, nemusíme nikoho přesvědčovat,“ psal tehdejší tisk. Ve svých hodnoceních si však hosté na promrzlý zážitek podle dochovaných zdrojů nestěžovali.

Dnes věc nevídaná, v případě poruchy dorazí náhradní vozidlo.

Tehdy v prosinci 1967 si však navzdory komplikacím a nepohodlí Nadrchal, Černý, Kepák a spol. z města obuvi odvezli šťastné vítězství 3:2.

Už v teple.

Gottwaldovské ČSAD totiž během zápasu sklo vyměnili a zpáteční cestu domů už Kometa absolvovala jako obvykle.

Ten, kdo přišel, nemusí litovat. I když příznivci domácích odcházeli nespokojení, neboť cítili, že v prvním zápase po sedmnáctidenní přestávce a v utkání ze série s aspiranty na první místo v tabulce zasloužili ševci aspoň bod. V rozhodujících chvílích bylo štěstí na straně hostí stejně jako vloni, kdy ZKL vyhrálo 1:0.

Bývaly doby, kdy si Brňané i do Gottwaldova jezdili pro jisté body, pro vysoká vítězství. Tentokrát Vaňkovo „komando“ bylo šťastnější, když takřka zázrakem neztratila už první třetinu.

Domácí totiž klidně mohli vést 3:0, tlak domácích byl silný, dvě šance Bavora jen minuly svůj cíl. Už v první minutě po sólovém úniku minul branku a v 8. minutě přehodil ležícího Nadrchala, kotouč však přelétl i branku. Tento hráč v úvodu dokázal, že jeho zařazení do reprezentace bylo naprosto správné. Bruslil nejlépe a Brno mělo co dělat, aby ho uhlídalo. Ujala se až třetí Bavorova šance. Následně Maršíkovi Koželovi a dalších celkem sedm tutovek zlikvidoval Nadrchal a své mužstvo podržel. Jednou měl kotouč doslova za svými zády, jen několik centimetrů od brankové čáry, nenašel se však nikdo z našich útočníků, kdo by jej do jeho sítě dostrčil.

V těchto fázích si ovšem výborně vedl na druhé straně i brankář Vyoral, kterému po polském zájezdu dal trenér Kobranov příležitost před Valáškem. Byl sice už v 17. minutě dost otřesen zraněním na krku po prudké střele Machače, dochytal ale obětavě a kryl celou řadu dalších příležitostí zlepšeného brněnského celku.

Možná však, že rozhodující ostří náporu domácích otupila také dvě zbytečná vyloučení Kožely a Šímy. Ve druhé třetině přece jen začali Brňané osvědčovat svůj větší klid a přehled. K tomu klidu jim ovšem trochu dopomohl i rozhodčí, když při druhé vyrovnávací brance přehlédli předcházející jasné postavení mimo hru.

V této fázi se už také otupila nebezpečnost brejků do té doby nejlepšího útočníka Bavora, patrně přece jen trochu unaveného ze sovětského reprezentačního zájezdu. Posledních deset minut už také trenér Kobranov jeho nejhůře bránící formaci s Koutným a Heimem pohromadě na led neposílal.

Strůjcem vítězství Brňanů byl nakonec hbitý Černý, kterého nebylo sice dlouho na ledě výrazně vidět, jeho bekhend rozvlnil však Vyoralovu síťku potřetí v pravý čas, aby hosty definitivně uklidnil.

Závěr byl stejně drtivý jako nástup. Našim však už přece jen chyběly síly a tak ani hra bez brankáře Vyorala  - šest hráčů na pět - v posledních padesáti, respektive šest na čtyři po podražení Kašťáka Machačem v posledních 13 vteřinách nedokázala vrátit domácím remízu, která by byla rozhodně lepším konečným vyjádřením výsledku. Vyprodaná hala viděla přesto dobrý hokej, všichni byli spokojení, pro další střetnutí se zástupci silné trojky, ve středu se Spartou a v sobotu s Jihlavou, je však potřeba v útoku a ve střelbě přidat na důrazu a přesnosti. Bojovnosti je už snad dost..

František Vaněk (ZKL Brno): „Jsem samozřejmě s výsledkem spokojen. Jsme šťastní, že se nám dnes proti tak dobře hrajícímu soupeři podařilo získat oba body. Podle mého názoru byl po většinu utkání Gottwaldov i lepším celkem. My jsme pochopitelně vzhledem k zájezdům nebyli téměř před znovuzahájením soutěže pohromadě. Teprve v sobotu jsme se sešli k prvnímu tréninku pohromadě, sedm hráčů bylo v Moskvě. Proto jsme jeli do Gottwaldova s obavami. Domácí překvapili dobrým výkonem, zvláště v první třetině, kdy mohli dát více branek.“

Vladimír Kobranov (TJ Gottwaldov): „Nešťastné utkání. Myslím, že jsme tentokrát byli lepší a zasloužili jsme si nejméně bod. Spolu se zástupci oddílu máme ten dojem, že nás tentokrát nejméně při jedné brance opravdu poškodili rozhodčí, neodpískáním předchozího faulu. S výkonem chlapců jsem celkem spokojen, kde jen o to už konečně protrhnout střeleckou smůlu.“

Hajný (hlavní rozhodčí): „V Gottwaldově se mi dobře píská. Byl to tvrdý, rychlý hokej. S vystupováním hráčů jsem spokojen.“

Medzihradský (dozorčí orgán): „Gottwaldov má na ZKL doma smůlu. Byl jsem zde také loni, kdy prohrál 0:1. Domácí byli lepším mužstvem.“

Neznámý divák: „Viděl jsem to na vlastní oči. Při druhé vyrovnávací brance Machače byl více než metrový ofsajd brněnského mužstva a navíc Machačovu ránu dokopl Černý do Vyoralovy sítě bruslí. Tak tedy nevím…“

17. kolo: 10. prosince 1967 TJ Gottwaldov - ZKL Brno 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: Bavor, Šíma (Heim) - Scheuer, Machač Černý /Scheuer). Rozhodčí: Hajný - Baťa, Karas. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Zásahy brankářů: Vyoral 28 (10, 13, 5) - Nadrchal 32 (12, 10, 10). Diváků: 10 000.

TJ Gottwaldov: Vyoral - Tomaník, Šíma, Pokorný, Landa - Bavor, Koutný, Heim - Maršík, Kožela, Vodák - Kašťák, Poláček, Trtílek. Trenér: Kobranov.

ZKL Brno: Nadrchal - Potch, Kocourek, Meixner, Machač - Scheuer, Farda, Černý - Ševčík, Kepák, Jiřík - Winkler, Skopal, Stehlík - Hrstka. Trenér: Vaněk.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář